29.02.2024. Oporavak Foruma na novoj adresi....
0 Članova i 7 Gostiju pregledava ovu temu.
Citat: eneo - 19.11.2016., 10:55:59I mene zanima ime sindaca. Miliću ti ćeš znati....jesu li išli preko granice u kino jugovići iz Studene ? Kako bi političari rekli - hvala na pitanju. Znaš da si me malo zatekao ovim pitanjem. Nikad, ama baš nikad, nisam čuo da je netko od Studenjaca išao u to kino. Kasnije, nakon rata da, ali prije ne. Išli su na mašu, to da, ali kino...No, još ću malo pitati, ali velika je vjerojatnost da ljudi nisu odlazili u Klanu u kino. Razlozi? Mogu samo naslućivati. Od materijalne strane - skupa ulaznica do jezične barijere. Pitam da ne skitam. I javim, svakako.
I mene zanima ime sindaca. Miliću ti ćeš znati....jesu li išli preko granice u kino jugovići iz Studene ?
Citat: milić - 19.11.2016., 16:51:05Citat: eneo - 19.11.2016., 10:55:59I mene zanima ime sindaca. Miliću ti ćeš znati....jesu li išli preko granice u kino jugovići iz Studene ? Kako bi političari rekli - hvala na pitanju. Znaš da si me malo zatekao ovim pitanjem. Nikad, ama baš nikad, nisam čuo da je netko od Studenjaca išao u to kino. Kasnije, nakon rata da, ali prije ne. Išli su na mašu, to da, ali kino...No, još ću malo pitati, ali velika je vjerojatnost da ljudi nisu odlazili u Klanu u kino. Razlozi? Mogu samo naslućivati. Od materijalne strane - skupa ulaznica do jezične barijere. Pitam da ne skitam. I javim, svakako.Skoro sam zaboravio odgovoriti, a znam da eneo čeka ko zapeta puška. Dakle, razgovarao sam s mojim informatorima i ni oni nisu čuli da je itko ikad od Studenjaca u to vrijeme bio u Klani u kinu. A sigurno bi to rekao jer je tada kino bilo senzacija. Razlozi? Nikad spomenuti, ali moj ujak je napomenuo da je mogući razlog bio - garderoba. U smislu oblačenja, jer je to bilo kao namijenjeno gospodi i vojnicima. A moji se nisu takvima osjećali.Sad bi bilo interesantno saznati koliko su sami Klanjci koristili to kino u to doba. Ajde da vas čuje...pardon, čitamo. P.S. U Studenu da je dolazilo putujuće kino - na kolima. Ono, malo kino, malo mađioničar - zmija od rep do glava...malo pevaljka, neki majmunčić da je bio s tim putujućim kinoprikazivačima. Ulaznica - dinar, ali može i jaje i kobasica i krumpir.
Znači pada u vodu teorem moga ujaka. Ali stvarno je interesantno zašto je to bilo tako. Ne vjerujem ni da je novac bio problem. A ne vjerujem ni da je bila tolika odbojnost prema talijanskom jeziku.
Iza nas se vidi stara osmatracnica(posto je kasarna stara Italijanska)gde se popnemo,iznesemo kocke od kreveta i suncanje do mile volje,dok rucak ne zagori,pa onda trk dole,al jbg,bilo je lepo !!!kuhinja u kasarni Klana v.p.7640/17
Vijest od 22. travnja 1948. objavljena u Riječkom listu.