29.02.2024. Oporavak Foruma na novoj adresi....
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.
...Upravo na trgu ove kasarne je 1904. CS Olimpia dobila svoje prvo igralište za treninge ...Oko 1918. je CS Olimpia dobila dopuštenje da izgradi moderno igralište s atletskom stazom i s manjom tribinom od cementa....
Hvala, odlična karta!Petrali mi je rekao ovako: igralište se nalazilo između Macello i Scoglietto. Znate li možda gdje je točno bila zgrada macella ...?
U knjizi Rijeka nogometa je krivi podatak u vezi ove teme, jer su tada 2006. autori mislili da je Honvedkasarne bila u zgradi današnjeg ekonomskog fakulteta, pa su mislili da je Olimpia tamo počela igrati.
Jeste li vi možda ikad naišli na neku takvu vizuru tog djela Skoljića, u doba 1904-45?
Pregledao sam dvadesetak fotografija iz tog razdoblja ali niti na jednoj nisam primjetio ni najmanje vidljive naznake postojanja nogometnog igrališta na području trga. Stoga to ostaje kao vrlo čudan podatak dok ne dobijemo potvrdu. Nemoguće da ne postoji slika ili nacrt tog igrališta na Školjiću.
Prvi izvor o Olimpiji i Skoljicu je ujedno i onaj o kojem se informira pucanstvo da se osnovao klub. U Bilanci, ...21. travnja 1904. godine stoji vijest pod naslovom „Lawn-tennis, Foot-ball, ecc.“S sljedecim sadrzajem:„Si costituisce nella nostra città la Società sportiva Olimpia, la cui attività si esplicherà con giuochi all'aperto „Lawn-tennis“, „Foot-ball“, nuoto, ciclismo, atletica, ecc. Allo scopo il comitato costituente inviò ieri una lettera al regio Comando di piazza, nella quale è rivolta la domanda per la concessione del cortile della regia caserma per le riunioni della società e ciò in considerazione che anni or sono il Comando di piazza concesse il cortile della caserma degli „honved“ per le esercitazioni ad una Società [sportiva] ciclistica. Auguriamo prospere sorti a questa novella istituzione.“
... concessione del cortile della regia caserma...
Regio Comando di Piazza
Bilanca, koje su to novine?
Inače, svojevremeno sam negdje našao da honved znači općenito - vojska ali i domobran.
Bilanca, koje su to novine?A nogometna sekcija osnovana 1906. ?
Vojarna je imala dvorište (jedino ako cortile nešto drugo znači) sa južne strane u ograđenom dijelu, dobro se vidi na katastarskoj skici, a cijelo vrijeme se govori o igralištu sa sjeverne strane?
Što bi po tebi to bilo, taj pojam pronalazim u 19. st. u Schematismo Dell' Imperiale Regio Litorale Austriaco-Illirico ?
Regio Comando di Piazza, a to je tijelo koje je upravljalo trgom Scoglietto. Iliti Piazza d'Armi.
E sad, osim ako su vodstvo Olimpie i novinar Bilance imali na umu neki drugi trg koji je bio pod ingerencijom Commando di Piazza osim ovog ispred/iza Honvedkasarne, mislim da bi morao biti u pitanju ovaj... Budući da se spominje u kontekstu članka baš trg kod Honvedkasarne i budući da se uvijek priča o Regio Comando i o Regia Caserma, tj o Kraljevskom zapovjdništvu i Kraljevskoj kasarni, a ne o Carskom/oj, po meni to ukaže na to da je u pitanju baš Honvedkasarne koja je kraljevska postrojba.Imate na umu koje bi druge Kraljevske Kasarne u gradu mogle biti u na umu novinara osim ove?