Autor Tema: Torpedo  (Posjeta: 46380 puta)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Vel 2012
Odg: Torpedo
« Odgovori #96 u: 27.08.2015., 21:00:45 »
Nemam pojma je ovo bilo

An interesting view of the lower surfaces of a S.79 carrying a "whitehead Fiume" torpedo

U kom smislu "nemaš pojma" - to je običan "torpedni avion" .

Offline ilirija

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #95 u: 27.08.2015., 19:45:29 »
Nemam pojma je ovo bilo

An interesting view of the lower surfaces of a S.79 carrying a "whitehead Fiume" torpedo

http://www.finn.it/regia/html/seconda_guerra_mondiale03.htm

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #94 u: 16.06.2015., 22:56:56 »
Kakve veze ima dubina mora, kada torpedo, u pravilu- pliva. :pusiti

Mislim da torpedo roni, tj ide ispod površine vode , no nije problematično ako je ispravno, a testira se, tj valjda očekuje da nije  :greensmile

Citat: forum paluba.info
Znalo se dogoditi da nakon testiranja torpedo na bi izronilo, več potonulo. Tada sa tražio tako da su dvije brodice, koje su plovile dovoljno razmaknute jadna od druge, za sobom po morskom dnu vukle čelično uže. Kad bi čelično uže zapelo o torpedo, brodice bi se približile, a oba kraja čeličnog užeta provukla bi se kroz olovni prsten koji bi se zatim spustio na morsko dno, stvarajući tako oko torpeda omču, što bi bitno smanjilo mogućnost ispadanja torpeda tijekom izvlačenja. Ako bi omča klizla uz torpedo, na vrhu pirne glave bile su kuke za koje bi zapelo čelično uže. Podizanje torpeda izvodilo se uz pomoć ručnih vitala koja su bila ugrađena na dvije veće brodice.

Opisu nedostaje "ono nešto" što bi objasnilo zašto bi npr olovni prsten obuhvatio baš torpedo a ne se samo vukao po dnu?  :help2 Jasno mi je da npr "love" torpedo mrežom ili kočom, ali običnom sajlom? BTW što je "pirna glava"?  :pojmanemam

Da bi bio predasn na korištenje, svaki je torpedo morao proći uspješno sedam uzastopnih probnih ispitivanja.

Nekako mi postaje jasno zašto je proizvodnja torpeda propala ... :pusiti

Offline LLeon

• Full Member
  • Datum registracije: Ožu 2012
« Odgovori #93 u: 16.06.2015., 19:03:48 »
No ispaliti (tj lansirati) svako torpedo (citat "i to ne jedanput") u more dubine do 65m ... :eek :hmm
Kakve veze ima dubina mora, kada torpedo, u pravilu- pliva. :pusiti

Znalo se dogoditi da nakon testiranja torpedo na bi izronilo, več potonulo. Tada sa tražio tako da su dvije brodice, koje su plovile dovoljno razmaknute jadna od druge, za sobom po morskom dnu vukle čelično uže. Kad bi čelično uže zapelo o torpedo, brodice bi se približile, a oba kraja čeličnog užeta provukla bi se kroz olovni prsten koji bi se zatim spustio na morsko dno, stvarajući tako oko torpeda omču, što bi bitno smanjilo mogućnost ispadanja torpeda tijekom izvlačenja. Ako bi omča klizla uz torpedo, na vrhu pirne glave bile su kuke za koje bi zapelo čelično uže. Podizanje torpeda izvodilo se uz pomoć ručnih vitala koja su bila ugrađena na dvije veće brodice.

Logično mi je da se svaka serija torpeda dobro ispita na moru, tj nekoliko primjeraka dok se ne postigne zahtijevana pouzdanost ali nakon toga mi ne izgleda vjerojatno da se svaki slijedeći primjerak testira na tako skup način.  :hmm
I meni logika govori da je tako :palacgore ali navodno je svaki torpedo prošao sedam ispaljivanja (naravno, ne sa bojevom glavom) :pusiti

Da bi bio predasn na korištenje, svaki je torpedo morao proći uspješno sedam uzastopnih probnih ispitivanja. Probna ispitivanja torpeda izvodila su se na tri lansirna pravca- prema Opatiji, Crecu i Brseču. Lansirno pravci prema Brseču, koji je ujedno bio i najduži, zadržan je za ispitivanje do kraja proizvodnje i repariranja torpeda u tvornici Torpedo u Rijeci.

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #92 u: 16.06.2015., 16:06:13 »
Potpuno mi je očekivano da se svako torpedo istestira "na suho" kao i u npr bazenu. Razumno i ekonomski prihvatljivo. No ispaliti (tj lansirati) svako torpedo (citat "i to ne jedanput") u more dubine do 65m ... :eek :hmm

Logično mi je da se svaka serija torpeda dobro ispita na moru, tj nekoliko primjeraka dok se ne postigne zahtijevana pouzdanost ali nakon toga mi ne izgleda vjerojatno da se svaki slijedeći primjerak testira na tako skup način.  :hmm

No, kad kupuješ torpedo - riječ je o državama tj. ratnim mornaricama lova po sebi nije problem.

Lova je uvijek problem.

Offline kobler

• Global Moderator
  • Full Member
  • Datum registracije: Sij 2013
« Odgovori #91 u: 16.06.2015., 14:59:33 »
Da. I to ne jedamput. Torpeda su sama po sebi skupa. No, kad kupuješ torpedo - riječ je o državama tj. ratnim mornaricama lova po sebi nije problem.
Veći je problem pouzdanost. Nitko ne kupuje oružje koje otprilike leti u željenom pravcu. Prodaje se samo ono koje pouzdano razori metu. Ako svako torpedo pogađa, to nema cijene.

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #90 u: 15.06.2015., 13:12:33 »
Testiranja su normalni dio proizvodnog procesa. Svako torpedo imalo je svoju knjižicu u koju su upisivani rezultati testiranja, jer su testiranja služila za korekciju/štelanje brzine, vodoravne putanje, subine zarona i sl.

Zar se baš svako torpedo testiralo na moru? Izgleda mi preskupo.  :help1

Offline kobler

• Global Moderator
  • Full Member
  • Datum registracije: Sij 2013
« Odgovori #89 u: 15.06.2015., 11:51:29 »
Onako na brzinu ispaa da je u Rijeci zadnje testiranje bilo 1942., a zadnje, zadnje u HR/JU 1955. Kad knjiga bude pročitana, onda ću znati točnije (osim ako se netko prije ne javi).
Torpeda su se u Rijeci proizvodila do 1966. a mislim da su se i testirala do tog vremena.
Po pričanjima starijih sam siguran da su testiranja bila i nakon 2. sv. rata. Sa Turnića su se npr. lijepo vidjela.
Ovo je isto iz glave ali milsim da su testiranja bila sve do kraja proizvodnje torpeda:palacgore
Testiranja su normalni dio proizvodnog procesa. Svako torpedo imalo je svoju knjižicu u koju su upisivani rezultati testiranja, jer su testiranja služila za korekciju/štelanje brzine, vodoravne putanje, dubine zarona i sl.
« Zadnja izmjena: 26.05.2017., 01:29:19 od kobler »

Offline ilirija

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #88 u: 27.05.2015., 13:34:06 »
1905. Japanci u Torpedu
« Zadnja izmjena: 22.12.2015., 22:59:14 od ilirija »

Offline fusher

• Hero Member
  • Datum registracije: Stu 2012
« Odgovori #87 u: 19.04.2015., 00:28:02 »
vukić...o srcetijeben :lol3

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Dont drive faster than your guardian angel can fly
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #86 u: 18.04.2015., 19:23:39 »
Članak o povijesti torpeda - Ivan Vukić - preimenovan u Lupis. Članak iz šezdesetih godina kad je firma još proizvodila torpeda za JNA!

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #85 u: 17.08.2014., 14:19:57 »
Moguće su neke fotke i bile, ali od viška ne boli glava ...
« Zadnja izmjena: 22.12.2015., 23:18:31 od ilirija »

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #84 u: 17.08.2014., 14:19:03 »
Moguće su neke fotke i bile, ali od viška ne boli glava ...   :wavey
« Zadnja izmjena: 22.12.2015., 23:13:45 od ilirija »

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #83 u: 17.08.2014., 09:50:47 »
99,99% za lansirnu rampu!   :wavey

Offline FiumeRi

• Global Moderator
  • Jr. Member
    • Riječke poštanske marke
« Odgovori #82 u: 17.08.2014., 09:40:48 »
Pilon za tvornicu torpeda

Je za tvornicu ili lansirnu rampu?
Meni daje na lansirnu rampu jer je tvronica na nasipanom tlu.