Autor Tema: Mlinovi,pile,stupe i stupići na Rječini  (Posjeta: 3262 puta)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ja moren

• Full Member
  • Datum registracije: Ožu 2015
Odg: Mlinovi,pile,stupe i stupići na Rječini
« Odgovori #37 u: 30.12.2022., 13:25:13 »
pridružujen se pohvalami-sve pažljivo popratil-a posebno mi je interesantno bilo vide sliki mlini va funkcije i onda usporedit va glave z onemi ruševinami kad ih va današnje vreme obilazin-jedino da nadodan-pred tri leta smo obišli onaj obnovljeni mlin va kirije-ono vanjsko  kolo je samo za lepo videt

Offline piket

• Jr. Member
  • **
  • Datum registracije: Ožu 2018
« Odgovori #36 u: 30.12.2022., 09:39:54 »
:cool2 :bravo :bravo3

Zatvaranjem ceste kroz Lopaču zbog klizišta se jako smanjio promet kroz Martinovo selo, pa i ugostiteljski lokal godinama ne radi, što je velika šteta jer ima potencijala.

Sjećanje zna biti jako "varljivo" - vidi Mandela efekt, no po mom sjećanju ta gostiona je prestala raditi prije aktiviranja zadnjeg klizišta.

I ja mislim da je bilo prije.:). Možda bi ugostiteljski lokal i proradio da se cesta kroz Lopaču popravi, jer bi se znatno povećao promet ceste. Mislim da kad netko ima volje, ideju i entuzijazam dislociranost ne predstavlja problem, što se tiče oživljavanja tog kraja. Na potezu od Dražica do Kukuljana mi se čini  da danas nema skoro ništa, dok je prije bilo trgovina, ugostiteljskih lokala i mesnica.

Hvala na pohvalama i pažnji, drago mi je da moj hobi imam s kime podijeliti :)

Offline milić

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Tra 2012
« Odgovori #35 u: 30.12.2022., 08:01:36 »
Dobro obrađena tema, bravo!  :shake2
I ja mislim kao i Elvis - gostiona je prestala raditi prije klizišta.

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Vel 2012
« Odgovori #34 u: 29.12.2022., 15:15:19 »
 :cool2 :bravo :bravo3

Zatvaranjem ceste kroz Lopaču zbog klizišta se jako smanjio promet kroz Martinovo selo, pa i ugostiteljski lokal godinama ne radi, što je velika šteta jer ima potencijala.

Sjećanje zna biti jako "varljivo" - vidi Mandela efekt, no po mom sjećanju ta gostiona je prestala raditi prije aktiviranja zadnjeg klizišta.

Offline piket

• Jr. Member
  • **
« Odgovori #33 u: 29.12.2022., 12:20:30 »
U napuštenom selu Trebišća se nalazi mlin koji se koristio nekoliko stotina godina. Kao zanimljivost mogu napomenuti da u mjestu u zimskom dijelu godine ne dolazi sunce. Svakako preporučujem posjetiti lokaciju.

Offline piket

• Jr. Member
  • **
« Odgovori #32 u: 29.12.2022., 12:14:43 »
Lokaciju je možda najbolje posjetiti u zimsko vrijeme, jer se od vegetacije ne vidi puno.

Offline piket

• Jr. Member
  • **
« Odgovori #31 u: 29.12.2022., 12:13:33 »
Ruševine mlina kod Cerovića.

Offline piket

• Jr. Member
  • **
« Odgovori #30 u: 29.12.2022., 12:12:18 »
U selu Cerovići kod Drivenika se nalazi lijepi obnovljeni mlin, a samo 200 metara dalje uz potok po navodnoj rimskoj cesti se nalaze ruševine još jednog mlina.

Offline piket

• Jr. Member
  • **
« Odgovori #29 u: 29.12.2022., 09:26:32 »
 :dfttU okolici Rijeke postoji još nekoliko zanimljivih lokacija s mlinovima. Ima ih i u Gorskom kotaru, ali je nažalost većina njih ispod akumulacijskih jezera, i nisu označeni na mojoj karti.
Na karti sam stavio lokacije. Nisam siguran dali je Draški potok imao ikad mlin, po starim kartama je moguće da je bio jedan uz samu današnju jadransku magistralu. Mlinova na potocima je bilo i na Krku kod Dobrinja.
« Zadnja izmjena: 30.12.2022., 09:25:28 od piket »

Offline piket

• Jr. Member
  • **
« Odgovori #28 u: 28.12.2022., 11:58:45 »
Na kraju dolazimo do brojke od 14  mlinskih lokacija na Rječini: Rijeka (gradski mlinovi), Žakalj, Matešićev mlin,Binovsky-mlinovi kanjona Rječine, Grohovo, Valići, Drastin, Lukeži, Gospodsko selo (Lukeži), Ratulje, Lopača, Martinovo selo, Trnovica i Kukuljani.
Na fotografiji je u prvom planu mlin Žakalj, te iza njega na drugoj strani obale Matešićev mlin, a u pozadini iza najužeg dijela kanjona Binovsky s vidljivim dimnjakom od kojeg je danas najmanje ostalo.

Offline piket

• Jr. Member
  • **
« Odgovori #27 u: 28.12.2022., 11:52:36 »
Ispod Grohova su se nalazila dobro znana 3 dobro poznata mlina, od kojih je svaki imao svoju komunikaciju povezanu s Lujzijanom, i to redom Binovsky na samom ulazu u kanjon, Matešićev mlin povezan s raskršćem na Orehovici i najveći i najimpresivniji mlin Žakalj koji je bio povezan cestom od današnjeg tunela Banska vrata, te nekadašnjim mostom preko Rječine koji je srušen u drugom svjetskom ratu. Osim tih mlinova vjerujem da je još stariji mali mlin postojao na potocima ispod nekadašnjeg naselja Šćitari što sam opisivao u zasebnoj temi, no o tome je teško naći podataka. Prije izgradnje kompleksa Tvornice papira u samom gradu Rijeci su se nalazili impresivni gradski mlinovi, te prilažem fotografiju njih.
« Zadnja izmjena: 28.12.2022., 12:56:16 od piket »

Offline piket

• Jr. Member
  • **
« Odgovori #26 u: 28.12.2022., 11:43:01 »
U klizanju zemljišta 1895.godine stradalo je selo Grohovo, te su tada nestala čak 22 mlina. Najviše je mlinova pripadalo mlinarima De Marsanich i Grohovac. Grohovo je od svih sela imalo najbolju povezanost s Rijekom makadamskom cestom preko Sv.Katarine. Na fotografiji je iskopani mlinski kamen koji i danas stoji na ulazu u selo.

Offline piket

• Jr. Member
  • **
« Odgovori #25 u: 28.12.2022., 09:57:43 »
Selo Valići je brojalo dvadesetak kuća, već u 18.stoljeću se spominje postojanje mlina, stupa i stupića. 1968. godine je većina kuća je potopljena izgradnjom akumulacijskog jezera.

Offline piket

• Jr. Member
  • **
« Odgovori #24 u: 28.12.2022., 09:51:06 »
Na fotografiji je dobro uščuvani kameni portal mlina.

Offline piket

• Jr. Member
  • **
« Odgovori #23 u: 28.12.2022., 09:50:08 »
I malo selo Drastin je imalo svoje mlinove. Malo tko zna da je u Drastinu davno i postojao pješački most. Na fotografiji su vanjske zidine mlina.