Autor Tema: Mobilni internet  (Posjeta: 2830 puta)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline ilirija

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Vel 2012
Mobilni internet
« u: 16.06.2012., 10:18:29 »
Trebam uzeti novu pretplatu za mobilni internet, pa me zanima kako bi bilo kad bi umjesto sticka uzeo neki mob da mi služi kao modem. Znači ne ubodem stick u laptop, nego mobitel.

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
Odg: Mobilni internet
« Odgovori #1 u: 16.06.2012., 10:31:05 »
Meni se sviđaju mobiteli sa AP-om. Imam Samsung Wave I, i sve što trebam je na njemu uključiti (virtualni) AP i sa laptopom se spojiti kao da se spajam na pravi AP koji ima pristup Interentu. Radi odlično samo dosta troši bateriju pa preferiram USB stick verziju  :)

Offline Jean

• Sr. Member
  • Datum registracije: Ožu 2012
« Odgovori #2 u: 16.06.2012., 14:13:23 »
Slično je i kod mene - HTC Desire koji može služiti kao wi-fi AP ili ga se može sa kompjuterom spojiti putem USB kabla. Jedina mana je što kad služi kao AP ne može biti spojen na wi-fi internet, nego isključivo na mobilni (3G/EDGE/HSDPA).

Offline ilirija

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #3 u: 16.06.2012., 18:57:28 »
Pretpostavljam da ni mobitel nesmije biti bilo kakav

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #4 u: 16.06.2012., 21:14:09 »
Naravno, mobitel treba to podržavati/moći raditi kao AP. Nemaju to svi mobiteli.  Najbrži i najjednostavniji način  za spojiti laptop na net. Svaki laptop danas ima wifi, a ne traži nikakvu instalaciju drivera.

BTW imam i USB W&W stick od Tmobila i zanimljivo je da treba instalcija drivera za sve windowse, ali ne treba za linux, ubodeš i radi (Ubuntu)  :computer2

Offline ilirija

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #5 u: 17.06.2012., 00:28:46 »
Imam ja wifi, ali tamo di ću biti naredna 2 mjeseca nemam signala. Baš mi se neda šetati po splitskoj rivi sa laptopom i tražiti besplatni internet. Prestar sam za to.

(post br. 7.500 foruma) 
« Zadnja izmjena: 17.06.2012., 00:31:27 od zokxy »

Offline Jean

• Sr. Member
« Odgovori #6 u: 17.06.2012., 01:53:34 »
Za čisto spajanje na internet dovoljan ti je bilo koji mobitel mlađi od neke 3 godine sa pripadajućim USB kabelom, drajverima i podaci za spajanje (APN, username, pwd). Za bežično spajanje treba ti mobitel koji to podržava, a podržavaju skoro svi smartphoni na Androidu proizvedeni u drugoj polovici 2010. i kasnije (HTC Desire/Sensation/Wildfire, Samsung Galaxy S, Sony Experia/Experia mini). Nisam siguran ima li iPhone mogućnost da ga se koristi kao wi-fi AP.

Bežično spajanje putem virtualnog access pointa jest praktično, ali isiše bateriju mobitela gotovo jednako brzo koliko laptopu treba da popije svoju. Zato i ja preferiram spajanje putem USB kabla. Dobra stvar smartphonea je što prilikom spajanja laptopa na njegovu mrežu koristi svoje vlastite parametre, pa osim drajvera na laptopu nije potrebno nikakvo dodatno podešavanje niti instaliranje (dial-up, svojstva mrežnog adaptera, TCP/IP...).

Naravno, uz uređaj trebaš imati i odgovarajuću tarifu kod mobilnog operatera. Ako kaniš kupiti novi mobitel, preporučam da ga kupiš kod operatera preko kojeg ćeš se spajati na net. Time ćeš dobiti to da su ti podaci za spajanje s početka ovog posta već upisani u uređaj, pa nemaš brige jesi li ih dobro upisao i da li ti nešto fali.

PS. ako koristiš vip, mogu ti posuditi PC express karticu koju sam koristio možda 5-6 puta otkako ju imam...

Offline ilirija

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #7 u: 17.06.2012., 20:21:05 »
Taj bi mobitel služio 90% kao modem, ništa drugo. Mogao bi stalno biti spojen na punjač. Cijela tema je u biti pitanje dali je bolje i isplativije ići na net preko moba, ili sticka.

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #8 u: 17.06.2012., 21:04:56 »
Za razliku od Jamerike kod nas nema veze s čime ideš na net. Baš nešto čitam za jednog providera u USA, koji naplaćuje (mislim) istu uslugu 30$ ako imaš obični a 40$ ako imaš smartphone.
Što se tiče prometa i plaćanja - isto ti je, razlika je samo u (ne)praktičnosti i što sa USB stickom dobiješ još jedan uređaj i SIM za paziti na njega.

Ukratko, kada trebam na net preko GSM mreže ja naradije biram USB stick verziju.

Offline Jean

• Sr. Member
« Odgovori #9 u: 19.06.2012., 00:35:05 »
Ako misliš imati poseban SIM samo za internet, onda je što se tiče praktičnosti hardvera najpraktičnija PC express kartica - za razliku od USB sticka koji kad ga uštekaš u laptop strši iz njega 8-10 centimetara, pri čemu se relativno lako ošteti/slomi, PC express karticu gurneš u pripadajući utor iz kojega viri svega centimetar i pol. Ponaša se pod windowsima identično kao i stick, windowsi ju čak i prepoznaju kao "USB device".

Mana ovih uređaja je, kao što je već rečeno, dosta komplicirano sučelje (govorim o Vipu jer sam njega koristio) i to što zahtjevaju poseban SIM. Osobno više mi se sviđa ideja sa nekim jeftinim smartphonom kojeg po potrebi možeš koristiti i kao samostalnu jedinicu za pristup internetu.

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #10 u: 19.06.2012., 11:11:32 »
Da i meni se već lagano savio USB stick, pa se u potpunosti slažem da se relativno lako ošteti za razliku od PC express kartice. No prednost USB verzije je što je iskoristiva i na "stolnom" PC-iju, dok nijedan desktop PC nema PC express slot osim ako si ga sam ne ugradiš.

I još USB stick možeš spojiti preko običnog USB kabela , tako da možeš sam stick staviti na neki položaj gdje imaš bolji signal, a da ti laptop i dalje bude na stolu/krilu a ne u gornjem desnom kutu prozora  :)

Offline ilirija

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #11 u: 19.06.2012., 22:57:53 »
Uzeo preko T- mobile stick 20 GB za 110 kn (50% studentski popust). Nakon potrošenih 20 GB, brzina pada na 64 kb. Imao sam i ponudu za 125 kn neograničene pozive, poruke i internet (brzina pada nakon 1 GB na 64 kb) + mobitel Nokia 500 za 98 kn. :e025

Offline Kazinjo

• Sr. Member
  • Datum registracije: Kol 2012
« Odgovori #12 u: 17.09.2012., 22:12:10 »
Nisam siguran ima li iPhone mogućnost da ga se koristi kao wi-fi AP.

E to sam ja rijesio neki dan pa da objasnim za one koji to pokusavaju a imaju iphone 4. Iphone 4S ima tu mogucnost sam po sebi a iphone 4 nema. Za jailbreakane uredjaje problem ce rijesiti program MyWi kojeg se moze skinuti n Cydia-i. I to je to.
Cuo sam i da najnoviji ios rjesava problem ali nisam probao... Inace, imam verziju 5.0.1
Nema predaje!

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Dont drive faster than your guardian angel can fly
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #13 u: 04.05.2013., 13:25:32 »
Apple poklanja poklon bon od 50.000 kuna

APPLEOVA trgovina aplikacijama App Store opet slavi.

Naime, uskoro će broj skinutih aplikacija premašiti 50 milijardi, a Apple je odlučio nagraditi korisnika koji će skinuti 50-milijarditu aplikaciju.

Nagrada je 10,000 dolara vrijedan poklon bon za App Store za najbržeg i 500 dolara za sljedećih pedeset.

Jedini uvjet i način sudjelovanja je da skidate aplikacije: Apple je na svoje stranice postavio i brojač, a očekuje se da će do kraja dana brojka doći do 49,900,000,000.
Don't drive faster than your guardian angel can fly!