29.02.2024. Oporavak Foruma na novoj adresi....
0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.
No, kad kupuješ torpedo - riječ je o državama tj. ratnim mornaricama lova po sebi nije problem.
No ispaliti (tj lansirati) svako torpedo (citat "i to ne jedanput") u more dubine do 65m ...
Znalo se dogoditi da nakon testiranja torpedo na bi izronilo, več potonulo. Tada sa tražio tako da su dvije brodice, koje su plovile dovoljno razmaknute jadna od druge, za sobom po morskom dnu vukle čelično uže. Kad bi čelično uže zapelo o torpedo, brodice bi se približile, a oba kraja čeličnog užeta provukla bi se kroz olovni prsten koji bi se zatim spustio na morsko dno, stvarajući tako oko torpeda omču, što bi bitno smanjilo mogućnost ispadanja torpeda tijekom izvlačenja. Ako bi omča klizla uz torpedo, na vrhu pirne glave bile su kuke za koje bi zapelo čelično uže. Podizanje torpeda izvodilo se uz pomoć ručnih vitala koja su bila ugrađena na dvije veće brodice.
Logično mi je da se svaka serija torpeda dobro ispita na moru, tj nekoliko primjeraka dok se ne postigne zahtijevana pouzdanost ali nakon toga mi ne izgleda vjerojatno da se svaki slijedeći primjerak testira na tako skup način.
Da bi bio predasn na korištenje, svaki je torpedo morao proći uspješno sedam uzastopnih probnih ispitivanja. Probna ispitivanja torpeda izvodila su se na tri lansirna pravca- prema Opatiji, Crecu i Brseču. Lansirno pravci prema Brseču, koji je ujedno bio i najduži, zadržan je za ispitivanje do kraja proizvodnje i repariranja torpeda u tvornici Torpedo u Rijeci.
Kakve veze ima dubina mora, kada torpedo, u pravilu- pliva.
Da bi bio predasn na korištenje, svaki je torpedo morao proći uspješno sedam uzastopnih probnih ispitivanja.
Nemam pojma je ovo biloAn interesting view of the lower surfaces of a S.79 carrying a "whitehead Fiume" torpedo
Citat: LLeon - 16.06.2015., 19:03:48Kakve veze ima dubina mora, kada torpedo, u pravilu- pliva. Mislim da torpedo roni, tj ide ispod površine vode , no nije problematično ako je ispravno, a testira se, tj valjda očekuje da nije
Citat: forum paluba.infoZnalo se dogoditi da nakon testiranja torpedo na bi izronilo, več potonulo. Tada sa tražio tako da su dvije brodice, koje su plovile dovoljno razmaknute jadna od druge, za sobom po morskom dnu vukle čelično uže. Kad bi čelično uže zapelo o torpedo, brodice bi se približile, a oba kraja čeličnog užeta provukla bi se kroz olovni prsten koji bi se zatim spustio na morsko dno, stvarajući tako oko torpeda omču, što bi bitno smanjilo mogućnost ispadanja torpeda tijekom izvlačenja. Ako bi omča klizla uz torpedo, na vrhu pirne glave bile su kuke za koje bi zapelo čelično uže. Podizanje torpeda izvodilo se uz pomoć ručnih vitala koja su bila ugrađena na dvije veće brodice.Opisu nedostaje "ono nešto" što bi objasnilo zašto bi npr olovni prsten obuhvatio baš torpedo a ne se samo vukao po dnu? Jasno mi je da npr "love" torpedo mrežom ili kočom, ali običnom sajlom? BTW što je "pirna glava"?
Citat: forum paluba.infoDa bi bio predasn na korištenje, svaki je torpedo morao proći uspješno sedam uzastopnih probnih ispitivanja.Nekako mi postaje jasno zašto je proizvodnja torpeda propala ...
Upravo su Hrvati osmislili to revolucionarno, pravo mornaričko oružje - ističe ravnatelj Lozo.
Nemaju Hrvati, kako znamo, pretjerano mnogo razloga za ponos svojim doprinosom čovječanstvu. Kad tako s vremena na vrijeme, za potrebe političkog marketinga - i onoga, kako se zove, brendiranja nacije - napravimo saldo našeg sudjelovanja u veličanstvenoj priči o zapadnoj civilizaciji, sve se svede na torpedo, dirižabl, dinamo, penkalu, izmjeničnu struju i kravatu. Onda se ispostavi da prvi torpedo jest konstruiran u Rijeci, ali da ga je složio Britanac, da je onaj samozatajni genije iz Županje - kojemu je grof Van Zeppelin ukrao nacrte za dirižabl - bio zapravo mađarski Židov, da je tip iz Križevaca što je patentirao dinamo bio u stvari austrijski plemić, da je slavni Slavoljub Penkala po ocu bio Poljak, po majci Nizozemac, a Nikola Tesla – sve, samo to ne – Srbin.I ostane na kraju kravata. A komad krpe vezan oko vrata za ukras, složit ćete se, nije nešto po čemu bi itko sanjao biti zapamćen. Dostatno je to tek za historijsku raspravu oko toga jesu li ljudskom rodu više doprinijeli Hrvati ili mala britanska kolonija Bermudi. S tim da oni osim ljetnih kratkih hlača imaju još i Bermudski trokut.Boris Dežulović
Citat: elvis - 29.08.2015., 12:13:56...Boris DežulovićZnam što piše Dežmović i kako piše i za čije interese tako da ne bi baš uzeo zdravo za gotovo te njegove umotvorine. Da kojim slučajem doprinese nešto svekolikom čovječanstvu što mislite tko bi se s njim "brendirao"?
...Boris Dežulović
(ja bih ga jutros stavio, mislim na članak, ali nisam se mogao sjetiti što bih trebao staviti )