Autor Tema: 3. maj  (Posjeta: 88410 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Tra 2012
Odg: 3. maj
« Odgovori #345 u: 28.11.2017., 14:18:43 »
Ovo je prvi stupac . u nastavcima.  :p015
Kad pročitate 1. stupac, a vi - hop! na post gore da nastavite čitati članak do kraja.

Offline ilirija

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Vel 2012
« Odgovori #346 u: 11.12.2017., 21:46:40 »
Možda se neki prepoznaju

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #347 u: 12.12.2017., 18:08:24 »
Možda se neki prepoznaju
Ja nisam !
Ali prepoznajem neke likove.
Na prvoj slici su radnici OOUR-a Montaža (Navozi) koji su dobili plakete za xy jubilarnu godišnjicu neprekinutog rada u 3. maju. Zastave su 1. SKJ, 2. SFRJ, 3. SRH, a iznad njih, kao stamen kamen, nadvio se Maršal Tito u maršalskoj uniformi koju su mu marne radnice tvornice itd itd.
Nagrade su se dijelile za 5, 10, 15, 20, 25 tad se dobivao i Kvisko, 30, 35 i 40 godina. Obično dan, dva prije 1. maja.
Prepoznajem: Dušan Maršanić - kontrolor, Savo Piljagić - poenter, ? Mileusnić - poenter, Đuro Gnjidić poslovođa zavarivača, Franko Radešić - dizaličar, Ludvik Klanjac - radio sa mnom u Pripremi i bio zadužen za skelu,  Slavko Skec radio na održavanju skelarskog materijala, Lovro Sedlar - bridotesar stabiliture, ...
Rekao bih da je to grupa koja je te godine slavila 30 godišnjicu. Godina bi mogla biti.... ali svakako prije 1991. je li.
Prostorija je ex menza RJ 145 ispod staze dizalice 9 uz 1. navoz.

Na drugoj slici prepoznajem 2. slijeva Silvana Mužicu i 3. Franka Radešića. Dizaličari, kao i ovaj 3. koji u ruci drži voki-toki kao vezu s dizaličarem tristotonske dizalice.
Prošeći se z manun okolo Trsata.

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #348 u: 12.12.2017., 18:19:05 »
Riječki list oko 25.8.47.

Novinar je posjetio radilište novih zgrada 3. maja u Zametu. Planirano je 200 kuća po 6 stanova. Koliko je napravljeno? :pojmanemam

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #349 u: 12.12.2017., 18:19:41 »
...

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #350 u: 12.12.2017., 18:23:04 »
Riječki list oko 27. 8. 47.

Na  :m055 brodogradilištu "3. maj"potpuno je obnovljen parobrod "Split"

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Vel 2012
  • Dont drive faster than your guardian angel can fly
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #351 u: 20.12.2017., 19:34:50 »
Bacio ja malo pogled na moj termometar na zidu. Kad ono, pored očite svježine u kući, i ime poznate nam firme  :wavey
Don't drive faster than your guardian angel can fly!

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #352 u: 20.12.2017., 21:35:51 »
Što i toga je bilo? A neš vjerovat da ja nisam ništa odnio iz 3. maja, a mogao sam, barem što se tih propagandnih stvarčica tiče. Imao sam jednu staklenu pepeljaru s logom 3. maj, ali nju sam dobio na tomboli DBIT-a. A i nju sam razbio. Sad imam monografije komada 2 i par značkica s logom 3. maja. Ako nekom treba značka za zbirku rado ću nu je prodati, ma šalim se - pokloniti.
Jučer sam gledao, za vrijeme domjenka s penzionistima, na maketi broda je bila zastavica 3. maja. E nju bih rado imao, moram je se nekako dočepati. :e050

Offline kobler

• Global Moderator
  • Full Member
  • Datum registracije: Sij 2013
« Odgovori #353 u: 21.12.2017., 00:50:21 »
...

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #354 u: 21.12.2017., 09:06:17 »
...

Hvala dragi Kobleru! I ovo je vrlo značajan podatak za moje istraživanje banalnosti koje se zove Kako je Treći maj dobio ime.
Čitam svoj odgovor i ne mogu vjerovati koliko sam nejasan u njemu.. Naime, trebao sam navesti ... kako i zašto je Kvarnersko brodogradilište (često i Kvarnerska brodogradilišta) dobilo novo ime 3. maj. :shame

Offline Daluka

• Full Member
  • Datum registracije: Lis 2015
« Odgovori #355 u: 21.12.2017., 10:23:56 »
...

Hvala dragi Kobleru! I ovo je vrlo značajan podatak za moje istraživanje banalnosti koje se zove Kako je Treći maj dobio ime.
Čitam svoj odgovor i ne mogu vjerovati koliko sam nejasan u njemu.. Naime, trebao sam navesti ... kako i zašto je Kvarnersko brodogradilište (često i Kvarnerska brodogradilišta) dobilo novo ime 3. maj. :shame
Miliću, stvarno neznaš ili se praviš da neznaš?

Petar Trinajstić, 3. Maj

Uprava pomorske oblasti formira “privremenu upravu Kvarnerskog brodogradilišta”, a potom brodogradilište ulazi u sastav Ministarstva pomorstva.
Prvog listopada 1946. brodogradilište se upisuje u registar Okružnog suda u Rijeci pod imenom Kvarnerska brodogradilišta D. D. odnosno Cantieri Navali del Quarnaro S. p. A. (op. a. brodogradilište se još uvijek nalazi u Italiji, dvojezični naziv) a 1947. ulazi s ostalim brodogradilištima u sastav Ministarstva narodne obrane u okviru kojeg se formira Centralna uprava brodogradnje - CUB, koja upravlja svim brodogradilištima u zemlji.

Kvarnerska brodogradilišta D. D. odnosno Cantieri Navali del Quarnaro S. p. A. 1948. godine prilikom proslave dana .................... odlučilo je u spomen na taj dan uzeti novo ime, koje glasi Poduzeće 3. MAJ. Od tada pa sve do danas brodogradilište posluje po cijelom svijetu pod imenom dana

Pitanje, dali bi bilo točnije da je godina osnutka brodogradilišta 1892.?

« Zadnja izmjena: 21.12.2017., 10:25:48 od Daluka »

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #356 u: 21.12.2017., 16:27:07 »
Dačuka ne pravim se da ne znam! Časna riječ!  :301
Sve ovo što je Trinajstić napisao je ok do ovog 1948. godine prilikom proslave dana .................... odlučilo je u spomen na taj dan uzeti novo ime, koje glasi Poduzeće 3. MAJ. Od tada pa sve do danas brodogradilište posluje po cijelom svijetu pod imenom dana.
Zašto? Zato jer se Brodogradilište 3. MAJ nazivalo tako već 16. kolovoza 1947. kako je vidljivo iz mog posta #344
Nisi pažljivo pratio. :shake2

Offline Daluka

• Full Member
  • Datum registracije: Lis 2015
« Odgovori #357 u: 21.12.2017., 18:47:34 »

Sve ovo što je Trinajstić napisao je ok do ovog 1948. godine prilikom proslave dana .................... odlučilo je u spomen na taj dan uzeti novo ime, koje glasi Poduzeće 3. MAJ. Od tada pa sve do danas brodogradilište posluje po cijelom svijetu pod imenom dana.
Zašto? Zato jer se Brodogradilište 3. MAJ nazivalo tako već 16. kolovoza 1947. kako je vidljivo iz mog posta #344

Neću tvrditi, niti da, niti ne.
To bi trebalo dokazati nekim dokumentom, a ne, novinskim člankom.
Zna se kako ide propaganda do nekog konačnog cilja.
Novinski članak može biti odraz raspoloženja, inicijative zaposlenih u brodogradilištu da se promijeni ime, a službena promjena imena se dogodila kasnije?

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #358 u: 21.12.2017., 21:20:47 »
Moguće! Zato sam i u potrazi za tim dokumentom.

Offline kobler

• Global Moderator
  • Full Member
  • Datum registracije: Sij 2013
« Odgovori #359 u: 21.12.2017., 23:10:48 »
Možda #Daluka suptilno sugerira da taj dokument potražiš u arhivi Trećeg maja. Ha!?
Na primjer da kontaktiraš Službenika za informiranje i pitaš sken takvog dokumenta.  :computer2