U Lipi je danas otvoren Memorijalni centar Lipa pamti. Opet, nakon 26 godina u novoj postavi kako se nikad nebi zaboravilo ovo:
Centar je nanovo otvoren u kući u kojoj je i prije bio, a kaže voditelj svečanosti otvorenja E. Marinković, da je, čini mi se 1986. u toj zgradi otvorena
prva pošta u HrvatskojNa katu se smjestio muzej posvećen tom strašnom događaju iz prošlosti ovog kraja. Čini mi se da bi ovo mogao biti lako prepoznatljiv grafički znak Centra.
Sam muzej je multimedijalno opremljen tako da se stalno čuje bat cokula, prigušena su svjetla...
Jako mi se dopalo kako je individualizirana žrtva smještena u svoju "kućicu", u svoju obitelj, kao ovi Afrići sa fotografije. Na stražnjoj strani ove spomen ploče navedeno je kućno ime familije kao i sam broj kuće.
Meni osobno je Centar dobro osmišljen kao i izveden. Danas sam išao zbog samog otvaranja i općeg uvida, a uskoro ću polako, natenane opet put Lipe i studiozno razgledati postav.
A vjerujem da su i ove rožice, kako su ih nazvali, doprinesle ovom svečanom ugođaju.
Prva s lijeva je u goranskoj nošnji, druga u nošnji liburnijskog krasa, a treća u vinodolskoj.