Autor Tema: Nedovršena utrvda između Trsata i Orehovice  (Posjeta: 1204 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Eugen

• Jr. Member
  • **
  • Datum registracije: Kol 2013
Nedovršena utrvda između Trsata i Orehovice
« u: 23.05.2021., 19:25:05 »
Bio sam danas u kratkoj šetnji pa sam naletio na 4 ulaza u nedovršenu utvrdu. Dva ulaza su spojena dok su ostala dva idu 50ak metara u zemlju i staju. Nisam baš slikao ali evo par slikica sa te avanture. Crveno su označeni tuneli, plavi kružić je razbijeni bunker na vrhu brda. Također pronašao sam 3 metka i neki kožni pojas. Ako mogu neke informacije o mecima ako netko zna.

Offline Eugen

• Jr. Member
  • **
Odg: Nedovršena utrvda između Trsata i Orehovice
« Odgovori #1 u: 23.05.2021., 19:26:15 »
Slike...

Online Daluka

• Full Member
  • Datum registracije: Lis 2015
« Odgovori #2 u: 24.05.2021., 07:42:17 »
Također pronašao sam 3 metka i neki kožni pojas. Ako mogu neke informacije o mecima ako netko zna.
Nakon provjere prva dva Soviet Union, treći najvjerojatnije isto porijeklo, izmjeri i snimi čahuru bočno.
« Zadnja izmjena: 24.05.2021., 18:05:39 od Daluka »

Online elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Vel 2012
« Odgovori #3 u: 24.05.2021., 09:03:27 »
Također pronašao sam 3 metka i neki kožni pojas. Ako mogu neke informacije o mecima ako netko zna.

Po fotografijama koje si priložio rekao bi da si pronašao tri čahure  :greensmile

Offline Kigor

• Global Moderator
  • Full Member
« Odgovori #4 u: 24.05.2021., 12:19:50 »
Trazio si cache pa stigao do bunkera na vrhu Strmice postavio sam fotke u nekoj temi

Sent from my SM-G980F using Tapatalk

Online Daluka

• Full Member
« Odgovori #5 u: 25.05.2021., 09:49:52 »
Bio sam danas u kratkoj šetnji

Kratka šetnja po temama foruma!

Najveća (nedovršena) talijanska utvrda na Strmici, superponirana na onaj ortofoto iz 1968. godine.

Vidi se promijenjeni položaj osmatračnice, ali i detalj da je osnovno naoružanje imalo biti smješteno u tri bloka sa po dvije teške strojnice, svaka flankirana sa puškostrojnicama.
Originalni nacrt:

itd

Online lappino

• Full Member
« Odgovori #6 u: 27.05.2021., 10:20:57 »
Pokušat ću danas dovršiti vlastitu skicu ove fortifikacije (talijanski original + stanje na terenu)...

Ovako ja to vidim:
« Zadnja izmjena: 27.05.2021., 14:45:00 od lappino »

Offline Eugen

• Jr. Member
  • **
« Odgovori #7 u: 29.05.2021., 15:22:07 »
Iz M2 po lappinovoj slici.

Online lappino

• Full Member
« Odgovori #8 u: 18.11.2024., 10:01:01 »
Ako nisam prije nigdje stavio, mali elaborat na temu fortifikacija na Strmici, gdje su plavo označeni položaji njemačkih bunkera s mitraljeskim tenkovskim kupolama. Betonski bunker za položaj označen brojem 2 još uvijek postoji.

Online Daluka

• Full Member
« Odgovori #9 u: 18.11.2024., 14:23:07 »
... plavo označeni položaji njemačkih bunkera s mitraljeskim tenkovskim kupolama.
Bilo ih je?

« Zadnja izmjena: 18.11.2024., 17:37:02 od Daluka »

Online Daluka

• Full Member
« Odgovori #10 u: 18.11.2024., 14:52:00 »
Vjerojatno Talijani započeli a Nijemci završili, ili?

Online Daluka

• Full Member
« Odgovori #11 u: 18.11.2024., 18:57:01 »
Vjerojatno Talijani započeli a Nijemci završili, ili?

Online lappino

• Full Member
« Odgovori #12 u: 19.11.2024., 01:10:21 »
Ovo je fantastično, naravno.

Hvala na prilozima, Daluka.

Odmah da stavim, upravo kako si napisao, započeli Talijani, ali dovršili Nijemci, i to prema svojim nacrtima.

Bilo bi dobro da si ostavio onu prvu kartu koju si stavio, ali može i ovako. Idemo redom: položaj br. 23 je ostao na razini temeljne ploče za betonski bunker; utvrda br. 24 je ova o kojoj se priča, i ostala je na razini nedovršenog iskopa. Utvrda br. 25 također nije stigla biti niti u potpunosti iskopana (nisu spojeni podzemni prolazi), ali je njen lijevi/zapadni dio naknadno pretvoren u sklonište. Utvrda br. 26 (na glavnoj cesti prema Banskim vratima, ona koju je Zokxy locirao pred koju godinu) je ovime dakle dobila status planiranog objekta. Iako se radi o iskopu u kaverni, ne radi se o "pravoj" utvrdi (jer nije prikazana u mini-tlocrtu kao br. 24 i 25, već o dva položaja u nebetoniranoj kaverni.

Ono što je meni najzanimljivije je da imamo još jedan dokaz da su se utvrde "Vallo Alpino", pod ingerencijom Guardie alla Frontiera (vidjeti predsjednika komisije u onom dokumentu) gradile i 1943. godine, iako je uvriježeno mišljenje da su radovi prestali 1942. godine.

Naravno, položaji s tenkovskim kupolama su zasebna priča. Ne sjećam se da sam ih igdje vidio kao talijanske objekte. Bit će da su kopirali francuski dizajn, i da su već imali na raspolaganju tenkovske kupole za tu namjenu, pa su Nijemci stigli dovršiti objekte ali, opet, prema izmijenjenim nacrtima. Ne mogu se sjetiti 100%, ali je objekt R4 (i dalje s tenkovskom kupolom) bio puno jednostavniji od nacrta koji je stavljen ovdje, samo pravocrtni hodnik s "tobruk" otvorom, ali uz neke mehanizme koji su mi još tada prije 40-ak godina dali ideju da se radilo o nečemu složenijem, a ne samo mitraljeskom gnijezdu.

Znači, R4 je nestao s izgradnjom čvora Orehovica; R3 je još uvijek tamo; R2 ne znam, trebalo bi vidjeti je li štogod ostalo (ako je uopće ikada bilo), kao i R1.

E, i fora su mi komentari na dokumentu, pisani olovkom na njemačkom.

Offline Lijo

• Jr. Member
  • **
  • Datum registracije: Lip 2024
« Odgovori #13 u: 19.11.2024., 17:14:43 »
Ovo je fantastično, naravno.

Hvala na prilozima, Daluka.

Odmah da stavim, upravo kako si napisao, započeli Talijani, ali dovršili Nijemci, i to prema svojim nacrtima.

Bilo bi dobro da si ostavio onu prvu kartu koju si stavio, ali može i ovako. Idemo redom: položaj br. 23 je ostao na razini temeljne ploče za betonski bunker; utvrda br. 24 je ova o kojoj se priča, i ostala je na razini nedovršenog iskopa. Utvrda br. 25 također nije stigla biti niti u potpunosti iskopana (nisu spojeni podzemni prolazi), ali je njen lijevi/zapadni dio naknadno pretvoren u sklonište. Utvrda br. 26 (na glavnoj cesti prema Banskim vratima, ona koju je Zokxy locirao pred koju godinu) je ovime dakle dobila status planiranog objekta. Iako se radi o iskopu u kaverni, ne radi se o "pravoj" utvrdi (jer nije prikazana u mini-tlocrtu kao br. 24 i 25, već o dva položaja u nebetoniranoj kaverni.

Ono što je meni najzanimljivije je da imamo još jedan dokaz da su se utvrde "Vallo Alpino", pod ingerencijom Guardie alla Frontiera (vidjeti predsjednika komisije u onom dokumentu) gradile i 1943. godine, iako je uvriježeno mišljenje da su radovi prestali 1942. godine.

Naravno, položaji s tenkovskim kupolama su zasebna priča. Ne sjećam se da sam ih igdje vidio kao talijanske objekte. Bit će da su kopirali francuski dizajn, i da su već imali na raspolaganju tenkovske kupole za tu namjenu, pa su Nijemci stigli dovršiti objekte ali, opet, prema izmijenjenim nacrtima. Ne mogu se sjetiti 100%, ali je objekt R4 (i dalje s tenkovskom kupolom) bio puno jednostavniji od nacrta koji je stavljen ovdje, samo pravocrtni hodnik s "tobruk" otvorom, ali uz neke mehanizme koji su mi još tada prije 40-ak godina dali ideju da se radilo o nečemu složenijem, a ne samo mitraljeskom gnijezdu.

Znači, R4 je nestao s izgradnjom čvora Orehovica; R3 je još uvijek tamo; R2 ne znam, trebalo bi vidjeti je li štogod ostalo (ako je uopće ikada bilo), kao i R1.

E, i fora su mi komentari na dokumentu, pisani olovkom na njemačkom.
Koja je utvrda br. 26, nije mi poznata iz ovog opisa?

Također nisu li tobruke izmislili Talijani i da su prvotno bili namjenjeni za tenkovske kupole? Kupola na ovim tobrucima je bila od francuskog tenka Renault R35, moguće da su ih Talijani nabavili u međuratnom razdoblju ili su ih Njemci predali Talijanima nakon invazije na Francusku, pošto je taj tenk bio gotovo beskoristan pred kraj rata vjerovatno su odlučili iskoristiti kupole za tobruke.

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk
« Zadnja izmjena: 19.11.2024., 17:18:17 od Lijo »

Offline Lijo

• Jr. Member
  • **
  • Datum registracije: Lip 2024
« Odgovori #14 u: 19.11.2024., 17:22:41 »
Ovako je izgledao taj tenk...

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk