Autor Tema: Fotografije iz ratnih vremena iz naših krajeva  (Posjeta: 310139 vremena)

0 Članova i 6 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Tra 2012
Odg: Fotografije iz ratnih vremena iz naših krajeva
« Odgovori #765 u: 15.01.2017., 09:36:40 »
A dobro...ipak su naši.  :89
Prošeći se z manun okolo Trsata.

Offline kobler

• Global Moderator
  • Full Member
  • Datum registracije: Sij 2013
« Odgovori #766 u: 15.01.2017., 12:41:06 »
Po zastavi na drugoj fotki prije bih rekao da su "i nostri".

Offline eneo

• Sr. Member
  • Datum registracije: Kol 2016
« Odgovori #767 u: 15.01.2017., 13:25:56 »
U pravu si Kobler ali ima slika još. Nostri e vostri.
U crkvi Ivana Krstitelja u Delnicama. Ovdje ima više vostrih nego grbova na zastavama, valjda ih nije bilo dovoljno?? :pojmanemam

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #768 u: 15.01.2017., 13:54:43 »
Po zastavama na lijesovima izgleda mi da ima više nostrih nego vostrih, a sve to učini ona gamad naša - ribelani ili tako nekako.  :a025

Online zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Vel 2012
  • Dont drive faster than your guardian angel can fly
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #769 u: 15.01.2017., 14:19:56 »
Zna li se točan datum?  :popcorn
Don't drive faster than your guardian angel can fly!

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #770 u: 15.01.2017., 14:29:23 »
Zna li se točan datum?  :popcorn
Dobro bi to bilo znati, ili barem približno, pa bi se moglo saznati koja je to borba bila, gdje su poginuli ovi vojnici. :89

Offline eneo

• Sr. Member
« Odgovori #771 u: 15.01.2017., 15:32:55 »
Zadnja slika.Nažalost na poleđini slika nema podataka.
 I mene zanima...na cesti prema Gerovu postoji (ili je postojala)spomen ploča na kojoj piše
da je na tom mjestu uništen kamion pun fašističkih okupatora i domaćih izdajnika. Vjerujem u vezu ploče
i ovih slika. Znači sačekuša na uskoj cesti oštrih zavoja pa udri rafalima i bombama dok ima municije pa bjež
u šumu koliko te noge nose. Ja to vidim tako a možda i nije.  :pojmanemam
« Zadnja izmjena: 15.01.2017., 15:37:01 od eneo »

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #772 u: 15.01.2017., 15:51:05 »
Znači sačekuša na uskoj cesti oštrih zavoja pa udri rafalima i bombama dok ima municije pa bjež
Eneo, eneo...Ti i ja cveta dva :m055

A što su trebali s lošijim naoružanjem krenuti u herojski boj prsa o prsa. Popušili bi prije nego što su zapalili. :pusiti
Ili, još bolje, skrit se pod stol dok se ovi s kokošjim perjem šeću po njihovim šumama i love tiće s topovima i tenkićima :ruka?

Offline eneo

• Sr. Member
« Odgovori #773 u: 15.01.2017., 16:03:34 »
Da OK, pa jasno je da su oni bili okupatori u tvojoj šumi ali mi ni napad takve vrste
nije baš herojski kako se to prikazivalo 45 godina. Ja učio u školi kad sam bio mali. :facepalm

Online zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #774 u: 15.01.2017., 16:58:43 »
Bilo je prepada na toj cesti, ali ne u zimu 1941. Zato i pitam. Jedan je bio na kolonu koja je sprovodila narod u konclogore i u internaciju, a drugi u Tatinskoj dragi - reportaža u kojoj ga ima je na linku http://www.croinfo.net/ekspedicije-i-istraivanja-regije/7798-pria-o-jednom-spomeniku-i-naoj-potrazi-za-njim-ili-kako-smo-traili-krilo, ali datum napada je 19.04.1942., proljeće, i pali su isključivo okupatori - Talijani. Ako je lijes pokriven U zastavom, onda je tu mrtav ustaša ili domobran, a njih nije bilo tamo jer je to bio anektirani teritorij Italije sa samo talijanskom soldateskom. Ovo će biti nešto istočnije. Pronaći ću jer je žrtava ipak velik broj.  :wavey

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #775 u: 15.01.2017., 17:50:00 »
Znači sačekuša na uskoj cesti oštrih zavoja pa udri rafalima i bombama dok ima municije pa bjež

Da OK, pa jasno je da su oni bili okupatori u tvojoj šumi ali mi ni napad takve vrste
nije baš herojski kako se to prikazivalo 45 godina. Ja učio u školi kad sam bio mali. :facepalm

Kao prvo osnovno oružje Wemrmachta 1941 je bila "tandžara", a onda sigurno ni Kraljevina Jugoslavija, glavni izvor oružja za partizane (do tada) nije bila puna oružja koje može pucati rafalno. Tako da dio "udri rafalima" ne drži vodu. Ne kažem da nisu imali uopće imali automatskog oružja, ali sigurno nisu imali niti puno niti municije na bacanje. Plus što je automatsko oružje u to doba bilo teško, na što je vezano ovo dole.

A drugi dio , tj "i bombama" je lak samo  za "drogirane ustaše", jer bombu rijetko tko može baciti dalje od desetak metara a bilo koje oružje koje su imali talijani je moglo dobaciti puno dalje, a nitko ne bježi brže od metka. Kada još uzmemo u obzir  Murfijev zakon koji glasi; "Ako ti možeš vidjeti neprijatelja, i neprijatelj može tebe" i to stavimo u kontekst  sa"uskoj cesti ", dobijemo da si morao biti jako blizu, sa uzbrdicom iz leđa uz koju si morao bježati ili nizbrdicom niz koju su te mogli goniti.

Ne znam kako na ovo gledaju drugi, no po mom mišljenju za napasti u takvoj situaciji, trebalo je imati cohones od inoxa!

Offline sandro

• Hero Member
  • Datum registracije: Vel 2014
« Odgovori #776 u: 15.01.2017., 17:53:32 »
Pronaći ću jer je žrtava ipak velik broj.  :wavey
Šta se nemože vidjeti na groblju u Delnicama ako još postoje spomenici/grobnice  sa imenima i datumima?

Online zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #777 u: 15.01.2017., 18:02:59 »
Obično su te strance ekshumirali i slali u domaju. Neke i šezdesetih godina u dogovoru s našima, kao na Kozali - vidi link http://croinfo.net/forum051novi/index.php?topic=2535.msg55280#msg55280

Offline Daluka

• Full Member
  • Datum registracije: Lis 2015
« Odgovori #778 u: 15.01.2017., 18:08:07 »
Sličnih izvješča se može nać jako puno
Po broju poginulih i zimskim uvjetima?

NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA
ZAPOVJEDNIČTVO I. HRVATSKE ORUŽNlČKE PUKOVNIJE
ZAGREB
J. S. Broj 2469
U Zagrebu, dne 24. ožujka 1942.
Predmet: Napadaj na talijanske karabinjere, domobrane i oružnike.
1. RAVNATELJSTVU ZA JAVNI RED I SIGURNOST NEZAVISNE DRŽAVE HRVATSKE
2. VRHOVNOM ORUZNlČKOM ZAPOVJEDNIČTVU
Zagreb
Oružnička postaja Mrkopalj sa dopisom Br. 334 od 16. ožujka 1942. javlja:
 »Dne 15. ožujka 1942. talijanska posada u jačini od 200 vojnika, 3 častnika i 5 dočastnika preseljavala se iz Mrkoplja u mjesto Delnice.
Kao izvidnica ovoj trupi izaslato je 8 karabinjera, nekoliko vojnika i 3 brzoglasača. Kada je ovaj istureni odjel došao u šumu zv. »Plana«, na putu između Mrkoplja i Lokava, kotara Delnice, udaljeno od Mrkoplja oko 6 km, susreo se je sa skupinom od 22
naša domobrana i jednim oružnikom. Čim su se naši domobrani susreli sa talijanskim odredom, saopćili su ovome, da su usput primjetili neke naoružane u šumi pokraj puta.
Talijanski karabinjeri i vojnici, odmah su sašli iz saonica i sa naših 6 domobrana i 1 oružnikom pošli u pretraživanje šume.
Čim su se udaljili od saonica nekoliko koraka, otvorena je na njih puščana i strojopuščana vatra iz zasjede sa obje strane puta.
Prigodom ovog napadaja pobijeni su svi iz talijanskog odjela, kao i naši domobrani i oružnik, osim 1 karabinjera koji je lahko ranjen i pritajio se da je mrtav i 2 telefonista, koji su teško ranjeni. Konji kod saonica su također ubijeni, a vozar Viktor Jakovac
iz Mrkoplja se spasao ležeći u snijegu.
Od našeg ljudstva ovom prigodom poginuli su i to:
Oružnik Jeronim Lokin, domobrani: Ante Jokić, Josip Vučković, Đuro Tkalčić, Janko Sović, Anton Maraković i Anton Brozović.
Po učinjenom napadaju, napadači su od ubijenih oduzeli oružje i streljivo, a od karabinjera samokrese i jednu strojnicu,
skinuli im cipele, a zatim otišli šumom u smjeru Bitoraja prema Fužinama, kotara Delnice.
Ovaj napadaj učinili su komunisti, koji se po okolnim šumama kriju.
Ovom zgodom poginuo je i radnik Albert Vesel, iz Begova Razdolja, općine Mrkopalj, koji se slučajno tu zatekao.
Za vrieme ovog napadaja, glavnina talijanske vojske nalazila se u selu Sungeru, udaljeno od mjesta napadaja oko 3 km.
U cilju pronalaska ove bande poduzete su potrebne mjere od strane ove postaje, ali se do sada nisu mogli pronaći.
Po ovome je dostavljeno izvješće Ministar. Hrvatskog Domobranstva i Vrhovnom oružničkom zapovjedničtvu.«
Dostavlja se gornje izvješće na znanje.
Zapovjedniku oružničkog krila Ogulin izdana je zapovjed, da u suradnji sa talijanskim vojnim vlastima žurno poduzme potrebne mjere, u cilju pronalazka i uništenja komunističke bande i o ishodu poduzetih mjera dostavi iscrpno izvješće.
Zastupa zapovjednika,
podpukovnik: Mavrić

« Zadnja izmjena: 16.01.2017., 01:31:53 od kobler »

Offline eneo

• Sr. Member
« Odgovori #779 u: 16.01.2017., 01:29:03 »
Ja sam samo pretpostavio i opisao način stradanja na mjestu spomen ploče na cesti za Gerovo.
Volio bi da je još netko osim mene vidio to mjesto. Koliko mi je poznato Kraljevina Jugoslavija je imala u pješačkom naoružanju Češku puškostrojnicu ZB-26 Cal 7,92 mm. Na tom mjestu za napad na vojnike koji se voze u kamionu pod ceradom zaista nije potrebno više od 2-3 čovjeka u zasjedi iznad ceste i dovoljna je samo jedna ZB-26 i dvije tanđare. Dva rafala po 20 naboja i evo žrtava koliko se vidi na slikama.
Moguće da su slike iz 1942 g. Vjerujem da ćemo uskoro doznati gdje su stradali ti jadnici.  :wavey
« Zadnja izmjena: 16.01.2017., 01:32:57 od kobler »