29.02.2024. Oporavak Foruma na novoj adresi....
0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.
priča o odvozu smeća datira od pred par decenija(barem u mjestima izvan grada)prije toga smeća nije ni bilomlijeko se prodavalo u staklenim povratnim bocama
.dan-danas iman privatni deponij va svojoj šume kade se je palilo jedanput na leto ono ča ni moglo va recikažu.
Nikako da pronađem podatak koliko se na Marišćini sakupi odvojenog otpada.
pa smeti i gredu nazad va kinu...brodi puni starega železa.mi smo ekološki osvešćeni pa smo željezari zbrinuli na ekološki način se će to lepo funkcionirat onega momenta kad bude onemu prvemu va lance islativo. dokle ni tako smeti e neće ni razvrstavat ni reciklirat.boli me qurac ako mi je cjena odvoza smet ista, al ako je na kilo cjena, slabo će profita imet komunalci od mane.morete pljuvat koliko ćete al tako je, nisu nemci ni švicarci rožice i ekološki osvešćeni nego je pras po žepe ih navadil kako se ponašat.
kao što sam rekao , problem Marišćine je što je postojalo još lokacija koje su predložene i koje bi imale manji utjecaj, ali nisu bile u općini Viškovobila je i jedna lokacija koja je nazvana Nova , nešto zapadnije od Marišćine, uvučena je u šumu Lužina i najudaljenija je od svih naselja, ali je u općini Klana
da je politika svoje rekla i tu smo kadi smo: blizu nas su smeti, a šolde pobiraju drugi, kaplja jin pala
Citat: grašćina - 23.04.2015., 18:46:43 da je politika svoje rekla i tu smo kadi smo: blizu nas su smeti, a šolde pobiraju drugi, kaplja jin pala A politika dolazi po duhu svetom? Razni ljudi/ekipe su se "nadmetali", jedni su pobedili, s imenom prezimenom i tekućim računom, a ne neka apstraktna politika.
Lleone , možda ne želiš razumjeti
pa vidio si kako je to sa pet ambalažom išlo lako, a posvuda je je bilo
proizvođač smeća dužan je smeće primiti nazad i treba samo administrativnim putem to reguliratikada kupiš toner za printer uz njega dobiješ i posebnu(bar za ovaj moj printer) ambalažu na kojoj je adresa proizvođača i možeš im to poslati nazad
dan-danas iman privatni deponij va svojoj šume kade se je palilo jedanput na leto ono ča ni moglo va recikažu.
blizu nas su smeti, a šolde pobiraju drugi, kaplja jin pala
Citat: z355ko - 23.04.2015., 08:38:16Lleone , možda ne želiš razumjeti Ne da ne želim. Ja tvoje poimanje svijeta NE MOGU razumjeti. Citat: z355ko - 23.04.2015., 08:38:16pa vidio si kako je to sa pet ambalažom išlo lako, a posvuda je je bilo Pet ambalaže bi i danas bilo posvuda (doduše u manjim količinama nego prije) da nema sirotinje koja to temeljito “reciklira” za 0,5kn.
Citat: z355ko - 23.04.2015., 08:38:16proizvođač smeća dužan je smeće primiti nazad i treba samo administrativnim putem to reguliratikada kupiš toner za printer uz njega dobiješ i posebnu(bar za ovaj moj printer) ambalažu na kojoj je adresa proizvođača i možeš im to poslati nazad Proizvođač je dužan plaćati naknadu za zbrinjavanje otpada (ono što je Asterix spomenula), a ja kao građanin sam dužan plaćati naknadu za odvoz komunalnog otpada. Zbog čega plaćam tu naknadu? Pa upravo zbog toga da ne bih praznu kutiju tonera slao natrag proizvođaču, nego plaćam uslugu da to netko drugi napravi umjesto mene (zbrine kutiju).Ok, ajmo analizirati ovu tvoju tvrdnju kojom biš praznu ambalažu tonera vratio proizvođaču. Recimo da živimo u savršenom svijetu gdje su i politika i društvo prihvatili takav način zbrinjavanja otpada- vraćanje proizvođaču. Kako bi ti tu praznu kutijicu vratio proizvođaču? Poštom? Koliko bi mene koštale poštanske marke na mjesečnoj/godišnjoj razini? Poštanski uredi bi postali centri za transport otpada. Dobro je ako je to kutija tonera. Što bi sa praznom ambalažom hrane? Koliko je povećana mogućnost zaraze i popratnih miomirisa kada se ostaci hrane u toj ambalaži nakon nekog vremena ubuđave? Pazi, govorimo o pošti.Nećemo poštom? Kako onda? Hoćemo li to osobno odnijeti proizvođaču? U Kinu?Pazi scenu na aerodromu: stojiš na check-inu sa 6 torbi punih smeća. Detektor metala počne pištat:- Što imate u prtljazi?- Imam komplet gedora, za smeće su. Nosim ih natrag u Kinu na reciklažu, jeba ih ćaća kineski. Prošli tjedan sam ih kupio u čajna šopu za dvajst kuna. Zapekla mi vida na gefufni na golfu cvaji, uze ja gedoru, a ona puče ka’ da je od stakla. Ma samo da vidim Kineza koji ih je napravio, uši ću mu zavrnut.- Dobro, što vam je u drugoj torbi?- To nosim u Tajvan. Kupio malome autić na baterije, sestrinoj maloj barbiku, pa to zamotalo u 6 kvadrata plastičurije, ka’ šatorsko krilo, i moram tu silnu ambalažu vratit proizvođaču, a piše tu: Made in Taiwan. Moram još i do Japana svratit. Kupio u Lidlu konzervu japanske tune. Ne valjaju pizde vode, nije to Japana vidilo. Nego, gospon carinik, znate li gdje je ta japanska tvornica ribe Tunumizajaši?Malo šale, ali kao što vidimo ova tvoja ideja da smeće vraćamo proizvođaču je čisti apsurd (da ne upotrijebim neku težu riječ).Citat: fusher - 23.04.2015., 08:41:12dan-danas iman privatni deponij va svojoj šume kade se je palilo jedanput na leto ono ča ni moglo va recikažu.Što je ekološki prihvatljivije? Da svatko ima svoj privatni deponij i da pali svoje smeće nasred njive ili da se to radi u spalionici koja ima sve potrebne filtere i zadovoljava ekološke norme. Još ako je uz nju vezana kakva toplana ili elektrana… Citat: grašćina - 23.04.2015., 18:46:43blizu nas su smeti, a šolde pobiraju drugi, kaplja jin pala Dobro, dobro, shvatili smo. U tome je problem, a ne u smradu i blizini smeća.
prije ove navale supermarketa devedesetih vodila se kampanja oko smanjenja ambalaže , pa je postojao propis u postotcima koliko može iznositi tara, jer su pojedini proizvodi imali više ambalaže nego je bio sam proizvod, a nekima je čak sama ambalaža više vrijedila nego ono što je upakirano. Zašto se odustalo od toga, mogu samo nagađati.
Činjenica je da je malo toga doista smeće.kako nešto što je postalo smeće zbrinuti i vratiti tamo gdje je nastalo, pa naravno da ne možemo stvari gledati doslovno, nećeš u kinu nositi njihovu plastiku i ostalu bofl robu. No onaj ko ju je nabavio trebao bi snositi odgovornost za to, hijerarhijski: maloprodavač bi dopbio od kupaca uz predočen račun da je to kod njega kupljeno, vratio vi svom veletrgovcu, veletrgovac uvozniku itd itd.
Nije li tako i sa pivskim bocama, zapravo sa svom povratnom ambalažom.
iz gore napisanog , vidim da si dosta upoznat sa sadržajem baja, često zaviruješ unutra ?