29.02.2024. Oporavak Foruma na novoj adresi....
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Da li je moguće da se stavljaju neretuširane fotografije (bez HDR-a i inih filtera), razlog je vrlo jednostavan, ima puno ljudi koji su vični obradi fotografija (ne mislim na nikoga konkretno, da se netko ne nađe slučajno uvrijeđen, već mislim općenito) , od ničega napraviti nešto... Volio bih (barem ja...) vidjeti "sirovu" fotografiju, a ne nečije umijeće u Photoshopu i fotku s aparata od nekoliko KK (kilokuna...). Kako se kaže, da budu svi jednaki pred povjerenstvom ;-)
Ovo je nemoguće i međusobno isključivo , samo fotoaprati od "nekoliko KK" daju mogućnost da dobiješ sirovu fotografiju (RAW format). Ali naravno da bi se RAW mogao vidjeti treba ga propustiti kroz neki RAW konvertor i - više nije sirova. Kompakti pak odmah u aparatu propuste fotografiju kroz svoje algoritme s kojima mijenjaju oštrinu, zasićenje boja, balans bijele boje, kontrast ,... dakle "sirove" fotografije tu nema ni u tragovima.Možemo se samo dogovoriti koliko ćemo obrade dozvoliti, ali potpuno je ne možemo izbjeći.
A što se tiče doslovnosti RAW formata, uopće mi nije palo na pamet da će netko ići za time i to povezati. Htio sam reći sirov u smislu bez dodatne obrade, a ne bez autoamtske obrade aparata.... KK je bilo zbog korištenja dodatnih mogućnosti aparata....
Mislim da sam sada objasnio što mi je bili na pameti... Ali, kako sam već naveo, sve 5, samo moje mišljenje, nisam se htio raditi pametan....
Aparati od nekoliko KK su dobri po tome što imaju dobre senzore, visoke osjetljivosti, dobre/odlične razlučivosti (ne mješati sa rezolucijom) i (možda najvažnije) većim dinamičkim rasponom te mogućnosti stavljanja različitih objektiva, koji onda mogu biti optimalno prilagođeni jednoj zadaći a ne rezultat kompromisa kao kod (ultra)zoom kompakta.To je ono što oni sami po sebi, to nisu dodatne mogućnosti takvih fotoaprata, osim ako ne misliš na dodatne objektive. Pretpostavljam da pod dodatne mogućnosti u stvari misliš na efekte tipa HDR unutar aprata, panorama unutar aprata, raznorazni "umjetnički" filtri koji se ionako bolje odrade u posebnom softveru. Ljudi i dalje misle da će dobar/skup fotoaprat odmah raditi odlične fotografije sam od sebe