Autor Tema: Arheologija  (Posjeta: 5426 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline z355ko

• Full Member
  • Datum registracije: Pro 2013
Odg: Arheologija
« Odgovori #30 u: 13.11.2024., 11:49:50 »
Nego, da li bi ovo bila crkva?

Ne djeluje mi kao temelj nekog objekta.
Zeleno označeno mogući ostaci temelja nečega.
Nameće se pitanje na koji način su Pačići gradili nastambe, dali od kamena, ako da, ostao bi trag temelja, od drveta, u tom slučaju ne vjerujem da bi ostali tragovi zbog trulenja drveta.
Ostaci crkve kad se izmjere odgovaraju otprilike izmjerenim mjerama na terenu.
Pored Pake na starim kartama postoji i Klanjska Paka nešto južnije.

Izvor snimka: DGU

već sam to negdje na ovom forumu spominjao, samo selo nije izgledalo kao danas, kuće nisu bile gusto grupirane i nalazile su se nešto južnije od ciglane, raštrkane pod brdom. kada se u jeku obnove tamo 60tih godina krenulo sa svakojakim projektima na tom je području , tada, novi direktor šumskog poduzeća, šumarije Klana zamislio napraviti veliki voćnjak. Kako je to bio veći zahvat , koristilo se je i mehanizaciju i koristilo se za rovove iskopati nekakvo jaružalo, mjestimično je tada iskopano nešto drvene građe, pougljenjene(valjda je zato i ostala u komadu) i grupirane tako da se je pretpostavilo da je možda bila od nekave(ih) kućice/a. Nikoga tada nije zanimala arheologija i mahom primitivni i neuki ljudi željeli su sa što manje truda što prije završiti posao, tako da je to ostalo u usmenoj predaji starijih lugara sa kojima sam pričao. Mislim da se anomalije na terenu neće vidjeti jer za drvene objekte i nije trebalo kopati i zidati temelje. Voćke, bar jedan dio njih i dalje rastu na tom području  pa mogu poslužiti kao približni orjentir, no sve je to iz ove predaje prilično nesigurno i tamo negdje je nekad bilo:-)
bolje biti vjetar nego list