29.02.2024. Oporavak Foruma na novoj adresi....
0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.
Hvala Riječanka. Sljedeća tema mi je šport. Navodno postoji u nekom Glasniku općine Klana slika s kratkim komentarom Nogometnog kluba Proleter iz Studene. Znam nešto o tome, ali volio bih taj članak pročitati. Alo ga netko nađe dogovorit ćemo se o isporuci. Ja pivo, dva, a ta(j) meni tekst. ...
I na kraju je prišav i ta dan, kad je kurjera prišla va selo. Na 29 novembra 1958. je prvu kurjeru z Rike pripejav Rude Jardas.
Ti si jedina. A morda ti se grašćina priključi i Ž123o, pa će i oni dobit maz Jazo, hvala na lijepom mišljenju.
Citat: milić - 11.02.2015., 22:13:36Ti si jedina. A morda ti se grašćina priključi i Ž123o, pa će i oni dobit maz Jazo, hvala na lijepom mišljenju. I, si li čagod našla? @Milić, već tečen
Citat: milić - 11.02.2015., 21:50:05Hvala Riječanka. Sljedeća tema mi je šport. Navodno postoji u nekom Glasniku općine Klana slika s kratkim komentarom Nogometnog kluba Proleter iz Studene. Znam nešto o tome, ali volio bih taj članak pročitati. Alo ga netko nađe dogovorit ćemo se o isporuci. Ja pivo, dva, a ta(j) meni tekst. ...Pogledati ću ti u Multimedijalnom centru, nemaš probema
Miliću za Studenu - rudnik željeza u Studeni
U samostanskim dokumentima koji se čuvaju u crkvenoj sakristiji, navodi se, kako je oko 1748. u brdima oko Klane, kod Studene, pronađen rudnik željeza, te ga je samostan počeo iskorištavati. Ugovorom od 31.ožujka 1751., ortakom na polovicu vrijednosti ortkom postao riječki trgovac Giuseppe Minolli, s obavezom isplate potrebnog novca. Do 1. ožujka 1753. godine, isplaćeno je 2.906.31 forinta, za peći, alat, barake i plaće. Godine 1754. državna carska financijska služba prisvojila je rudnik, nadoknadivši troškove.
Da un convoluto di carte del convento, conservato nella sagrestia minore della chiesa, risulta che intorno l'anno 1748 fu scoperta nei colli di Klana presso Studena una luiniera di ferro, e che il convento intraprese a utilizzarla; che per contratto del 31 marzo 1751 vi fu socio a rnetà il negoziante di Fiume Giuseppe Minolli, verso l'obbligo di prestare l'occorrente denaro; che sino alLo marzo 1753 furono erogati fiorini 2906.31 per forni, baracche, utensili e mercedi; che nel 1754 la Cesarea finanza dello Stato prendeva a sè la miniera V'erso abbuono delle spese fatte.