29.02.2024. Oporavak Foruma na novoj adresi....
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Kako se zvao zapovjednik koji je naredio da se puca po talijanima....a pogodio njemce....To raditi a 2 km dalje ti spavaju žena i djeca i nije baš pametno i to usred operacije Braunschweig.
Pajo ili Slovan, prema meni dostupnoj literaturi. Nego, manje je poznato (Elvis je nešto objavio) da je nakon lipajske tragedije nastalo rasulo u 2. udarnom bataljonu i ostalim jedinicama brigade "Vladimir Gortan". Masovno su se dečki vraćali svojim kućama.A za spomenutog Paju, narodnog heroja čuo sam nedavno priču od vrlo relevantne osobe o tom njegovom "herojskom činu" kad je "goloruk" napao neprijateljski garnizon u Mošćeničkoj Dragi. Dakle, ne radi se o nikakvom garnizonu već je posada od 6 financa bila smještena u hotelu kojem sam zaboravio tadašnji naziv, a na čijem mjestu je poslije rata izgrađen hotel "Mediteran". Partizani su na čelu sa drugpom Pajom napali finace koji su pobjegli i zabarikadirali se u podrumu. Moj izvor tvrdi da je predaja bila najizglednije rješenje, no hrabri Pajo uspinje se na krov i kroz dimjak ubacuje zapaljene benzinske boce i pali hotel koji je , naravno, izgorio. No kako je bio privatno vlasništvo buržujske familije ispalo je to kao herojski čin koji je opisan u zahtijevu da se Pajo proglasi narodnim herojem.
Izuzetno zanimljivo...
samo bez hotela koji je zapalio narodni heroj da iz njega istjera par preplašenih financa i pobije ih ko zečeve.