Autor Tema: Fotografije iz ratnih vremena iz naših krajeva  (Posjeta: 310100 vremena)

0 Članova i 12 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Vel 2012
Odg: Fotografije iz ratnih vremena iz naših krajeva
« Odgovori #1320 u: 01.12.2018., 21:06:57 »
Kako se zvao zapovjednik koji je naredio da se puca po talijanima....a pogodio njemce....
To raditi a 2 km dalje ti spavaju žena i djeca i nije baš pametno i to usred operacije Braunschweig.

Možda je to i bio cilj? A možda jednostavno  nije mislio na druge kao i ovaj ovdje:

Kad sam jednog dana išla u bazu po štampu, iza Čapila srela sam partizana Berta
Saršon - Jurinovega. On mi reče da će čekati fašiste na cirkulu kod Zorzića i napasti će
ih. Odmah mu savjetujem: »Ako nisi siguran da ćeš sam uspjeti, nemoj napadati jer
večeras treba otpremiti grupu ljudi s hranom prema planini, Ali on je čvrsto odlučio
» Idem i gotovo!«
Produžila sam po štampu u Nežnicu i, vraćajući se kući, taman iza svoje kuće
čujem kako je opalila puška. Požurim u kuću, bacim štampu u sanduk za drva, po-
krijem je malo i potrčim brzo tamo gdje je zapucalo. Znala sam - to je Berto dočekao
fašiste! A sada treba brzina, dan je. Kod Marčelji, u Sv. Mareju su njihove stanice, pu-
canj se čuje širom Kastavštine.
Nadomak sela Zorzići, na putu sretnem Jožeta Tetinega. Pitam: Kamo Jože? On
sav prestrašen uzvikne :»Beži ća, Sava! Va cirkule su ubijeni dva fašista. Sad će nas
seh popalit!« i pobježe Bujkon.

Offline dog

• Full Member
  • Datum registracije: Lip 2016
« Odgovori #1321 u: 02.12.2018., 10:09:43 »
Ili kao ona dvojca u Podhumu što su ubili učiteljicu....

Offline dog

• Full Member
« Odgovori #1322 u: 02.12.2018., 10:12:35 »
Ili kao Vinko Valković Polet kada je ubio dva policajca u civilu na Piramidi...pa danas imamo "Stube trinajstorice streljanih"....

Offline jazbac

• Full Member
  • Datum registracije: Ožu 2012
« Odgovori #1323 u: 02.12.2018., 16:31:45 »
"Prvog aprila 1944. formirana je 1. brigada »Vladimir
Gortan« s v. d. komandantom Vitomirom širolom Pajom i v. d. političkim
komesarom Josipom Matasom Andrićem, 1. partizanski odred »Učka«
s v. d. komandantom Ivanom Brozinom Slovanom i v. d. političkim komesarom
Danijelom Kovačevićem. Brigada je formirana na Učki u prisutnosti
velikog broja naroda i omladine iz Rijeke, Pule, Pazina, Poreča i okolnih
sela. Za Istru, njenu borbu i dalju sudbinu to su bili značajni događaji. Za nekoliko
mjeseci, poslije pretrpljenog vojničkog poraza i razočaranja naroda,
Partija je uspjela da se konsolidira i ponovo pripremi narod na oružanu
borbu, bez koje oslobođenje nije bilo moguće.
Ivan Brozina-Slovan u knjizi Put Prve istarske brigade "Vladimir Gortan" (Otokar Keršovani, Pula, 1959.) navodi da je 30. travnja 2. udarni bataljun iznova napao vatrom iz dva teška minobacaĉa njemaĉke poloţaje u Rupi te da je tijekom napada iz pravca Rijeke u Rupu pristigla kolona njemaĉke vojske sastavljena od dvaju oklopnih automobila, dvaju kamiona i jednoga motocikla te pala pod vatru minobacaĉa."
Mislim da su to bili junaci koji su gađali raskršće u Rupi nakon kojeg je uslijedio masakr u Lipi.
« Zadnja izmjena: 02.12.2018., 17:20:57 od jazbac »

Offline dog

• Full Member
« Odgovori #1324 u: 02.12.2018., 18:35:47 »
Znači netko od ove  četvorice je naredio da se granatiraju talijani u Rupi.... 

Offline jazbac

• Full Member
« Odgovori #1325 u: 02.12.2018., 20:37:50 »
Pajo ili Slovan, prema meni dostupnoj literaturi. Nego, manje je poznato (Elvis je nešto objavio) da je nakon lipajske tragedije nastalo rasulo u 2. udarnom bataljonu i ostalim jedinicama brigade "Vladimir Gortan". Masovno su se dečki vraćali svojim kućama.
A za spomenutog Paju, narodnog heroja čuo sam nedavno priču od vrlo relevantne osobe o tom njegovom "herojskom činu" kad je "goloruk" napao neprijateljski garnizon u Mošćeničkoj Dragi. Dakle, ne radi se o nikakvom garnizonu već je posada od 6 financa bila smještena u hotelu kojem sam zaboravio tadašnji naziv, a na čijem mjestu je poslije rata izgrađen hotel "Mediteran". Partizani su na čelu sa drugpom Pajom napali finace koji su pobjegli i zabarikadirali se u podrumu. Moj izvor tvrdi da je predaja bila najizglednije rješenje, no hrabri Pajo uspinje se na krov i kroz dimjak ubacuje zapaljene benzinske boce i pali hotel koji je , naravno, izgorio. No kako je bio privatno vlasništvo buržujske familije ispalo je to kao herojski čin koji je opisan u zahtijevu da se Pajo proglasi narodnim herojem.

Offline dog

• Full Member
« Odgovori #1326 u: 02.12.2018., 20:53:05 »
Pajo ili Slovan, prema meni dostupnoj literaturi. Nego, manje je poznato (Elvis je nešto objavio) da je nakon lipajske tragedije nastalo rasulo u 2. udarnom bataljonu i ostalim jedinicama brigade "Vladimir Gortan". Masovno su se dečki vraćali svojim kućama.
A za spomenutog Paju, narodnog heroja čuo sam nedavno priču od vrlo relevantne osobe o tom njegovom "herojskom činu" kad je "goloruk" napao neprijateljski garnizon u Mošćeničkoj Dragi. Dakle, ne radi se o nikakvom garnizonu već je posada od 6 financa bila smještena u hotelu kojem sam zaboravio tadašnji naziv, a na čijem mjestu je poslije rata izgrađen hotel "Mediteran". Partizani su na čelu sa drugpom Pajom napali finace koji su pobjegli i zabarikadirali se u podrumu. Moj izvor tvrdi da je predaja bila najizglednije rješenje, no hrabri Pajo uspinje se na krov i kroz dimjak ubacuje zapaljene benzinske boce i pali hotel koji je , naravno, izgorio. No kako je bio privatno vlasništvo buržujske familije ispalo je to kao herojski čin koji je opisan u zahtijevu da se Pajo proglasi narodnim herojem.

Zanimljivo ....ovo nisam znao.... ali sam čuo za njega da je ubio talijanskog pilota koji se srušio u Donjim Jugima u Viškovu...dali je bilo iz samilosti ili osvete , ne bih znao....

Offline romyo

• Jr. Member
  • **
  • Datum registracije: Vel 2015
« Odgovori #1327 u: 03.12.2018., 09:20:56 »
Izuzetno zanimljivo...  :palacgore

Offline Kont

• Global Moderator
  • Full Member
  • Datum registracije: Svi 2014
  • Nullius in verba
« Odgovori #1328 u: 03.12.2018., 10:58:02 »
Albergo Armanda prije Paje

Offline Kont

• Global Moderator
  • Full Member
  • Datum registracije: Svi 2014
  • Nullius in verba
« Odgovori #1329 u: 03.12.2018., 10:59:07 »
I nakon Paje

Offline jazbac

• Full Member
« Odgovori #1330 u: 03.12.2018., 16:13:02 »
 :bravo Kont. Nikako se nisam mogao sjetit ime hotela. Armanda, to je to. Inače, familija Armanda je još uvijek živa i zdrava, samo bez hotela koji je zapalio narodni heroj da iz njega istjera par preplašenih financa i pobije ih ko zečeve. Osobno mislim da su sva ta ubojstva o kojima ovdje pišemo djelovala na psihu druga Paje (što bi danas rekli PTSP) tako da se poslije rata odao piću te učinio samoubojstvo. Lokalni poznavatelji dotičnog druga, bolje rečeno njihovi sinovi pričali su mi da se Pajo ubio razočaran u socijalizam kakav je provodio drug Tito, odnosno da je pripadao "tvrdoj" dogmatskoj struji koja je bila duboko razočarana razlazom sa SSSR-om. Kao učesnik posljednjeg rata i poznavatelj ljudi koji imaju sličan problem kao i drug Pajo, sklon sam vjerovati da je samoubojstvo posljedica jednog i drugog, tj. kombinacija PTSP-a sa razočaranjem "za ča smo se mi borili" s tom razlikom da su ondašnji borci bili razočarani što nismo krenuli stopama velikog vođe Staljina, a današnji što je samo uski krug privilegiranih došao do privilegija "za ke su se borili".

Offline dog

• Full Member
« Odgovori #1331 u: 03.12.2018., 17:06:31 »
U mojoj obitelji troje je bilo u partizanima...i svi su bili razočarani ....neki su imalii "partizansku bolest ili PTSP...jedan je preživio Matić Poljanu....gdje se je još jedan "narodni heroj " "dokazao" kao zapovjednik...

Offline Daluka

• Full Member
  • Datum registracije: Lis 2015
« Odgovori #1332 u: 04.12.2018., 09:11:48 »
Izuzetno zanimljivo... 
Da, pogotovo što se proteže teza da su antifašisti bili loši momci koji su napadali nedužne fašiste, a fašisti dobri momci koji su dijelili cvijeće po kućama.

"Mali svjedoci velikih promjena, Josip Jurinović Pećarski"

Offline romyo

• Jr. Member
  • **
  • Datum registracije: Vel 2015
« Odgovori #1333 u: 04.12.2018., 09:44:24 »
Nema potrebe za bilo kakvim sarkazmom.

Ma koliko taj netko(neki) bili u pravu za svoju stvar, a bili su, veličina je priznat da se i griješilo.

Samo istinski velikani to mogu.

I sad tu počinju dileme.

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Vel 2012
« Odgovori #1334 u: 04.12.2018., 12:29:17 »
samo bez hotela koji je zapalio narodni heroj da iz njega istjera par preplašenih financa i pobije ih ko zečeve.

Kao što je Hrvatska ostala bez kilometara tračnica te desetina mostova i tunela koje su partizani digli u zrak da potjeraju "par" okupatora i pobiju ih ko zečeve ako već ne nastradaju u ispadanju vlaka iz tračnica.

:301