Autor Tema: Informacije - glasilo 3.maja  (Posjeta: 66545 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Tra 2012
Odg: Informacije - glasilo 3.maja
« Odgovori #45 u: 29.09.2016., 10:18:39 »
NR Kini predan ''XUE HAI''

U petak, 18. studenog 1977. predan je kineskom naručitelju brod za prijevoz sipkih tereta nosivosti 45.000 tona.
Prošeći se z manun okolo Trsata.

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #46 u: 29.09.2016., 10:46:52 »
Slobodna radna mjesta
Poslovođa traserske sale

Već sam htio napisati da je vjerojatno poslovođa Arigo Arigoni (nisam baš siguran da li se tako piše) otišao u oenziju i na njegovo mjesto došao Tomislav Katić. Ma ipak se ja predobro sjećam Arigonija što znači da je on kasnije išao u penziju. Ovo je vjerojatno bio reizbor (drugi, treći mandat). Inače, vidio sam prije 2, 3 godine njegov tekst o školi Cosala iz njegovih prvoškolskih dana. Nešto što mi je ostalo u sjećanju kao, jednom rječju, super. :bravo
« Zadnja izmjena: 29.09.2016., 10:53:00 od milić »

Offline ja moren

• Full Member
  • Datum registracije: Ožu 2015
« Odgovori #47 u: 29.09.2016., 10:49:54 »

.. -mi smo na našoj imeli -radnik opatija

isto tamo krajen sedandeseteh let se je moglo na veliko poć kupovat preko boni od firmi-va njihov vekli skladišni centar smješten med ulicun 43 ist divizije (stara cesta za učku ) i ceste ka od matuj gre prema trstu-malo zdola tiba (mikrona)

sredinon osandeseteh su otprli na samoj ceste diskont-baš tako je pisalo na butige-va prizemlju jene stare kuće-vizavi skretanja za skladiše-uz to glavno skladište je bil jedan veli dolac-va ken su bili i tuneli skloništa-mislin da je se to danas zatrpano

Ča ni tamo bil Kvarner - expres  (sklonište nr. 3) imeli su monopol na se butige na Opatijsken područje isto kot Brodokomerc na Rečken, pokla je va kuglane neš bilo.

zaspamali smo temu

gledaj-neznan je bil kv exp ili ro-bil san mići-glavno je bilo to da bi otac dobil boni va rafinerije i da bi se kupilo celi pršut (kako otac reče-gitaru) i salami i škatulica z 30 al 40 rinfuzo pakiraneh kandit čokoladic (izgledaju ko današnji mars) itd itd...

a sklonište-morda je dostupno-ma kad san bil mići dolac je bil puno dublji aš tamo san se igral dosta ( va kuće kade je pokle otprt diskont -na vrhe je bival dobar prijatelj od oca i sakih par dni smo bili gore)
ki more-more...

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #48 u: 29.09.2016., 17:38:16 »
Radno vrijeme u petak, 30. XII je do 12 sati

Pazi kako se brinulo o radnicima!
Obično se zadnji radni dan došlo u 3. maj obaviti ono što je najnužnije. Tako neke službe su morale npr. predati dokumentaciju za plaće i sl. A ostali bi se došli oprostiti s kolegama i kolegicama te zaželjeti sretan rastanak sa starom i dobar početak nove godine. Jasno da se prošvercala koja boca. E, da se nebi radništvo ponapijalo previše skratilo se vrijeme kako bi kako tako odbauljali sami kroz portu.
Ma dobro, malo karikiram, znate vi mene. Ali mislim da je razlog skraćenog radnog vremena bio uglavnom taj. Jasno da se platilo ta dva sata. Jer  bi bilo - ne daš mi da radim, da pošteno zaslužim - ispiranje želudca (po novom pravopisu).

Kako ćemo na organizirani godišnji odmor u 1978.?

Pazi ovo!
Razmišljalo se koncem godine kamo će se za godišnji odmor u 7. ili 8. mjesecu naredne godine. Pa tako ni Švabe ne planiraju. Ali zato je 3.maj u to vrijme bio predvodnik u mnogočemu. Živio 3.maj tog doba!

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #49 u: 29.09.2016., 17:53:10 »
Počinje godina 1978.

Ostvarenje plana....u 1977. godini

Kažem još jednom, i više neću ponavljati, ako ne zaboravim.   :m055 Jašilo se stalno po planu ko, ma ne znam što. Vrag po grešnoj duši, recimo. Ovo sam stavio samo da znate da na naslovnici ne mora biti Seve ili Mate nego i plan i ostvarenje plana. :bravo5

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #50 u: 29.09.2016., 18:10:09 »
Prinova Stručne literature

Naša biblioteka nalazila se u zgradi gdje je bio i Tehnički ured. To je zgrada napravljena, čini mi se, tridesetih godina onog stoljeća. Uz glavnu prometnicu. Ona, ajmo reć, južnija. (A jesam objasnio, a? )
E, i u toj biblioteci bilo je knjiga da nemoš glavu dignut od njih. I ljudi, pogotovo neki, su dolazili, posuđivali knjige, čitali i učili. Pa su nešto i napisali i to je završilo u toj biblioteci. Kao seminarski, diplomski, magistarski i doktorski radovi. A na svakoj zadnjoj stranici Informacija, dobro ne baš svakoj, ali 90%, je oveći spisak nove literatute. Što će reći da je biblioteka imala dosta nofčića na raspolaganju, kad je mogla nabavljati toliko knjiga. I ne samo knjige . Bilo je i stručnih časopisa, pa i popularnih. Ma, nije bilo Starta i Čika, ali National Geographic je.
I sad, dok ovo pišem, plačem kad se sjetim kakvo bogatstvo leži u toj biblioteci ako , kako mi se čini, nije otvorena za zainteresirane. Brrr! Sve sam suze isplako...Morat ću stati i ići nadoknaditi tekućinu.
Ajd bog, do večeras ili sutra! :pop

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Vel 2012
« Odgovori #51 u: 29.09.2016., 20:33:38 »
Ali zato je 3.maj u to vrijme bio predvodnik u mnogočemu. Živio 3.maj tog doba!

Zanimljivo da je negdje cca u to doba moj tata utekao iz 3.maja :greensmile Koliko se sjećam priče, gotovo pa doslovce, zatražio je radnu knjižicu pod nekim izgovorom i otišao u INA-u ...

Offline LLeon

• Full Member
  • Datum registracije: Ožu 2012
« Odgovori #52 u: 29.09.2016., 20:38:28 »
Imam pitanje za starije; nekako mi u glavi stoji da je to BK skladište, današnji C&C u Kontuševoj u to vrijeme bio jedini "shopping centar" u Rijeci, tj. bio je najveći dućan u gradu.

U kom smislu najveći? Teško da je bio veći od npr robne kuće Ri. Ali mislim da je bio prvi tipa "Plodine", "Super Konzum", "Getro" i sl ... pa kao takav je sigurno bio veći od Brodokomercovih  (super)Marketa.

Da, na to sam mislio.  :thankyou

Pazi ovo!
Razmišljalo se koncem godine kamo će se za godišnji odmor u 7. ili 8. mjesecu naredne godine. Pa tako ni Švabe ne planiraju. Ali zato je 3.maj u to vrijme bio predvodnik u mnogočemu. Živio 3.maj tog doba!

Bez brige, većina znaju i sad kamo će na godišnji iduće godine; a jarane.. kući, u Bosnu.. :o090

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #53 u: 29.09.2016., 21:47:45 »
Ali zato je 3.maj u to vrijme bio predvodnik u mnogočemu. Živio 3.maj tog doba!

Zanimljivo da je negdje cca u to doba moj tata utekao iz 3.maja :greensmile Koliko se sjećam priče, gotovo pa doslovce, zatražio je radnu knjižicu pod nekim izgovorom i otišao u INA-u ...
Sad si me sasiko! :a025
INA je bolje plaće dijelila, zato je tvoj tata otišao iz 3. maja, ne zbog nekog napredovanja, učenja i sl. Jasno, to pretpostavljam znajući da su, večeras sqm ih spomenuo i moja ''učiteljica'' COBOLa iz tog vremena Đurđa L. i Marica Č. prebjegle su iz našeg ERCa u ERC INAe, doduše malo kasnije, ali u toj su priči, svakako.

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Vel 2012
« Odgovori #54 u: 29.09.2016., 21:53:29 »
INA je bolje plaće dijelila, zato je tvoj tata otišao iz 3. maja, ne zbog nekog napredovanja, učenja i sl.

Nisam siguran jer je u INA-i završio višu uz rad, i naravno, INA je to platila.

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #55 u: 29.09.2016., 21:55:44 »
Opet si me sasiko!  :a025
Izuzeci potvrđuju pravila. :wavey

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #56 u: 30.09.2016., 17:18:56 »
Predavanje o ponašanju malih brodova na valovima

Do sad nisam zamijetio niti jednu noticu u Informacijama o radu Društva brodograđevnih inženjera i tehničara (DBIT). Čini mi se da je ovo prva aktivnost koja je objavljena u informacijama. Jezgru tog, opet osnovanog društva, činili su inženjeri Pantelić Gradimir dugogodišnji predsjednik te Gračanin Emil, Notizberg Milan, Mady Emerik, Bruno Čalić i Ada Mandić. Čini mi se da bi to bila prva postava. Kasnije im se priključio Dragojević Dušan pa Nenad Dukić, Lučin Nediljko... I nas par tehničara Dražen Firis, Srđan Duplančić, ja...
Krasno je to bilo i Društvo i društvo. Okupljalište nam je bilo u Klubu privrednika iznad Zore na ondašnjem Trgu Palmira Togliattija, gdje su i druga stručna društva imala svoje ormare u kojima s(u)mo držali arhivu. Prostorije su bile zajedničke tako da smo s voditeljima dogovarali kad ćemo zauzeti koju sobu. U prvo vrijeme Klub su vodili Dragi Ristić i Miloš Erceg, a kasnije nove snage Tihana Crnogaća i Nada Mamula. (Imena možda i nisu točna pa se ispričavam unaprijed). Kažem, klima je bila radna, opuštena i prava drugarske. Nekako ko na našem forumu. :p015
Osim predavanja, poput ovog ovdje najavljenog, išlo se na stručne ekskurzije, organiziralo simpozij o brodogradnji i druge stručne skupove. Sjećam se da smo organizirali u Puntu simpozij o ribarskoj floti, gdje smo uspjeli dovući od projektanata do brodograditelja i da ne zaboravim proizvođače mreža, motora...Ma pravi skup.
« Zadnja izmjena: 30.09.2016., 17:21:36 od milić »

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #57 u: 30.09.2016., 17:32:23 »
Spašavanje dijelova saonica pri porinuću broda

Uz ovaj tekst samo ću napisati da je sav ovaj materijal od hrastovine i onda je bio, kao i pretpostavljam sada, dosta skup. Dalje za komentar bih pustio slikicu neka govori umjesto mene. :lol1

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #58 u: 30.09.2016., 17:40:49 »
Položena kobilica prvog od dva remorkera za Jugoslavenski naftovod

U utorak, 21. ožujka 1978. na navozu br. 3 položena je kobilica za prvi (gr.589) od dva remorkera koji će se graditi za Jugoslavenski naftovod (JUNA)

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #59 u: 30.09.2016., 17:50:21 »
Naši delegati na VIII kongresu SKH i XI kongresu SKJ

Uf kad se sjetim pokojnog Tvrtka...Krasan dečko je bio. PUM!