29.02.2024. Oporavak Foruma na novoj adresi....
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Citat: Daluka - 04.12.2018., 18:02:16Citat: dog - 04.12.2018., 17:09:56Govor MošePijade se nalazi Dokument se nalazi u Arhivu vojnoistorijskog instituta u Beogradu u fajlu Štaba vrhovne komande (JVUO) pod oznakom K-12, 30/12Dog, uvijek sam te smatrao za malo ozbiljnijeg čovijeka!I u čemu je problem Evo još isti navod iz knjige Vladislava B. Sotirović ( tu je na slovenskom )https://reporter.si/clanek/slovenija/mosa-pijade-o-komunisticni-strategiji-mi-smo-smrtni-sovrazniki-vsake-blaginje-reda-in-miru-443116
Citat: dog - 04.12.2018., 17:09:56Govor MošePijade se nalazi Dokument se nalazi u Arhivu vojnoistorijskog instituta u Beogradu u fajlu Štaba vrhovne komande (JVUO) pod oznakom K-12, 30/12Dog, uvijek sam te smatrao za malo ozbiljnijeg čovijeka!
Govor MošePijade se nalazi Dokument se nalazi u Arhivu vojnoistorijskog instituta u Beogradu u fajlu Štaba vrhovne komande (JVUO) pod oznakom K-12, 30/12
Još malo raskršća Šranjga u Rupi. Ovo je raskršće bilo izuzetno važna još u stara vremena, jer sam naziv Šranjga označava mjesto gdje je bila mitnica. Na ratnim fotografijama navodi se kao Bivio di Ruppa. Kako imamo Bivio i između Preluka i Kantride bilo bi zanimljivo ako netko zna što točno znači ta riječ. Unaprijed zahvalan
Tu se radi o procjeni da li su ti za koje su nas 45 godina učili da su good boys i koji su bili nepogrešivi ipak radili gluposti zbog kojih su stradali nevini civili.
Već oko dva sata traje vatra oko kasarne u Mošćeničkoj Dragi, kad se na zavoju ceste blokirane talijanskim bataljonom pojave dva kamiona njemačke kolone koja dolazi iz Rijeke. Borci »Budicina« i posebno 3. četa otvaraju odmah paljbu sa svim svojim oružjem i prelaze na juriš kad je prvi kamion, došavši na minu, poletio u zrak. Ubrzo se borba pretvara u bijesnoprsa u prsa; poleti u zrak i drugi kamion. Neprijatelji, stotinjak njih, desetkovani su. U rukama boraca »Budicina« ostavljaju teški mitraljez od 20 mm i mnogo lakog oružja.
Tako je jedna "udarna grupa" u noći 23./24.9.1943. napala centralu pri čemu je ubijeno 10 talijanskih vojnika.
Njemački vojna komanda reagirala je promtno i istog dana spalila Frlaniju.