29.02.2024. Oporavak Foruma na novoj adresi....
0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.
Portal iz 1609. godine blizu prethodne ploče - ulica prema parkiralištu...
...Ovu nekadašnju kuću Gresani je davne 1484. godine naš riečki kapetan Balthasar Dürer obnovio i predao augustincima u vlasništvo kao svoju zakladu. O tome je ostao kameni natpis u augustinskom samostanu,ali ga ja nisam vidio na internetu,a bogami ni u živo ...
Zapadno od vijećnice na mjestu današnje zgradurine Jadroagenta bio je blok od tri zgrade, od kojih je ona na br.170 bila orijentirana na trg i ulicu Contradadei Griggioni a ostale dvije (151, 152) na sjeverne ulice. Kuća 170 imala jeprizemlje, tri kata i stambeni tavan. U kući je isprva bila pošta. Godine 1787.kao vlasnik se spominje izvjesni Bassich, a iza njega Gioseffa Miletich r. Emili.
Moram priznati da me je malo trema uhvatila kad sam vidio da se Kobler javio na moj post. Najljepše ti se zahvaljujem i bilo bi lijepo da dobijemo prijevod (po mogućnosti ne na japanski). Uzgred, samo jedno neobavezno pitanje: Postoji li ikakva mogućnost da se ta kuća napokon dostojno označi u skladu sa svojom povijesnom važnošću, barem replikom tog natpisa ili i Leopoldovog grba?