29.02.2024. Oporavak Foruma na novoj adresi....
0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.
Hvala na priči elvis. Mi Kastavci!!!
A i sadahna san se spametil da elvis ni Kastavac.
Citat: milić - 22.08.2012., 11:26:51 elvise Kastavac je puno širi pojam od stanovnika Kastva. Za njih Kastavci , što je naziv za stanovnike Kastavštine ili Kastafšćine, kažu Grajani .Drugim riječima i Marčejci, Saršonci, Studenjci, Klanjci... ma što oni mislili o tome , su stanovnici Kastavštine i zato su Kastavci. Nadam se da razumiješ da pozivam na masovnost - tj ako ni Kastavci ne reagiraju onda stvarno ne znam tko će.Povijesno si u pravu:"Kastafšćina se zove vas on kraj, ki j’ nekada spadal pod kastafsku pravicu. To će reć pod kastafsku kapitaniju, sučiju i pod kastafski komun ale općinu. To j’ kraj, reduć od reškega jardina pul more pasat Preluk blizu Voloskega. Onput kuntro Leprincu pak po gore Lisine nad Brgud. O’ tamo mej Škalnicu i Lipu na Lisac, pak prek Pake i Gumanca do Police. Tamo se vrne va Trstenik. Ontrat gre kunfin po gore nad Studenu i na Zvir. Napred gre z vodun Rečinun na reški kunfin."Ali nađi mi danas nekega iz Lisine, Brguda, Lipe, Škalnice, Studene da se smatra Kastafcem. Ne znan kako su se nekada judi z Svetega Mateja i Marčelji "identificirali" ali danas se eventualno smatraju Halubajcima, Kastafcima sigurno ne. Danas su Kastafci oni koji su unutar granica Grada Kastva. Marčelji su "pod" Viškovom i zadnjeh pedeset let nimaju (skoro) nikave veze s Kastvun.A što se tiče masovnosti - nemojmo se zavaravat, ne bi se ni ovi pobunili da im nije zasmrdilo, pa se tako neće (po)buniti ni ostatak Kastafštine dok i nijma samima ne zasmrdi.
elvise Kastavac je puno širi pojam od stanovnika Kastva. Za njih Kastavci , što je naziv za stanovnike Kastavštine ili Kastafšćine, kažu Grajani .Drugim riječima i Marčejci, Saršonci, Studenjci, Klanjci... ma što oni mislili o tome , su stanovnici Kastavštine i zato su Kastavci. Nadam se da razumiješ da pozivam na masovnost - tj ako ni Kastavci ne reagiraju onda stvarno ne znam tko će.
Iz ovoga sam, onda, zaključio da se ne osjećaš Kastavac. Sad kad čitam nisi baš eksplicitno to rekao , ali...?
Ni Marica nije točno znala odgovoriti gdje je to selo Kut, ali negdje oko Brnčića kako i ja smatram.
Praktički je sav svoj autoritet uložio u otpor ideji smjenskog rada koja ga je, smatraju njegovi učenici, koštala i karijere i zdravlja.