29.02.2024. Oporavak Foruma na novoj adresi....
0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.
Do sada još nigdje na netu nisam naišao na fotografiju Andrije Grgurića Dimnjačara - poznatog iz para s Riđanom iz serije Kapelski kresovi - oba su povijesni likovi, Dimnjačar je pred kraj rata u vožnji motorom imao nesreću - naletio na razapetu žicu preko ceste i ostao bez glave, ne znam gdje mu je grob, no jednu sam fotografiju na kojoj ga se vidi ipak iskopao
Gustav i DoraPripremajući se za rat, Hitlera je zanimala mogućnost proizvodnje teškog topništva sposobnog da sa sigurne udaljenosti uništi Liniju Maginot.Gustav Krupp iskoristio je priliku i prezentirao Führeru koncept 800 mm dalekometnog teškog topa, čiji su nacrti već nekoliko godina
Teški Gustav rastavljen je na sastavne komponente, ukrcan na posebno konstruirane željezničke vagone i upućen prema poluotoku Krimu, gdje su njemačke snage držale pod opsadom grad Sevastopolj. Top je postavljen na odabranom paljbenom položaju, nekih 16 km sjeveroistočno od grada. Tijekom borbenog djelovanja na Krimu, Gustav je ispalio 48 granata (uključujući i onu najspektakularniju koja je prodrla u sovjetsko podzemno skladište streljiva na dubini od 25 metara) i svakako odigrao važnu ulogu u osvajanju grada.Odmah nakon pada Sevastopolja njemačko vrhovno zapovjedništvo zapovjedilo je da se Gustav hitno pošalje natrag u Essen radi reparacije topovske cijevi i ponovnog žljebljenja.Kao zamjena na sevastopoljsko bojište stigla je Dora. Prema dostupnim podacima i danas je još dvojbeno je li Dora sudjelovala u nekoj od tadašnjih kampanja njemačke vojske na Krimu, budući da su postrojbe Crvene Armije uskoro izvele protuudar kojim su prvo odbacile,
Zanimljivo je da se za te topove koncepcijski razrađivala streljivo čiji su projektili stabilizirani malim krilcima, a nalikovalo je strijeli. Poznati su pod nazivom Peenemünde Pfeilgeschoss. Nijedan od tih konceptualnih prijedloga nikad nije realiziran za Gustavov 800 milimetarski kalibar.
...Duce u Rijeci 24.06.1939. godine, govor s čuvenog balkona sada Radio Rijeke, legenda kaže da je sam pilotirao hidroavionom kojim je u Rijeku doletio ... masovna histerija je tako varljiva biljka! (sa ReFa, slike by Saša Dmitrović)
Za Musa nije bilo neuobičajeno da sam pilotira avionima kojima je išao u važne posjete, imao je potrebne papire.