poštovani svi
ovih sam dana malo švrljao šumom iznad Klane i nemalo se iznenadio kulturocidom koji šumari rade na tom prostoru.
o čemu se radi
još tamo tridesetih godina pod upravom talijanskih fašista izgrađene su ceste po šumama u i oko Klane. Ceste se rađene ručno, temeljito i precizno sa odvodima , kamenim mostićima , podzidima te najvažnije kaldrmom, odnosno takozvanom posteljicom, tako napravljene ceste izdržale su do današnjeg dana uz minimalno održavanje i popravak, do danas, od danas ih više nema :-(
Kako mi je građevinarstvo struka, a povijest me zanima, uvijek kad sam tom cestom prolazio , divio sam se izradi i preciznosti, što naravno i nije čudno za razdoblje kad su građene te ceste.
današnjim sam obilaskom utvrdio da tih cesta više nema, kaldrma, mostovi, podzidi su BRUTALNO uništeni strojem koji se inače koristi za izradu plodnih površina u kamenitim bespućima. to je takoznvana sitnilica koja melje površinu ceste do dubine od 50cm čime je samljevena posteljica, bočna ojačanja, podzidi. na nekim je mjestima već , kiša koja sad pada odnesla dio ceste , dok su na neki mjestima otvorene kaverne sa ilovačom u koje već sada kotači propadaju. Šteta počinjena je nesaglediva, uglavnom možemo reći da su te ceste izgubljene kao kulturno nasljeđe s jedne strane, dok sa druge strane promet će odsad biti otežan, a održavanje iznimno skupo.
tko je to dozvolio naredio:
malo sam se raspitao i doznao
glavni krivac za te štete je inicijator iz uprave u Zagrebu Tomislav Ecimović
ovdašnji krivci su:
Dean Šustar , samozvani građevinar iz Lisca zaposlen u šumarstvu Klana
njegov nadređeni Arsen Arh odgovorna osoba za to područje, zaposlen u šumarstvu Klana
te najviše kriv jer je sve to mogao i trebao zaustaviti Herman Sušnik , direktor šumarstva Klana
kako kažu( pričao sam s ljudima u History pabu) Sušnik je bio upozoren na moguću štetu , ali je ustrajao na tome, vjerojatno iz osobnih razloga, tako da je vidljiva očita korupcija sistema.
Predlažem da se upute jake snage foruma croinfo(051) na teren i naprave reportažu dok su još svi vinovnici ovog užasa prisutni na terenu, te da se spremi priča za buduća pokoljenja i da se znaju krivci
Lijep pozdrav
Mate

Molim da se ovo istraži!! ŠTO SE PRIČA PO KLANI??