u članku iz prošlog posta spominje se Josip Kozarac, najpoznatiji književnik među šumarima, no ja sam odabrao, ipak , nešto mlađeg šumara, pjesnika iz senjskog kraja, Milana Krmpotića i tu ću staviti nekoliko njegovih stihova iz zbirke "zapisi iz ograda".
".....zahvati grudu zemlje i reče
ovo krv je tvoja ratniče
i nemoj da je dijeliš
od krvi u vlastitu tijelu
izdaš li je
ti izdat ćeš sebe
pobjegneš li
ti bježat ćeš od sebe
a ako padneš presamićen preko ograde
snagu će tvoju upiti ova zemlja....."
".... i reče zatim
poput šugavog pseta prezren
od svega što diše bit ćeš
ako makar sumnjom izdaš ovo zelenilo...."
".... ropskog lanca prva je veriga sumnja
i posumnjaš li
zauvijek prezren biti ćeš
pa taman bio veriga od zlata..."
".... puškama možeš omeđiti obale,
ali ne možeš zaustaviti rijeku...."
"..... ne veseli se
dok tvorovi tuđim kokošinjcem haraju
jer tvorovima svi su kokošinjci isti
ne zanosi se
kada tiranin plače
jer to nisu suze kajanja
sutra će krvavo po tvojem obrazu teći
i ne žaluj
kad čovjek umire
jer je svojim djelom tebe omogućio...."
Da malo pojasnim situaciju, treba dobro promisliti zašto je sad taj cjenik isplivao van i s čime ima veze. Kako to da su se sva "javna glasila" obrušila na Hrvatske šume , a šute kad se događaju ozbiljne stvari poput milijunskih krađa.
Vjerujte mi da nikoga u Hrvatskim šumama ne zanimaju šetači i biciklisti sve do onog trenutka dok ne nanose očitu štetu, radnici u HŠ imaju i previše svog posla da bi se time bavili.
Dapače rado su viđeni i dobrodošli svi dobronamjerni ljudi, planinari šetači izletnici.
No da pojasnim i svima vama još jednu stvar: Hrvatske šume su tvrtka, fiktivni entitet, neživo(mrtvo) biće, stvar, zapis u registru poduzeća i ne mogu ništa odlučiti( to je kao da kažete daje vaš luster odlučio). Odluke donose ljudi. Ove odluke je donio Ivan Pavelić i on je osobno i neograničeno odgovoran za te odluke, on i njegovi suradnici koji su supotpisali te odluke.
Hrvatske šume su u stopostotnom vlasništvu Republike Hrvatske, a tko je pak njezin vlasnik ? Pa valjda svi mi koji smo dobili hrvatsko državljanstvo.
Pa kako je moguće , zaboga, da smo došli u situaciju da nama vlasnicima itko ima pravo naplatiti korištenje našeg vlasništva?Cijela priča oko naplate tih stvari je zapravo farsa za javnost kako bi se ta ista javnost (desenzibilizirala)okrenula protiv radnika Hrvatskih šuma i "popušila" masovna otpuštanja koja planira Pavelić. Kao zaslužuju to, vidi što rade . Kao što su to zaslužili radnici 3. maja, Torpeda, Hartere....(sami dopunite niz). No kad se unište HŠ vrlo brzo se može očekivati od novih gospodara uvođenje raznoraznih naplata, na šetnju, na prilaz moru , na vodu. Postavljanje ograda oko svega što imalo vrijedi.
Prevaranti su to i dušu će nam oteti ako dopustimo.