ako se pogleda malo šire, a za to ne treba biti puno pametan, područje interesa je u ovom okviru, koji kilometar manje ili više, dakle nije riječ o 40 kn, već puno , puno manje, oko 12km, naravno ni to nije malo, ako je riječ o ogradi , tzv električnom pastiru, to je za pješačenje oko 3 ure , a ispod pastira treba kositi i to ne jednom, nego u sezoni svako malo, ovisno o tome koliko brzo trava raste.
Prije puno godina jedan je ambiciozan projekt na otoku Cresu, stvorio niz problema i promijenio sliku faune.
Lovci ili tako nešto, ne da mi se sada istraživati tko, su došli na ideju ogradom odsjeći sjeverni bio otoka, dio Tramontane. postavili su zbilja PRAVU ogradu, primjerene visine, od kvalitetne željezne mreže, odlično, neprobojna barijera. Zatim su na anektirani dio naselili divlje svinje i lopatare. Kako te vrste nisu i nemaju tamo prirodnog neprijatelja došlo je do "eksplozije" brojnosti, a kako su vrlo brzo iskoristili svu hranu i vodu počeli su sa pokušajima proboja ograde, vremenom, ali i nedovoljnom kontrolom i nemarom, nastale su pojedine "rupe" u mreži i odljev divljači po cijelom otoku, godinama se pokušava izlov neautohtonih vrsta, naravno bez uspjeha.
Mislim , kako će jadni električni pastir, koji je jedva učinkovit prema mirnim govedima, zaustaviti konje, ovce, poludivlje bivole, jelene lopatare, pse da izađu, i naravno divlje životinje da ne ulaze, primjerice medvjede i vukove.
Imao sam takvog pastira oko vrta pored kuće i imao je svrhu, no velik mi je trud bio za održavati ga, a samo ga je bilo 300 m , i onda bi za nekog nevremena jedna suha grana pala sa drva i prekinula nit ili je spojila sa zemljom i ispraznila bateriju, za tavih je noći (kao da su znali) divljač ušla u vrt i temeljito ga opustošila, samo jedan dan, samo nekoliko sati , i sav trud uzalud.
ali da
evo i slike