29.02.2024. Oporavak Foruma na novoj adresi....
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Nemam pojma je ovo biloAn interesting view of the lower surfaces of a S.79 carrying a "whitehead Fiume" torpedo
Kakve veze ima dubina mora, kada torpedo, u pravilu- pliva.
Znalo se dogoditi da nakon testiranja torpedo na bi izronilo, več potonulo. Tada sa tražio tako da su dvije brodice, koje su plovile dovoljno razmaknute jadna od druge, za sobom po morskom dnu vukle čelično uže. Kad bi čelično uže zapelo o torpedo, brodice bi se približile, a oba kraja čeličnog užeta provukla bi se kroz olovni prsten koji bi se zatim spustio na morsko dno, stvarajući tako oko torpeda omču, što bi bitno smanjilo mogućnost ispadanja torpeda tijekom izvlačenja. Ako bi omča klizla uz torpedo, na vrhu pirne glave bile su kuke za koje bi zapelo čelično uže. Podizanje torpeda izvodilo se uz pomoć ručnih vitala koja su bila ugrađena na dvije veće brodice.
Da bi bio predasn na korištenje, svaki je torpedo morao proći uspješno sedam uzastopnih probnih ispitivanja.
No ispaliti (tj lansirati) svako torpedo (citat "i to ne jedanput") u more dubine do 65m ...
Logično mi je da se svaka serija torpeda dobro ispita na moru, tj nekoliko primjeraka dok se ne postigne zahtijevana pouzdanost ali nakon toga mi ne izgleda vjerojatno da se svaki slijedeći primjerak testira na tako skup način.
Da bi bio predasn na korištenje, svaki je torpedo morao proći uspješno sedam uzastopnih probnih ispitivanja. Probna ispitivanja torpeda izvodila su se na tri lansirna pravca- prema Opatiji, Crecu i Brseču. Lansirno pravci prema Brseču, koji je ujedno bio i najduži, zadržan je za ispitivanje do kraja proizvodnje i repariranja torpeda u tvornici Torpedo u Rijeci.
No, kad kupuješ torpedo - riječ je o državama tj. ratnim mornaricama lova po sebi nije problem.
Testiranja su normalni dio proizvodnog procesa. Svako torpedo imalo je svoju knjižicu u koju su upisivani rezultati testiranja, jer su testiranja služila za korekciju/štelanje brzine, vodoravne putanje, subine zarona i sl.
Citat: ilirija - 05.02.2014., 22:53:56Onako na brzinu ispaa da je u Rijeci zadnje testiranje bilo 1942., a zadnje, zadnje u HR/JU 1955. Kad knjiga bude pročitana, onda ću znati točnije (osim ako se netko prije ne javi).Torpeda su se u Rijeci proizvodila do 1966. a mislim da su se i testirala do tog vremena.Po pričanjima starijih sam siguran da su testiranja bila i nakon 2. sv. rata. Sa Turnića su se npr. lijepo vidjela. Ovo je isto iz glave ali milsim da su testiranja bila sve do kraja proizvodnje torpeda.
Onako na brzinu ispaa da je u Rijeci zadnje testiranje bilo 1942., a zadnje, zadnje u HR/JU 1955. Kad knjiga bude pročitana, onda ću znati točnije (osim ako se netko prije ne javi).
Pilon za tvornicu torpeda