Villa Laura uz hotel Kvarner
Opet malo mog "pametovanja". Sorry brale, ali moram jer je to ipak moj zavičaj i grad po kojem vodam turiste tako da ponešto i znam
Villa Laura na gornjoj slici nije uz hotel Kvarner kako je ovdje navedeno. Dapače, nalazi se nekoliko stotina metara sjevernije i to u prvom susjedstvu ville Antonio o kojoj smo ovdje zborili. Na ovoj ledini uz vilu s desne strane danas se nalazi zdravstvena stanica koju mi domaći zovemo "prva pomoć" budući da je već dugi niz godina u njoj smještena hitna služba. Nadam se da znate da je to iza hotela Imperial i Paris.
A za vas Riječane i Fiumane, a pogotovo članove Slobodne države Rijeka ova villa ima i posebno značenje!!!
Villu su izgradile Schulerove Južne željeznice kao uostalom i još mnogo toga u Opatiji 1880. godine. Izgrađena je sa svrhom iznajmljivanja bogatim opatijskim gostima. Doduše, onih drugih nije ni bilo, za razliku od danas. Pa uz te bogate goste svoje utočište u ovoj vili našao je i
Riccardo Zanella bježeći 1924. pred riječkim fašistima nakom kapitulacije Kraljevine SHS i Rimskog sporazuma. Kao zastupnik Rijeke u Mađarskom parlamentu bio je i ranije izložen napadima riječkih crnokošuljaša tako da je već 1921. godine bojeći se za sigurnost, svoj obitelji smjestio u Villu Lauru i tu mu se iste godine rodio i istoimeni sin.
Kratkotrajni predsjednik Riječke države se nakon boravka u villi Lauri smjestio u hotel Savoy (poslije Dubrovnik, sada opet Savoy). Nije mi poznato da li su razlozi bili sigurnosni ili financijski. Moja pokojna nona je bila sobarica u tom hotelu u to vrijeme, ali na žalost, nikad mi o tome nije pričala.