Autor Tema: Talijanski plan utvrđivanja Sušaka 1943. godine  (Posjeta: 2084 puta)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Rijeka

• Global Moderator
  • Sr. Member
  • Datum registracije: Vel 2012
Odg: Talijanski plan utvrđivanja Sušaka 1943. godine
« Odgovori #15 u: 18.02.2025., 13:48:05 »
Utvrda br. 4: (polu) dovršena, zamišljena sa 3 borbena bloka/bunkera (od kojih je jedan bio ulazni) s ukupno 4 teške strojnice, te jednim osmatračkim blokom. Ovaj potonji, kao ni ulazni blok nisu bili izgrađeni. Danas je dostupna. Ovako sam ja zamislio tu utvdu u pogledu sa Solina:

Ovdje je nešto viška?  :greensmile
Trebala sam bit sponzoruša, j`bo me grom samostalnu..

Offline lappino

• Full Member
« Odgovori #16 u: 18.02.2025., 13:59:05 »

Ako misliš na ovu sliku, osmatračnica gore u sredini je očigledni fotošop, ali mislim da ne odudara previše od onog što je pjesnik htio reći.

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Dont drive faster than your guardian angel can fly
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #17 u: 18.02.2025., 17:58:00 »
Prema toj wanabe osmatračnici smo se penjali onomad kad si me proklinjala glasno ... A tu je rupetina duboka ustvari. :wavey :vahidrk  :kap :toyou
Don't drive faster than your guardian angel can fly!

Offline lappino

• Full Member
« Odgovori #18 u: 19.02.2025., 00:39:05 »
Skice projekta utvrde br. 21:

Offline lappino

• Full Member
« Odgovori #19 u: 19.02.2025., 00:59:59 »
Vratimo se na trenutak na Martinšćicu. Ovo je projekt utvrde br. 10; iako se radi o manjem objektu, svejedno je bio opremljen sa dva debela čelična štita za puškarnice ("Piastra MSF") i imao kaponir za bočnu zaštitu ulaza. Skica je iz Dalukine kolekcije.

Offline lappino

• Full Member
« Odgovori #20 u: 19.02.2025., 08:09:07 »
Ovako je otprilike trebao izgledati bunker br. 23. Ovdje dvije teške strojnice nisu bile zaštićene čeličnim štitovima, već su raspolagale "običnim" betonskim puškarnicama:

Offline lappino

• Full Member
« Odgovori #21 u: 04.03.2025., 10:43:26 »
Ajmo pomalo dalje.

Prvo, apdejt od prijašnjih par utvrda.

Ova pod brojem 22, iznad kojeg je izgrađena kuća, sadrži vlasnika koji veli da "tu nema nikakvog bunkera". Tako da...

Ona iznad Plodina u Kostreni još zahtijeva malo istraživanja na terenu, budući da zato što naša posjeta s Lijotom nije uspjela locirati vlasnika. Ali, kuća nije stara, pa postoji šansa da se nešto dozna.

Utvrda br. 24 trebala je biti velikim objektom u kaverni, sa 3 borbena bloka/bunkera (svaki sa po dvoje teške strojnice, sa dodatnom zaštitom puškarnica, odnosno flankiranjem puškostrojnicama) prema ovom okvirnom nacrtu:

Offline lappino

• Full Member
« Odgovori #22 u: 04.03.2025., 10:52:39 »
Ova moja skica gore je nekakvo fantaziranje na temu ŠBBKBB, ali mislim da sam dosta vjerno precrtao projektirane bunkere, gdje se vidi smještaj glavnog naoružanja i zaštitnih/flankirajućih puškostrojnica.

Stanje dovršenosti je takvo da se nije čak dovršio ni grubi iskop (prolaz između M1 i ostatka utvrde nije dovršen/spojen); to što sam na nacrtu označio nekakvu kupolu za teške strojnice ("T") i betonski bunker za osmatračnicu ("O") je moja pjesnička sloboda, ali ipak donekle temeljena na istraživanju na terenu, gdje postoje veliki iskopi na tim mjestima. Uostalom, na talijanskoj karti nema označene osmatračnice, ali postoji vjerojatnost da je plan bio modificiran kasnije.

Također, na talijanskoj karti iz prethodnog posta je označen nekakav bunkerčičičičić zapadnije od utvrde, a koji nije dijelom plana utvrđivanja iz "master" karte, tako da je svašta moguće.

Offline lappino

• Full Member
« Odgovori #23 u: 06.03.2025., 09:33:58 »
Utvrda br. 25 bila je zamišljena kao objekt u kaverni sa 2 borbena bloka, zapadni za jednu, a istočni za dvije teške strojnice. Moguće je da su ti bunkeri, poput onih projektiranih za utvrdu br. 24, trebali imati i flankirajuće puškostrojnice.

Utvrdu se nije stiglo u potpunosti ni iskopati (nisu spojeni zapadni i istočni dijelovi); potonji je dostupan kao iskop pun smeća svakojakog, ali zapadni dio je nakon rata bio prenamijenjen u javno sklonište, pa su na mjestu gdje je trebao biti pristup prema bunkeru postavljena masivna čelična vrata, a osiguran je i pristup sa strane kuća na Strmici. Dakle, Šarićevo carstvo u vlasništvu Grada.

Posljednje 2 utvrde sustava Sv. Ana imale su braniti cestu od Orehovice prema Banskim vratima, odnosno Sušaku.

Br. 26 je trebala biti iskopana u kaverni, i naoružana sa jednom puškostrojnicom i jednim (vjerojatno protutenkovskim) topom (raspoznaje se "strelica" na shemi, ako se pažljivo gleda).  Danas postoji grubi iskop, koji je dostupan, ali tek da se utvrdi da ništa više od toga nije bilo napravljeno. Otprilike položaj (top je trebao biti lijevo):

Offline lappino

• Full Member
« Odgovori #24 u: 07.03.2025., 09:15:56 »
E pa da se priča privede kraju: utvrda br. 27 trebala je imati jednu tešku strojnicu, i biti parsto metara bliže prema Banskim vratima, građena slično kao i prethodna, dakle pod zemljom (u kaverni), sa puškarnicom koja bi vrebala iz stijene. Na terenu se do danas nije pronašla lokacija, tako da ne znamo stupanj (ne)dovšenosti.

Ostali su nam položaji s tenkovskim kupolama "Renault", od kojih su komada 3 (R.2, R.3 i R.4) pripadali ovom sektoru utvrđivanja. Objekti su bili dovršeni, o čemu nam svjedoči fotografska dokumentacija. R.4 je uklonjen s izgradnjom čvora zaobilaznice, dok su betonski blokovi/bunkeri R.2 i R.3 i dalje tamo, ali su zatrpani kamenjem i zemljom.

Eto. Hvala na pažnji!