Forum Udruge 051
Forum Udruge 051 o gradu Rijeci i okolici
Dobrodošli,
Gost
. Molimo
prijavite se
ili se
registrirajte
.
1 Sat
1 Dan
1 Tjedan
1 Mjesec
Beskonačno
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
29.02.2024. Oporavak Foruma na novoj adresi....
Forum
Forum
Pomoć
Traži
Kalendar
Članovi
Vidi Popis članova
Traženje korisnika
Prijava
Registracija
Forum Udruge 051
»
Povijesne teme
»
Vojna povijest
»
Talijanski plan utvrđivanja Sušaka 1943. godine
« natrag
naprijed »
Ispis
Str: [
1
]
2
Dolje
Autor
Tema: Talijanski plan utvrđivanja Sušaka 1943. godine (Posjeta: 369 puta)
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.
lappino
Full Member
Datum registracije: Vel 2012
Talijanski plan utvrđivanja Sušaka 1943. godine
«
u:
17.02.2025., 13:27:20 »
Dragi svi, neki sam dan onako usput proučavao kartu talijanskog utvrđivanja rubnih dijelova Sušaka iz 1943. godine, koju je originalno priložio Daluka (kojem se ovom prigodom nadasve te premda zahvaljujem), i palo mi je na pamet napisati par riječi o svakom od objekata označenih na karti, ono, planirano/ostvareno/sačuvano itd. stanje...
Također, skužio sam koliko je ta karta zapravo bila detaljna, i omogućila mi neka nova saznanja, odnosno razbila neke moje predrasude. O tome kasnije.
Kartu sam odlučio prikazati u dva dijela, kako su uostalom i bile zamišljene grupe utvrđenja ("Gruppo di opere di S. Anna" i "Gruppo di opere di Martinschizza"). Karta je zapravo bila pregledom planiranog i ostvarenog stanja (a ne tek nekakvom grubom shemom kao što sam prvo bio pretpostavio): točno su bili označeni objekti/položaji koji su bili izgrađeni, a zasebno označeni oni koji su bili tek planirani i/ili u gradnji. Dovršeni objekti imali su svoje položaje (kružiće) sa sektorima djelovanja teških strojnica označene tamnijom bojom, dok su planirani/nedovršeni položaji bili svjetliji; zesebno su bili označeni položaji topova (ovi pak bez sektora djelovanja). Ovo tamnije/svjetlije se ne razaznaje baš najbolje, ali smatram da je upravo takva podjela bila namjerom autora karte.
Uglavnom, ajmo redom. Prvo, Grupa utvrđenja Martinšćica.
Evidentirano
lappino
Full Member
Odg: Talijanski plan utvrđivanja Sušaka 1943. godine
«
Odgovori #1 u:
17.02.2025., 13:29:13 »
Grupa utvrđenja Martinšćica/Gruppo di opere di Martinschizza
Evidentirano
lappino
Full Member
«
Odgovori #2 u:
17.02.2025., 13:41:03 »
Utvrda br. 1: dovršena (crne točkice!), sa tri teške strojnice, danas poznata razgledna točka iznad V. Lenca
Utvrda br. 2: dovršena, sa dvije teške strojnice i PT topom (najvjerojatnije 47 mm, prema tipu puškarnice). Koliko se sjećam, spada u riječki fond javnih skloništa.
Utvrda br. 3: (polu) dovršena, ali nacrtana na karti kao objekt zamišljen s dva bunkera za teške strojnice (u jednom je također trebao biti ulaz, ali taj je ostao kompletno nedovršen) i čeličnom kupolom za teške strojnice (ovo mi je novost, očekivao sam "običnu" osmatračnicu). Umjesto nje je naravno stigao biti napravljen samo iskop, a sjeverni bunker za dvije teške strojnice iza debelih čeličnih štitova je jedini objekt koji se stigao dovršiti. Danas se tamo naselio nekakav telekom, sa antenama na sjevernom bunkeru i generatorom koji zuji iz unutrašnjosti. Evo i originalnog nacrta:
Evidentirano
lappino
Full Member
«
Odgovori #3 u:
17.02.2025., 13:46:32 »
Onako čisto fore radi, dodat ću alternativnu varijantu utvrde br. 3. Vidi se da je ulazni blok trebao biti bez položaja za tešku strojnicu, ali da se na istočnoj strani grebena trebao nalaziti prilično monumentalan bunker naoružan s 3 teške, nekoliko lakih strojnica i 2 minobacača!
Evidentirano
lappino
Full Member
«
Odgovori #4 u:
17.02.2025., 13:54:56 »
Utvrda br. 4: (polu) dovršena, zamišljena sa 3 borbena bloka/bunkera (od kojih je jedan bio ulazni) s ukupno 4 teške strojnice, te jednim osmatračkim blokom. Ovaj potonji, kao ni ulazni blok nisu bili izgrađeni. Danas je dostupna. Ovako sam ja zamislio tu utvdu u pogledu sa Solina:
Evidentirano
lappino
Full Member
«
Odgovori #5 u:
17.02.2025., 14:12:58 »
Br. 5: nedovršena, planirana sa jednim bunkerom za dvije teške strojnice. Stigao se tek napraviti iskop, koji je nestao s izgradnjom zaobilaznice.
Br. 6: na vrhu Solina, jedva započeta; prema karti je trebala imati čeličnu osmatračku kupolu, te bunker za dvije teške strojnice. Nije se stiglo napraviti skoro ništa: tek se napravila prilazna cesta, uklonio dio zida stare gradine, te iskopalo cca metar i pol. Također se poravnao teren za bunker, ali to je bilo to.
Tu se malo govorilo o ovim utvrdama:
https://croinfo.net/forum051novi/index.php?topic=4468.0
Na nacrtu je ova utvrda prikazana sa osmatračnicom u vidu betonskog bunkera s ulazom (dakle ne čelične kupole), pa se razlikuje od onog što je prikazano na naslovnoj karti, ali nema veze, jer ionako ne postoji ništa:
Evidentirano
lappino
Full Member
«
Odgovori #6 u:
17.02.2025., 14:30:51 »
Utvrde br. 7, 8, 9 i 10 su prema karti (i u stvarnosti) bile nedovršene, zamišljene kao betonski bunkeri (dakle bez nekakvog podzemnog/tunelskog sklonišnog dijela) za dvije ili tri teške strojnice.
Utvrda br. 11 je pak uz 3 teške strojnice trebala imati i dva topa (tako je nacrtano na karti). Ortofoto iz 1968. godine pokazuje konture objekta veličinom sličnog utvrdama br. 1 i 2, odnosno onim velikim bunkerima iznad V. Lenca. Danas je lokacija kompletno izmijenjena stambenom izgradnjom. Eventualno bi se dalo priupitati vlasnika kuće koja se danas tamo nalazi, ako ima ikakovijeh saznanjah o nečemu što se tu nekad jednom nalazilo...
Utvrda br. 12 je trebala biti podzemnim objektom (u kaverni) s položajima za dvije teške strojnice.
Ovdje je nešto o tome:
https://croinfo.net/forum051novi/index.php?topic=4463.0
Na karti je označena crtkano, dakle ne vjerujem da je bila izgrađena.
Utvrda br. 13, unutar hridi kod "Mornara" na zapadnom rubu ulaza u zaljev Martinšćica, za 2 teške strojnice u kaverni je također ostala tek na crtaćem stolu (ne brkati je s njemačkim topničkim bunkerom izgrađenim na istoj lokaciji).
Bonus: položaj sa tenkovskom kupolom R1 na zavoju kod Lenca, ne vjerujem da se nešto stiglo napraviti.
To je to za sada, nastavak slijedi uskoro.
Evidentirano
lappino
Full Member
«
Odgovori #7 u:
18.02.2025., 06:09:39 »
Predviđeni izgled utvrde br. 12 (izvor: Daluka).
Evidentirano
lappino
Full Member
«
Odgovori #8 u:
18.02.2025., 06:38:35 »
Evo i nacrta utvrde br. 1, odnosno bunkera iznad V. Lenca na kraju Ulice braće Pavlinić. Postoje neki detalji koji se razlikuju u stvarnosti, npr. kaponiri (položaji za pokrivanje ulaza/slijepih kutova) nisu kao na nacrtu.
Evidentirano
lappino
Full Member
«
Odgovori #9 u:
18.02.2025., 06:45:41 »
Gore u odgovoru #3, gdje sam stavio nacrt nekakve maksimalističke varijante utvrde br. 3, veliki bunker za 3 teške strojnice i 2 minobacača od 81 mm bio je dijelom utvrde; postojala je i varijanta gdje je taj bunker bio odvojen:
Evidentirano
lappino
Full Member
«
Odgovori #10 u:
18.02.2025., 06:56:42 »
Utvrda br. 3 je imala i varijantu s donekle izmijenjenim podzemnim dijelom. Tu su i dalje bili predviđeni minobacači istočnije od same utvrde, ali u otvorenim položajima (nisu prikazani na slici):
Evidentirano
lappino
Full Member
«
Odgovori #11 u:
18.02.2025., 07:07:13 »
Tlocrt iz "Project Revival" nam daje izgrađeno stanje utvrde br. 1:
Evidentirano
lappino
Full Member
«
Odgovori #12 u:
18.02.2025., 07:08:58 »
A ovo je pak utvrda br. 2:
Evidentirano
lappino
Full Member
«
Odgovori #13 u:
18.02.2025., 10:42:44 »
Idemo dalje: Grupa utvrđenja Sv. Ana/Gruppo di opere di S. Anna
Evidentirano
lappino
Full Member
«
Odgovori #14 u:
18.02.2025., 12:50:56 »
Numeracija utvrda grupe Sv. Ana išla je od broja 21, koji je označavao predviđenu utvrdu u kaverni ispod zgrade utvrđene vojarne na brdu Križ (danas zvjezdarnica i planetarij). Bio je izravnat teren za borbeni blok/bunker za dvije teške strojnice, te započet iskop podzemnog dijela sa sjeverne strane, ali ništa više od toga.
Utvrda br. 22 je bila izgrađena u obliku bunkera za dvije teške strojnice, malo zapadnije od zgrade vodospreme na Sv. Križu. Budući da talijanska karta jasno pokazuje njeno naoružanje, morat ću revidirati svoje mišljenje da se radilo o većem bunkeru za PT top, kako sam se sjećao još dok sam se tamo igrao kao mulac. Valjda se svaka puškarnica čini velikom kad imaš 10 godina...
Danas je utvrda nastanjena, odnosno iznad nje je izgrađena obiteljska kuća. Za više detalja, uvije postoji varijanta zvona na ulaznim vratima i izravnog intervjuiranja vlasnika.
Utvrda br. 23 je bila zamišljena kao bunker za 2 teške strojnice, ali se samo stiglo izravnati teren, objekt nikad nije bio izgrađen.
Evidentirano
Ispis
Str: [
1
]
2
Gore
« natrag
naprijed »
Forum Udruge 051
»
Povijesne teme