Forum Udruge 051
Forum Udruge 051 o gradu Rijeci i okolici
Dobrodošli,
Gost
. Molimo
prijavite se
ili se
registrirajte
.
1 Sat
1 Dan
1 Tjedan
1 Mjesec
Beskonačno
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
29.02.2024. Oporavak Foruma na novoj adresi....
Forum
Forum
Pomoć
Traži
Kalendar
Članovi
Vidi Popis članova
Traženje korisnika
Prijava
Registracija
Forum Udruge 051
»
Priroda
»
Priroda
»
GUMANCE always - forever
« natrag
naprijed »
Ispis
Str: [
1
]
2
Dolje
Autor
Tema: GUMANCE always - forever (Posjeta: 2766 puta)
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
z355ko
Full Member
Datum registracije: Pro 2013
GUMANCE always - forever
«
u:
07.07.2021., 14:24:34 »
Otvaram ovu temu na rubrici priroda jer ne znam kamo bi to svrstao, a riječ je o visoravni Gumanac, prirodnoj "ravnici" na nadmorskoj visini od otprilike 1000 m
Oduvijek je bilo tu svakakvih nekakvih pokušaja da se to prirodno bogatstvo privede nekoj svrsi , te da se nekako komercijalizira, no surovi uvjeti na inače ljeti pitomoj ravnici otežavaju svaki rad.
Bilo je tu pokušaja uzgajanja nekakvih kultura, pa uzgajanja stoke, pa , što je najčešće , korištenje - košnja trave za sijeno za zimsku prehranu stoke, bilo je tu i iskorištavanja šljunka, pa izgradnje raznoraznih vojnih objekata i svašta nešto.
No , sada se događa nešto nevjerojatno
Ni sam nisam mogao vjerovati , a čujem već neko vrijeme priče o tome, a neki sam dan čuo i izravno.
jedan je čovjek odlučio iskoristiti to područje za stvaranje nekakve utopijske životinjske farme.
Molim članove foruma da mi pomognu da popratimo događaje na Gumancu onako kako se budu razvijali, kako se bude što događalo, jer riječ je o prilično velikom i ambicioznom projektu, neću širiti priče koje sam pokupio uokolo, već ću sada samo spomenuti ono što mi je novopečeni "kralj" Gumanca izravno rekao
a to je da je spreman uložiti (rezervirao je) 10 miliona eura u ovaj projekt.
Evidentirano
bolje biti vjetar nego list
z355ko
Full Member
Odg: GUMANCE always - forever
«
Odgovori #1 u:
07.07.2021., 14:32:41 »
prema njegovoj priči za početak će gore smjestiti tridesetak rasnih konja, te jedno stado , ako sam dobro zapamtio , mongolskih bivola, pa nekoliko stotina ovaca, jedno stado jelena lopatara, i sve će to okruniti uzgojem dvije vrste velikih pasa(oko dvadesetak) , koji će to i čuvati. vjerojatno je planirano još štošta što mi je bilo toliko nevjerojatno i nemoguće da jednostavno nisam uspio popamtiti
otvorimo oči i uši , jer, eto, nešto se konačno u našem kraju događa, dobro ili loše, svejedno, uzmimo si grickalice, udobno se smjestimo i promatrajmo, a priča neka se sama priča, već kako priliči svim pravim pričama, mi smo tu da je slušamo i pribilježimo za neke nove naraštaje slušatelja
pa krenimo:
Evidentirano
zokxy
Global Moderator
Hero Member
Datum registracije: Vel 2012
Dont drive faster than your guardian angel can fly
«
Odgovori #2 u:
07.07.2021., 16:11:46 »
Bome zanimljivo
Evidentirano
Don't drive faster than your guardian angel can fly!
Kigor
Global Moderator
Full Member
«
Odgovori #3 u:
07.07.2021., 16:12:37 »
Zanimljivo i zivi bili pa vidjeli
Sent from my SM-G980F using Tapatalk
Evidentirano
http://igor.kramarsic.com
z355ko
Full Member
«
Odgovori #4 u:
08.07.2021., 07:36:47 »
i
evo prve štorije
navodno je , zasad jedinog konja, napao medvjed , ne nije ga ubio, na konju su vidljive samo ogrebotine
odmah je pozvan lovočuvar, koji navodno tvrdi da ozljede uopće nisu od medvjeda, već da se konj sam ozlijedio preplašivši se medvjeda, vjerojatno pokušavajući se otrgnuti s veza.
Da, gore žive medvjedi, uvijek su živjeli, susret s njima je najblaže rečeno dramatičan, no često bez opasnosti za ljude, prije jedno mjesec dana , baš sam na tom području promatrao jednog mlađahnog medvjeda, nije se dao smesti našim prisustvom, po livadi je tražio nekakvu hranu, da bi poslije otrčao do ruba šume i tamo opet nešto tražio, kopao, a što ćete to je njegov dom, a mi smo samo nepozvani gosti.
Evidentirano
Rijeka
Global Moderator
Sr. Member
«
Odgovori #5 u:
08.07.2021., 13:46:32 »
Nisam već neko vrijeme bila gore, što zbog migranata što zbog miševa; jesu li ti konji ograđeni? Na što to sliči, imaš li kakvu sliku?
Evidentirano
Trebala sam bit sponzoruša, j`bo me grom samostalnu..
z355ko
Full Member
«
Odgovori #6 u:
08.07.2021., 14:01:59 »
nemam
ali i to je problem, jer to je na kraju livade pa je teško slikati , a ako priđeš bliže odmah neko dođe pitati što tamo tražiš, trebalo bi za slike naći kakav dron
Elvis?
Evidentirano
grašćina
Jr. Member
Datum registracije: Lip 2013
«
Odgovori #7 u:
08.07.2021., 14:06:26 »
ili ma tip previše šoldi pa ne zna kamo šnjimi, ili je totalni utopista.....
Evidentirano
Daluka
Full Member
Datum registracije: Lis 2015
«
Odgovori #8 u:
08.07.2021., 14:29:15 »
Na čijem je to zemljištu?
Evidentirano
z355ko
Full Member
«
Odgovori #9 u:
08.07.2021., 14:36:06 »
zapravo je to dobro pitanje
jer
kada se pogleda katastar ima tu raznih vlasnika, od države pa do nekakvih propalih zadruga i naravno privatnih parcela
kako je on to zamislio da je sve zakupio bez da pita vlasnike i sklopi ugovore s njima, podsjeća to malo na divlji zapad i ondašnje rančere koji su protjerivali male farmere
do jučer je bilo zabranjeno kretati se cretom , a sada je navodno zakupljen
no , vjerojatno je tu riječ o puno priče bez osnova
kaže: Gumance je moje, Volariju i Gumanaču san zakupiv i postavit ću 40 km el. pastira
sve to će čuvati 20tak velikih pasa, pa samo za njih će trebati bar 5 ljudi
Evidentirano
ja moren
Full Member
Datum registracije: Ožu 2015
«
Odgovori #10 u:
08.07.2021., 14:59:12 »
Ča more kakova skica ča je se "zakupljeno" i kamo će bit ograjeno?
Evidentirano
ki more-more...
milić
Global Moderator
Hero Member
Datum registracije: Tra 2012
«
Odgovori #11 u:
08.07.2021., 16:08:04 »
A da se je interesirat va Općini?
Evidentirano
Prošeći se z manun okolo Trsata.
Daluka
Full Member
«
Odgovori #12 u:
08.07.2021., 16:50:13 »
Izvor, portal Općine Klana
GEOLOŠKI SPOMENIK PRIRODE: Nalazište izumrlog pragoveda u šljunčari na Gumancu
Evidentirano
Daluka
Full Member
«
Odgovori #13 u:
08.07.2021., 16:55:41 »
NN 80/2019, Uredba o ekološkoj mreži i nadležnostima javnih ustanova za upravljanje područjima ekološke mreže
Dio 2. – Područja očuvanja značajna za vrste i stanišne tipove (POVS)
Identifikacijski broj područja Naziv područja Kategorija za ciljnu vrstu/stanišni tip Hrvatski naziv vrste/hrvatski naziv staništa Znanstveni naziv vrste/Šifra stanišnog tipa
HR2001041 Gomance 1 Suhi kontinentalni travnjaci (Festuco-Brometalia) (*važni lokaliteti za kaćune) 6210*
1 Tvrde oligo-mezotrofne vode s dnom obraslim parožinama (Characeae) 3140
V. NADLEŽNOSTI JAVNIH USTANOVA ZA UPRAVLJANJE I DONOŠENJE PLANA UPRAVLJANJA PODRUČJEM EKOLOŠKE MREŽE
Identifikacijski broj područja Naziv područja Javna ustanova nadležna za upravljanje područjem
HR2001041 Gomance Javna ustanova Priroda
Nakladnik: Primorsko-goranska županija, Javna ustanova Priroda Rijeka, Čudesno lijepa - Prirodna baština Primorsko-goranske županije
Gomance Posebnu prirodnu vrijednost na sjeveroistočnom rubu planinskog lanca Obruč čine travnate zaravni Gomanca koji su sa svojim šljunčarama i glacijofluvijalnim taložinama (naslage sedimenta nastale djelovanjem ledenjaka i voda tekućica) preostatci ledenih doba. Osim velikom krajobraznom atraktivnošću i geomorfološkim obilježjima koja podsjećaju na davna događanja za vrijeme oledbe, predjeli Gomanca privlačni su posjetiteljima i zbog nalaza fosilnog pragoveda starog oko 17 000 godina. ...
«
Zadnja izmjena: 08.07.2021., 17:19:02 od Daluka
»
Evidentirano
elvis
Global Moderator
Hero Member
«
Odgovori #14 u:
08.07.2021., 21:59:14 »
Kad sam zadnji put bio gore primijetio sam neku "gradnju" na istočnoj strani ravni, čak mi se čini da je tamo kod burobrana probijen ili proširen put koji vodi do tog dijela. Vidio sam, zapravo više čuo neku ekipu na toj strani. Baš me je bilo iznenadilo ali sam poslije zaboravio na to.
Otprilike gdje je crveni krug na slici ... ili možda još više desno, nisam više siguran ali na ovu stranu od ex kasarne uz rub šume:
P.S. pokrpali su nešto više od polovice ceste od Pilane do kraja asfalta
«
Zadnja izmjena: 08.07.2021., 22:10:13 od elvis
»
Evidentirano
Ispis
Str: [
1
]
2
Gore
« natrag