29.02.2024. Oporavak Foruma na novoj adresi....
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.
Također pronašao sam 3 metka i neki kožni pojas. Ako mogu neke informacije o mecima ako netko zna.
Bio sam danas u kratkoj šetnji
Najveća (nedovršena) talijanska utvrda na Strmici, superponirana na onaj ortofoto iz 1968. godine.Vidi se promijenjeni položaj osmatračnice, ali i detalj da je osnovno naoružanje imalo biti smješteno u tri bloka sa po dvije teške strojnice, svaka flankirana sa puškostrojnicama.
Originalni nacrt:
... plavo označeni položaji njemačkih bunkera s mitraljeskim tenkovskim kupolama.
Vjerojatno Talijani započeli a Nijemci završili, ili?
Ovo je fantastično, naravno.Hvala na prilozima, Daluka.Odmah da stavim, upravo kako si napisao, započeli Talijani, ali dovršili Nijemci, i to prema svojim nacrtima.Bilo bi dobro da si ostavio onu prvu kartu koju si stavio, ali može i ovako. Idemo redom: položaj br. 23 je ostao na razini temeljne ploče za betonski bunker; utvrda br. 24 je ova o kojoj se priča, i ostala je na razini nedovršenog iskopa. Utvrda br. 25 također nije stigla biti niti u potpunosti iskopana (nisu spojeni podzemni prolazi), ali je njen lijevi/zapadni dio naknadno pretvoren u sklonište. Utvrda br. 26 (na glavnoj cesti prema Banskim vratima, ona koju je Zokxy locirao pred koju godinu) je ovime dakle dobila status planiranog objekta. Iako se radi o iskopu u kaverni, ne radi se o "pravoj" utvrdi (jer nije prikazana u mini-tlocrtu kao br. 24 i 25, već o dva položaja u nebetoniranoj kaverni.Ono što je meni najzanimljivije je da imamo još jedan dokaz da su se utvrde "Vallo Alpino", pod ingerencijom Guardie alla Frontiera (vidjeti predsjednika komisije u onom dokumentu) gradile i 1943. godine, iako je uvriježeno mišljenje da su radovi prestali 1942. godine.Naravno, položaji s tenkovskim kupolama su zasebna priča. Ne sjećam se da sam ih igdje vidio kao talijanske objekte. Bit će da su kopirali francuski dizajn, i da su već imali na raspolaganju tenkovske kupole za tu namjenu, pa su Nijemci stigli dovršiti objekte ali, opet, prema izmijenjenim nacrtima. Ne mogu se sjetiti 100%, ali je objekt R4 (i dalje s tenkovskom kupolom) bio puno jednostavniji od nacrta koji je stavljen ovdje, samo pravocrtni hodnik s "tobruk" otvorom, ali uz neke mehanizme koji su mi još tada prije 40-ak godina dali ideju da se radilo o nečemu složenijem, a ne samo mitraljeskom gnijezdu.Znači, R4 je nestao s izgradnjom čvora Orehovica; R3 je još uvijek tamo; R2 ne znam, trebalo bi vidjeti je li štogod ostalo (ako je uopće ikada bilo), kao i R1.E, i fora su mi komentari na dokumentu, pisani olovkom na njemačkom.