29.02.2024. Oporavak Foruma na novoj adresi....
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.
Citat: Daluka - 24.12.2021., 08:04:22Ovo što si zaokružio je javno perilo.To sam ja zaokružio uvjeren da je to perilo. No od dobrog znalca dobio sam packu da to nije perilo. Doduše nije rekao gdje je ali moguće da to nije kućica od perila. Jedno je bilo tamo kod tunela ispod pruge ali i tu negdje je bilo jedno, samo gdje točno?
Ovo što si zaokružio je javno perilo.
Hvala na trude Daluka!Nego, na delu slike kade se vidi perilo je videt del kuće. Ka je to kuća? Ča je to kasarna?
Pa ča bi to bilo? Natkriveno perilo?
Citat: milić - 24.12.2021., 09:08:20Citat: Daluka - 24.12.2021., 08:04:22Ovo što si zaokružio je javno perilo.To sam ja zaokružio uvjeren da je to perilo. No od dobrog znalca dobio sam packu da to nije perilo. Doduše nije rekao gdje je ali moguće da to nije kućica od perila. Jedno je bilo tamo kod tunela ispod pruge ali i tu negdje je bilo jedno, samo gdje točno?To bi ovako otprilike izgledalo kad se spoje dva priloga.
Međutim, poslije više back and forth među nama sam skužio da ovaj podatak mora biti kriv u njegovoj knjizi Rijeka Nogometa, koju je napisao sa Zlatkom Moranjkom još 2006. i koja je doista tada bila pionirski rad o povijesti riječkog sporta. Honvedkasarne je ova o kojoj ovdje pričamo, a ne ta kasarna kod ekonomskog fakulteta kako su oni tad mislili. Kod fakulteta je bila gradska kasarna ("comunale" = općinska).O tome sam s Burburanom i popričao, i budući da je našao članak koji potvrđuje da je kasnije na Školjiću Olimpia imala igralište, .
Rijeka nogometa 1873-194814.4.1918.Giovanne Libertas Club lstraninRezultat nije poznat, ali po pisanju novina G. Libertas je pobijedio uz izvrsnu igru. Klub Olympia u travnju dobiva novi stadion na Skoljiću koji ima atletsku stazu i ostale popratne objekte te se svrstava u moderne objekte tog vremena. 28.4.1918.Giovinne Libertas Liburnia 2:lDan kasnije predsjednik Olympije predaje novi grb kluba gradonačelniku koji postaje počasni Član. Sve to je u sklopu otvaranja novog stadiona na Skoljiću.
Prva slika je Andrea Kregar na Campo Sportivo Gloria, koji je bio na Potoku. Vijerojatno je slika s jednog od derbija među Olympije i Glorije. Po dresu to je slikano između druge polovice 1922 i ljeta 1924. Ali moguće je da je i neka druga utakmica Olympije, jer je zbog nepoznatog razloga ona igrala nekoliko prijateljskih utakmica baš na potoku kroz ljeto 1924 (možda jer se obnavljala Kantrida).