Autor Tema: Odlagalista otpada regije  (Posjeta: 130143 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Vel 2012
Odg: Odlagalista otpada regije
« Odgovori #60 u: 08.01.2013., 22:31:55 »

Netko je spomenuo galebove?   :D

Ovo će biti iskopano i prerađeno na sveto  nigdarjevo  :palacdole

Ali barem ne bi trebalo smrditi jer se zatrpava zemljom.

Offline Rijeka

• Global Moderator
  • Sr. Member
« Odgovori #61 u: 08.01.2013., 23:28:23 »
Odlične fotke Elvis  :palacgore
Trebala sam bit sponzoruša, j`bo me grom samostalnu..

Offline Alen_Rijeka

• Full Member
  • Datum registracije: Ožu 2012
« Odgovori #62 u: 09.01.2013., 08:59:18 »
A ne razmišljaju gospoda da će s vremenom i našu vodu zagadit otpadom :skartoc

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Dont drive faster than your guardian angel can fly
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #63 u: 24.01.2013., 20:49:00 »
Ima novosti?
Don't drive faster than your guardian angel can fly!

Offline Rijeka

• Global Moderator
  • Sr. Member
« Odgovori #64 u: 24.01.2013., 20:51:58 »
Ima novosti?
Jap.

Online web stranica o Marišćini

Udruga Krizni eko-stožer Marišćina predstavila je danas novu internetsku stranicu http://www.mariscina.com/ Na informativnom portalu bit će dostupne sve informacije o posljedicama manipulacije smećem na tri postojeća smetlišta na Viškovu, ali i prestavljen novi zero vaste koncept gospodarenja otpadom, te vodič za odvajanje otpada.

Objavljeni su i svi do sad prikupljeni dokumenti o Marišćini. 130 poslanih dopisa i pristigle odgovore. Predsjednik eko-stožera Josip Katalinić ističe da još nema odgovora župana Vidoja Vujića o uključivanju eko-stožera u najavljenu reviziju projekta županijskog Centra za gospodarenje otpadom Marišćina. (radio rijeka)

(Rijekadanas)
Trebala sam bit sponzoruša, j`bo me grom samostalnu..

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #65 u: 24.01.2013., 22:49:42 »
Online web stranica o Marišćini

Udruga Krizni eko-stožer Marišćina predstavila je danas novu internetsku stranicu http://www.mariscina.com/ Na informativnom portalu bit će dostupne sve informacije o posljedicama manipulacije smećem na tri postojeća smetlišta na Viškovu, ali i prestavljen novi zero vaste koncept gospodarenja otpadom, te vodič za odvajanje otpada.

Nadam se da će se više potruditi oko tekstova, sa stranice o Sovjaku :
Jama Sovjaka punila se od 1956. do 1989. te je u nju deponirano preko 250000 m3 opasnog otpada, koja su se godetskim mjerenjem 2010. godine spustila na 150000 m3.

Ovako napisano ispada da se zbog geodetskog mjerenja razina spustila i to još u m3 ?  :eek (dio "koja su se" neću ni komentirat)

Sa stranice o Viševcu:

U naselju Marinići, 5 km od Rijeke, tik uz glavnu prometnicu, u visoko urbaniziranoj zoni Općine Viškovo, u čijem krugu živi oko 2200 stanovnika stihijski je od 1964. nastajalo primitivno odlagalište komunalnog smeća Viševac.

Da, baš je 1964 to bilo visokourbanizirano područje, što bi spalo iz ove rečenice.  Ako je tada u krugu živjelo 200 stanovnika puno sam rekao.  I što bi zadovoljilo definiciju  visoko softisticiranog odlagališta otpada općenito a posebno 1964-te?

Sa stranice o Marišćini:

Marišćina. Nekada područje netaknute prirode,

Kada ja zamišljam "područje netaknute prirode", zamislim  planinske vrhunce, zamislim prašume, zamislim ... ali nikada ne zamislim ni Marišćinu, ni Lužinu, ni šume oko Klane  jer iako ih volim i volim se šetati kroz njih, sa netaknutom prirodom su zadnji put imale vezu možda tamo negdje prije dolaska Rimljana, a u zadnjih par stoljeća se intenzivno koriste.  :lol1

Neovisno o ovim kritikama ako žele neka slobodno koriste moje fotografije dotičnih lokacija  :computer1
« Zadnja izmjena: 24.01.2013., 23:02:52 od elvis »

Offline Alen_Rijeka

• Full Member
« Odgovori #66 u: 24.01.2013., 23:47:41 »
Nešto se šuška da zvončari s Marčelja ne idu na karneval u znak protesta zbog Marišćine.

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #67 u: 25.01.2013., 13:04:23 »
Nešto se šuška da zvončari s Marčelja ne idu na karneval u znak protesta zbog Marišćine.

Ne idu Halubajski zvončari ili samo članovi z Marčelji?  :eek

Offline Alen_Rijeka

• Full Member
« Odgovori #68 u: 26.01.2013., 10:24:23 »
Koliko sam čuo za sada samo članovi s Marčelja a možda prihvate i ostali :)

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #69 u: 26.01.2013., 20:12:50 »
Koliko sam čuo za sada samo članovi s Marčelja a možda prihvate i ostali :)

Pratiti ću razvoj situacije sa zanimanjem jer je Općina Viškovo bila izdašan sponzor Zvončarima  :popcorn

madcox

• Gost
« Odgovori #70 u: 31.01.2013., 11:21:23 »
Na stranici Eko-Mariscine kaze ovako:

"Dana 02.02.2013 (subota) u vremenu od 8:00 do 12:00 h na prostoru stare škole u Marčeljima održat će se akcija odvojenog prikupljanja otpada: papir, karton, plastika, staklo, metal, drvo.
Ideja za ovakvu akciju “kuha” još od našeg druženja na Marišćini i odvajanja otpada u praksi.

Akcija je organizirana u suradnji sa poduzećem Sekundar usluge d.o.o., a prihod od prikupljenih sirovina uplatio bi se, uz vašu suglasnost, kao donacija KESM-u.

Ne dvoji – odvoji!"

Offline Asterix

• Full Member
  • pćelica :D
« Odgovori #71 u: 31.01.2013., 14:18:39 »
eh, da ...sve je to lijepo, ali ovakvo odvojeno okupljanje bi trebalo postati naša svakodnevica ... o gospodarenju da ne pričam  :skartoc

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #72 u: 31.01.2013., 16:16:32 »
Na stranici Eko-Mariscine kaze ovako:

"Dana 02.02.2013 (subota) u vremenu od 8:00 do 12:00 h na prostoru stare škole u Marčeljima održat će se akcija odvojenog prikupljanja otpada: papir, karton, plastika, staklo, metal, drvo.

Ideja za pohvalu, ali zar je maknut "eko otok" ispred stare škole u Marčeljima da im treba posebna pomoć?  Znam da sam tamo nosio papir, staklo i prvenstveno stare baterije u posebne kontejnere.   :help2

BTW zapamtit ću to za cijeli život, jer se od "čestog" korištenja kontejnerića za stare baterije ose osilile i napravile gnijezdo u istom i ubole me dvaput dok sam ubacivao  istrošene baterije. Mislim da sam od tada razvio laganu alergiju na pčelinji ubod. Prije toga me pčela ubola ispod oka i otok je bio manji od uboda komarca, i prošlo za dan, dva a nakon toga gdje god me ubodu - otekne solidno i ne prolazi danima.

Offline Alen_Rijeka

• Full Member
« Odgovori #73 u: 02.02.2013., 20:51:51 »
U akciji je prikupljeno 2 puna kamiona sirovina :)

Slike - Facebook stranica Protiv Marišćine - sramota regije

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #74 u: 03.02.2013., 21:52:48 »
Vrlo dobar  tekst na temu kako se vani efikasno zbrinjava otpad .

Kao ideja  je odličan ali nažalost i nije baš direktno primjenjiv jer opisuje  situaciju u faktički malo većem selu " Radi se o 4 naselja s ukupno oko 5.000 stanovnika, čemu treba pridodati i oko 12.000 turista u zimskoj i ljetnoj sezoni, plus što se dobrog dijela otpada faktički rješavaju izvozom u Austriju. No ima dobrih i zanimljivih ideja.  :palacgore

Ali ovaj dio spada u kategoriju "što se babi htilo to se babi snilo":

"Prisjetimo li se postupanja s otpadom u nas prije nekoliko desetljeća, [...] Biootpad je bio namijenjen prehrani domaćih životinja ili kompostiranju. I danas se u seoskim sredinama može čuti: “A ča će mi se to skupa kad ja se hitin kokošami?” Ukratko, ponašali smo se ekološki osviješteno, a da toga nismo bili niti svjesni."

Da ekološki osviješteni  :lol1 :lol2 :lol3 :rollin2 :pusiti :greensmile :wind14

Glupa i opasna tvrdnja, glupa jer je riječ o EKONOMSKOJ osvještenosti, tj o iskorištavanju resursa na raspolaganju, a opasna jer bi ista "ekipa" kada bi izračunala da im je jeftinije sve to baciti u lokalni vodni tok , to odmah i napravila, ma kakva ekološka osviještenost, samo pogledajte ili se sjetite koliko je olupina svega i svačega samo bačeno s ruba ceste u šumu  :facepalm

A po kojoj to logici možeš biti (ikako) osviješten a da to ne znaš - kao da si sit a gladan  :lol1