Autor Tema: GUMANCE always - forever  (Posjeta: 2767 puta)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ja moren

• Full Member
  • Datum registracije: Ožu 2015
Odg: GUMANCE always - forever
« Odgovori #15 u: 09.07.2021., 07:17:02 »
neka su aš san lane gumu prebil na jenoj škuji...
ki more-more...

Offline z355ko

• Full Member
  • Datum registracije: Pro 2013
« Odgovori #16 u: 09.07.2021., 08:28:37 »
ako se pogleda malo šire, a za to ne treba biti puno pametan, područje interesa je u ovom okviru, koji kilometar manje ili više, dakle nije riječ o 40 kn, već puno , puno manje, oko 12km, naravno ni to nije malo, ako je riječ o ogradi , tzv električnom pastiru, to je za pješačenje oko 3 ure , a ispod pastira treba kositi i to ne jednom, nego u sezoni svako malo, ovisno o tome koliko brzo trava raste.
Prije puno godina jedan je ambiciozan projekt na otoku Cresu, stvorio niz problema i promijenio sliku faune.
Lovci ili tako nešto, ne da mi se sada istraživati tko, su došli na ideju ogradom odsjeći sjeverni bio otoka, dio Tramontane. postavili su zbilja PRAVU ogradu, primjerene visine, od kvalitetne željezne mreže, odlično, neprobojna barijera. Zatim su na anektirani dio naselili divlje svinje i lopatare. Kako te vrste nisu i nemaju tamo prirodnog neprijatelja došlo je do "eksplozije" brojnosti, a kako su vrlo brzo iskoristili svu hranu i vodu počeli su sa pokušajima proboja ograde, vremenom, ali i nedovoljnom kontrolom i nemarom, nastale su pojedine "rupe" u mreži i odljev divljači po cijelom otoku, godinama se pokušava izlov neautohtonih vrsta, naravno bez uspjeha.
Mislim , kako će jadni električni pastir, koji je jedva učinkovit prema mirnim govedima, zaustaviti konje, ovce, poludivlje bivole, jelene lopatare, pse da izađu, i naravno divlje životinje da ne ulaze, primjerice medvjede i vukove.
Imao sam takvog pastira oko vrta pored kuće i imao je svrhu, no velik mi je trud bio za održavati ga, a samo ga je bilo 300 m , i onda bi za nekog nevremena jedna suha grana pala sa drva i prekinula nit ili je spojila sa zemljom i ispraznila bateriju, za tavih je noći (kao da su znali) divljač ušla u vrt i temeljito ga opustošila, samo jedan dan, samo nekoliko sati , i sav trud uzalud.
ali da
evo i slike
bolje biti vjetar nego list

Offline Rijeka

• Global Moderator
  • Sr. Member
  • Datum registracije: Vel 2012
« Odgovori #17 u: 09.07.2021., 13:40:07 »
Zar nije cret na Trsteniku? 

Ako je to tu gdje je ucrtao Elvis, možda se da vidjet i slikat kad se krene put Želiznih vrata? Ili ipak smeta šuma.
 Baš ću se raspitat kad mi dođe koji lovac u salon. Gdje radi taj tip ako ima tolike novce?
Trebala sam bit sponzoruša, j`bo me grom samostalnu..

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #18 u: 09.07.2021., 14:57:18 »
Ako je to tu gdje je ucrtao Elvis, možda se da vidjet i slikat kad se krene put Želiznih vrata? Ili ipak smeta šuma.

Ako je na tom mjestu ili barem blizu onda će se dobro vidjeti sa uspona na Gumanačku, a još bolje sa bunkera na istoj  :palacgore

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #19 u: 11.07.2021., 09:38:18 »
Bio sam gore i definitivno sam dobro ucrtao, no za sada nema "fiksne" gradnje nego su u pitanju kontejneri.

Usput , policija je (i) opet lovila migrante.

Dok sam išao gore (naravno biciklom  :yes) jedan policijski auto je bio pakiran malo iznad skretanja za kućicu Rebar, tamo gdje ide "kratica" za Železna vrata. Nisam vidio policajce, a za nazad, auto je bi na istom mjestu ali stotinjak metara niže policajac je patrolirao cestom i pogledom pretraživao padinu iznad ceste. Kada sam se spustio do Mlaka i još malo dalje, iz smjera Klane je projurio policijski kombi. Očigledno su očekivali neku skupinu.
Dok sam bio na vidikovcu iznad Gumanca vidio sam dole na većoj livadi zapadnije od Mlaka ljudsku priliku koja je bila na sredini a onda skrenula u šumu. Daleko predaleko za mene da bi mogao reći je li to bio migrant, policajac koji traži migrante ili netko sasvim treći.

BTW prošli put kada sam vozio Gumanac - Platak, nekih 7km od Suhog u smjeru Platka sam naišao na grupicu migranata. Pitali su me za smjer u kojem je Slovenija.

Offline z355ko

• Full Member
« Odgovori #20 u: 11.07.2021., 09:55:54 »
A slike
Kada ćeš slike razviti

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #21 u: 12.07.2021., 09:22:11 »
Ovo je što sam primjetio novo na Gumancu:

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #22 u: 13.07.2021., 10:03:39 »
Ili malo detaljnije

Offline Rijeka

• Global Moderator
  • Sr. Member
« Odgovori #23 u: 15.07.2021., 12:57:57 »
Saznajem u salonu da je dosta te zemlje na Gumancu njegova djedovina, a ono što nije da s vlasnicima potpisuje dozvole za korištenje.

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Dont drive faster than your guardian angel can fly
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #24 u: 15.07.2021., 13:00:04 »
Bit će tu Passo della Morte dogodovština zimi.  :popcorn
Don't drive faster than your guardian angel can fly!

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #25 u: 22.08.2021., 17:45:03 »
16.0.2021 pojavila se ograda i kao da ima više konja na visoravni

Offline z355ko

• Full Member
« Odgovori #26 u: 22.09.2022., 12:46:46 »
neprovjerena vijest...
navodno je neka žena našla nesuđenog rančera kako se objesio na svojem posjedu ili blizu njega
da li tu priča završava i što će biti sa jadnim životinjama, konjima i psima koji su dovedeni gore još će biti priče
Riječanka, da li 112 zna što više?
« Zadnja izmjena: 22.09.2022., 12:49:52 od z355ko »

Offline Rijeka

• Global Moderator
  • Sr. Member
« Odgovori #27 u: 23.09.2022., 19:29:46 »
Navodno je njegova ženska oglasila na fejsu da tko želi neka si dođe po psa. Bilo ih je oko 6 komada. A konja je bilo 9, 3 ih nedostaje.
Istina je, objesio se.

Offline grašćina

• Jr. Member
  • **
  • Datum registracije: Lip 2013
« Odgovori #28 u: 23.09.2022., 20:14:55 »
javilo se Društvu za zaštitu životinja i oni su poduzeli daljnje potrebne korake