Autor Tema: Fotografije iz ratnih vremena iz naših krajeva  (Posjeta: 310010 vremena)

0 Članova i 9 Gostiju pregledava ovu temu.

Online lappino

• Full Member
  • Datum registracije: Vel 2012
Odg: Fotografije iz ratnih vremena iz naših krajeva
« Odgovori #1410 u: 15.07.2019., 14:51:31 »
Definitivno XII brigada.

Događaj je opisan između redaka knjige Nikole Anića: "DVANAESTA DALMATINSKA UDARNA BRIGADA".

Offline Daluka

• Full Member
  • Datum registracije: Lis 2015
« Odgovori #1411 u: 15.07.2019., 17:44:48 »
Po svemu sudeći XII brigada iz sastava XXVI udarne divizije.
Definitivno XII brigada.
Događaj je opisan između redaka knjige Nikole Anića: "DVANAESTA DALMATINSKA UDARNA BRIGADA".

Ovaj dio XXVI div sam mijenjao u prethodnom postu. U knjizi Oslobodilački pohod na Trst piše da je bila u sastavu XXVI divizije, u knjizi Dvanaesta dalmatinska udarna brigada piše da su bili pod zapovijedništvom XIX divizije.

Ispravno bi bilo XII brigada iz sastava XXVI divizije pod zapovjedništvom XIX divizije.

Ovu fotografiju sam izabrao za pitanje, jer je zanimljiva što se na njoj vidi pojedinačno ubijanje onih zarobljenika koji su ostali živi nakon prvih rafala.

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #1412 u: 15.07.2019., 18:06:54 »
Ovu fotografiju sam izabrao za pitanje, jer je zanimljiva što se na njoj vidi pojedinačno ubijanje onih zarobljenika koji su ostali živi nakon prvih rafala.

Na temelju fotografija iz te serije koje sam vidio ne mogu tvrditi da svi zarobljenici sa fotografije nisu pobijeni "pojedinačno", tj od strane jednog ili par pripadnika JA.

Offline Daluka

• Full Member
« Odgovori #1413 u: 15.07.2019., 18:43:05 »

Na temelju fotografija iz te serije koje sam vidio ne mogu tvrditi da svi zarobljenici sa fotografije nisu pobijeni "pojedinačno", tj od strane jednog ili par pripadnika JA.

Dobro, koliko je ljudi bilo u "streljačkom stroju" to se nemože utvrditi iz fotografija, dali su ostali živi nakon prvog ili prvih rafala to je nebitno.
Ja sam se osvrnuo samo na ono što se vidi, što predstavlja konkretna fotografija, pojedinačno ubijanje od strane borca XII dalmatinske udarne brigade zarobljenih njemačkih vojnika koji su preživjeli prvi udar.

Offline Daluka

• Full Member
« Odgovori #1414 u: 15.07.2019., 18:51:29 »
Ovo je epilog događaja, mada su fotografije drugačije numerirane.

Online lappino

• Full Member
« Odgovori #1415 u: 16.07.2019., 09:16:35 »
Opet ću morati nadodati nešto što se već recikliralo, ali bez ijednog dokaza.  :(

Ove fotke koje su bile dostupne kao katalog izložbe, na CD-u, nisu bile kompletne, odnosno na CD nisu dospjele sve fotke koje su se vrtile na slajd šou u muzeju.

A tada se u seriji vrtila još jedna fotka, baš upravo prvog rafala koji počinje kositi ekipu.

Nisam bio pametan da je uslikam, ili tada nisam pri sebi imao fotoaparat, tako da ćete mi morati vjerovati na riječ.

To također znači da se može pokušati kontaktirati Muzej Grada Zagreba (mislim da je on organizirao), ne bi li se saznalo nešto više.

Offline ja moren

• Full Member
  • Datum registracije: Ožu 2015
« Odgovori #1416 u: 16.07.2019., 14:52:01 »
lappino-i ta slika je bila objavljena na netu-sjećam se je,ljudi u čudnom neprirodnom stavu tijela kad već posrću tijelom na nazad radi prvih udaraca od metaka
ki more-more...

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #1417 u: 19.07.2019., 14:28:09 »
Ništa me ne košta da ponovim - prilično dobro sam locirao poziciju gdje je stojao fotograf , nisam je mogao  ponoviti 100% jer je u međuvremeno izraslo jedno stablo .

Online jazbac

• Full Member
  • Datum registracije: Ožu 2012
« Odgovori #1418 u: 19.07.2019., 15:32:11 »
 :bravo ćo!

Offline Daluka

• Full Member
« Odgovori #1419 u: 19.07.2019., 17:09:20 »
O ovom detalju ja govorim. Egzekucija preživjelih.

Online jazbac

• Full Member
« Odgovori #1420 u: 18.08.2019., 20:26:30 »
Sličnih izvješča se može nać jako puno
Po broju poginulih i zimskim uvjetima?

NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA
ZAPOVJEDNIČTVO I. HRVATSKE ORUŽNlČKE PUKOVNIJE
ZAGREB
J. S. Broj 2469
U Zagrebu, dne 24. ožujka 1942.
Predmet: Napadaj na talijanske karabinjere, domobrane i oružnike.
1. RAVNATELJSTVU ZA JAVNI RED I SIGURNOST NEZAVISNE DRŽAVE HRVATSKE
2. VRHOVNOM ORUZNlČKOM ZAPOVJEDNIČTVU
Zagreb
Oružnička postaja Mrkopalj sa dopisom Br. 334 od 16. ožujka 1942. javlja:
 »Dne 15. ožujka 1942. talijanska posada u jačini od 200 vojnika, 3 častnika i 5 dočastnika preseljavala se iz Mrkoplja u mjesto Delnice.
Kao izvidnica ovoj trupi izaslato je 8 karabinjera, nekoliko vojnika i 3 brzoglasača. Kada je ovaj istureni odjel došao u šumu zv. »Plana«, na putu između Mrkoplja i Lokava, kotara Delnice, udaljeno od Mrkoplja oko 6 km, susreo se je sa skupinom od 22
naša domobrana i jednim oružnikom. Čim su se naši domobrani susreli sa talijanskim odredom, saopćili su ovome, da su usput primjetili neke naoružane u šumi pokraj puta.
Talijanski karabinjeri i vojnici, odmah su sašli iz saonica i sa naših 6 domobrana i 1 oružnikom pošli u pretraživanje šume.
Čim su se udaljili od saonica nekoliko koraka, otvorena je na njih puščana i strojopuščana vatra iz zasjede sa obje strane puta.
Prigodom ovog napadaja pobijeni su svi iz talijanskog odjela, kao i naši domobrani i oružnik, osim 1 karabinjera koji je lahko ranjen i pritajio se da je mrtav i 2 telefonista, koji su teško ranjeni. Konji kod saonica su također ubijeni, a vozar Viktor Jakovac
iz Mrkoplja se spasao ležeći u snijegu.
Od našeg ljudstva ovom prigodom poginuli su i to:
Oružnik Jeronim Lokin, domobrani: Ante Jokić, Josip Vučković, Đuro Tkalčić, Janko Sović, Anton Maraković i Anton Brozović.
Po učinjenom napadaju, napadači su od ubijenih oduzeli oružje i streljivo, a od karabinjera samokrese i jednu strojnicu,
skinuli im cipele, a zatim otišli šumom u smjeru Bitoraja prema Fužinama, kotara Delnice.
Ovaj napadaj učinili su komunisti, koji se po okolnim šumama kriju.
Ovom zgodom poginuo je i radnik Albert Vesel, iz Begova Razdolja, općine Mrkopalj, koji se slučajno tu zatekao.
Za vrieme ovog napadaja, glavnina talijanske vojske nalazila se u selu Sungeru, udaljeno od mjesta napadaja oko 3 km.
U cilju pronalaska ove bande poduzete su potrebne mjere od strane ove postaje, ali se do sada nisu mogli pronaći.
Po ovome je dostavljeno izvješće Ministar. Hrvatskog Domobranstva i Vrhovnom oružničkom zapovjedničtvu.«
Dostavlja se gornje izvješće na znanje.
Zapovjedniku oružničkog krila Ogulin izdana je zapovjed, da u suradnji sa talijanskim vojnim vlastima žurno poduzme potrebne mjere, u cilju pronalazka i uništenja komunističke bande i o ishodu poduzetih mjera dostavi iscrpno izvješće.
Zastupa zapovjednika,
podpukovnik: Mavrić

Čini mi se da se ovo nije nikada do kraja razjasnilo! (ispričavam se unaprijed ako nisam u pravu) Spomenik na cesti blizu Sungera je možda odgovor na pitanje gdje su ubijeni talijanskivojnici kojima je priređen spektakularni pogreb koji su iskoristili u propagandne svrhe i koji je čak ovjekovječen u Kapelskim kresovima

]upload pictures

Offline Daluka

• Full Member
« Odgovori #1421 u: 19.08.2019., 12:15:32 »
Kada je ovaj istureni odjel došao u šumu zv. »Plana«, na putu između Mrkoplja i Lokava, kotara Delnice, udaljeno od Mrkoplja oko 6 km,

Online jazbac

• Full Member
« Odgovori #1422 u: 19.08.2019., 21:56:50 »
Da, to je taj položaj  :palacgore

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Dont drive faster than your guardian angel can fly
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #1423 u: 20.09.2019., 14:20:45 »
Nije baš rat, ali je blizu. Datum je 02.08.1940., lokacija Hermesburg Klana, 12 fotki predstave za ogroman broj vojnika koji su onda bili u obližnjim vojarnama ...

http://senato.archivioluce.it/senato-luce/scheda/foto/IL0001001868/13/Due-donne-e-un-gruppo-di-soldati-leggono-un-cartello-propagandistico-che-inneggia-alla-vittoria.html?start=12
Don't drive faster than your guardian angel can fly!

Online jazbac

• Full Member
« Odgovori #1424 u: 23.09.2019., 17:27:27 »
Uz ovu fotografiju stoji da je napravljena u Matuljima 1942. Mislim da su oba podatka netočni. Lokacija nije Matulji jer matujski štacion nije nikad imao nadstrešnicu uz prugu nego uz i iza zgrade, a i godina mi malo smrdi jer ovo su njemački oficiri kojih '42. tu još nije bilo ili ih bar nebi trebalo biti  :297 :89