Autor Tema: Groblje Kozala  (Posjeta: 98645 puta)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kobler

• Global Moderator
  • Full Member
  • Datum registracije: Sij 2013
Odg: Groblje Kozala
« Odgovori #264 u: 18.08.2019., 23:30:01 »
Nadalje, pristup enciklopedija i leksikona koji, iz razumljivih razloga, biraju samo istaknute osobe o kojima će imati podatke, nikad mi se nije sviđao za lokalne sredine, u pravilu izostavlja osobe koje su u svojoj sredini bile jako poznate, ali u visokim sferama "od značaja" za RH ili svijet, jednostavno se nisu uklapale u koncept. Otkrit ćemo za neke da su povezani s onima koje već znamo, da se nazire neka mreža, koju poznajemo i iz svakodnevnog iskustva.

Offline kobler

• Global Moderator
  • Full Member
« Odgovori #263 u: 18.08.2019., 23:28:51 »
Kažu da se umire dvaput: prvo zapravo, a potom još i kad umre zadnja osoba koja se još sjeća našeg imena ...
Sve one nebrojene generacije što su živjele prije nas, možemo zamisliti kao neku ogromnu ljudsku piramidu u kojoj generacija za generacijom čine nekakav sljedeći sloj (kat), a mi sada živući stojimo na njihovim ramenima, kao što će i buduće generacije stajati na našim ...

Offline Kigor

• Global Moderator
  • Full Member
  • Datum registracije: Vel 2012
« Odgovori #262 u: 02.11.2017., 22:21:22 »
Tocno

Je li ovo grob Borisa Kramaršića (Kramarsich), menađera Mate Parlova?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #261 u: 02.11.2017., 12:52:38 »
" temeljem Zakona o pogrebničkoj djelatnosti koji je stupio na snagu 2015. godine i koji je dosta liberalizirao pogrebničku djelatnost. Zakon o pogrebničkoj djelatnosti omogućuje prosipanje pepela pokojnika u prirodi. Ali, tim zakonom nije propisana procedura obavljanja ove usluge, poslovi i način na koji se obavlja, kao niti obaveza evidentiranja umrlih osoba, mjesta i načina sahranjivanja od strane trećih lica."

Izgleda da je i zakonski moguće, samo se "monoplisti" time opiru jer naravno da gube prihod, posipanje pepela po "polju sjećanja" naplaćuju skoro 100€ :
"KD Kozala, poštujući pijetet prema pokojnicima, obavlja sahrane isključivo na grobljima, a uslugu prosipanja pepela po novome obavlja na Polju sjećanja na Centralnom groblju Drenova. "

http://novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Ljudi-u-crnini-na-plazi-U-Rijeci-odrzan-neobican-pogreb-provjerili-smo-je-li-zakonit

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #260 u: 15.10.2017., 23:16:55 »
odgovoreno mi je da nema interesa. Ne samo kod nas nego u cijeloj RH. A za koji smo klinac radili sve ono na Drenovi ?Kad čuješ da te moraju voziti u ZG,

Ako sam dobro čuo, navodno ni krematorij u Zagrebu nema potrebe da radi non stop, tako da raditi još jedan u Rijeci koji bi imao još manje posla, zbilja nema smisla. A na Drenovi smo "sve ono" radili (i) baš zbog toga što krematoriji u Hrvatskoj nemaju posla, pa nam za ukop treba puno više mjesta.

Petlja, vidi petlja.

Offline ilirija

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #259 u: 15.10.2017., 00:59:12 »
Ima 7 godina da je moj stari, pokoj mu duši umro. Po želji moje mame; kremiran je. Ok. Sve lijepo i dobro. Samo sam se onda zapitao, zašto to nije napravljeno u RI; odgovoreno mi je da nema interesa. Ne samo kod nas nego u cijeloj RH. A za koji smo klinac radili sve ono na Drenovi ?Kad čuješ da te moraju voziti u ZG, pa onda ako je vikend plaćaš i hladnjaču. Pa još ponešto. JBT se

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #258 u: 14.10.2017., 23:24:20 »
Najbolje uzet urnu, prosuti pepeo gdje želiš i ako itko što pita reći da si u tom trenu imao sinkopu.  :facepalm

.... problem je što ti ne daju urnu ... sa sinkoppom ili bez ...

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Tra 2012
« Odgovori #257 u: 14.10.2017., 20:27:16 »
Mislim da bi trebalo konkretno pitati odnosno zatražiti dozvolu npr.:

"Želim da moja familija moj pepeo, koji će ostati nakon kremiranja u zagrebačkom krematoriju, rastrese:
1. Po Trsatu
2. Po Studeni
u omjeru pola -pola.

Kako to izvesti a da sve bude po zakonu odnosno da nitko ne može sprečavati. Koga je potrebno o tome unaprijed obavijestiti (Gradsku neku službu, općinu, MUP, ...) ."

Tako nekako koncipirati pitanja i poslati upit Ministarstvu zaštite okoliša ili možda, kao prvi korak, pitati KD Kozalu? :pop

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #256 u: 14.10.2017., 19:27:42 »
Prvi dio mi je sasvim razuman  :palacgore

"U Ministarstvu poduzetništva i obrta ističu da niti jedan zakon ili pravilnik ne brane da članovi obitelji slobodno raspolažu urnom u kojoj su ostaci umrlog. Nije zabranjeno prosipanje pepela pokojnika u moru, rijeci, šumi, planini ili livadi, a Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, rekli su, propisano je da se prijenos urne s pepelom umrle osobe obavlja bez sprovodnice koja se izdaje za prijevoz posmrtnih ostataka i pokop. Taj zakon ne sadrži odredbe kojima se uređuje prosipanje pepela na kopnu, moru ili rijekama, niti prekršajne odredbe. Niti Pravilnik o uvjetima i načinu obavljanja prijenosa, pogreba i iskopavanja umrlih osoba, dodaju, također ne regulira ovu problematiku, niti predviđa kazne."

Ali zašto pobogu onda treba tražiti dozvolu ili suglasnost od Ministarstva?!?!?  :facepalm

"Može se zatražiti pisanim putem u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode da se pepeo prospe na nekoj drugoj lokaciji po želji pokojnika ili obitelji te se takva dozvola ili suglasnost izdaje – pojašnjavaju u Ministarstvu. "

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #255 u: 14.10.2017., 18:56:39 »
Mislim da bi trebalo dobro istražiti pa i prisiliti na promjene odgovorne u "lokalnoj samoupravi".
Posatvio sam to pitanje na fb i dobio jedan zanimljiv članak iz kojeg se mnogo toga vidi ili možda samo nazire. Ali ja za te mogućnosti dosad nisam znao!

https://lider.media/.../pepeo-pokojnika-se-moze-prosuti.../

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #254 u: 14.10.2017., 17:53:30 »
Danas je člančić o tome u Novom listu. Eto, žale se da ljudi neće da se spaljuju, a još manje da se time (pepelom) razbacuju.

Pročitao sam ga u papirnatom izdanju. Potpuno se slažem da je jedan od razloga za tako mali broj nenaviknutost ovdašnjih ljudi na takav način "zbrinjavanja" pokojnika. No definitivno ne pomaže ni cifra od 650 kn da bi netko razbacao hrpicu pepela. Kao ni sveukupna (debilna) pravila baratanja s istim tj. pepelom, odnosno sa odlaganjem/polaganjem.

" Sam proces kremiranja obavlja se drugi dan i traje gotovo 3 sata tijekom koji se tijelo spaljuje na temperaturi između 800 i 1000 stupnjeva Celzijusovih. Treći dan rezerviran za polaganje urne. Hrvatski zakon ne dozvoljava slobodno raspolaganje urnom s pepelom što znači da se takvi tjelesni ostaci moraju ili ukopati unutar groblja ili posipati u ružičnjaku Sunčane staze. "

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #253 u: 14.10.2017., 09:53:34 »
Jednom, već davno, jedan naš eminentni član priupitao me što znam o kremiranju, posipanju pepela i sl. Tada je to bilo još nemoguće, ali danas smo jako napredovali.
Danas je člančić o tome u Novom listu. Eto, žale se da ljudi neće da se spaljuju, a još manje da se time (pepelom) razbacuju.

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Dont drive faster than your guardian angel can fly
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #252 u: 24.01.2017., 21:48:44 »
I oca našeg Kigora

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #251 u: 24.01.2017., 21:48:02 »
Je.

Offline kobler

• Global Moderator
  • Full Member
« Odgovori #250 u: 24.01.2017., 21:45:22 »
Je li ovo grob Borisa Kramaršića (Kramarsich), menađera Mate Parlova?