Autor Tema: Poboljšanje foruma  (Posjeta: 14062 puta)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sijori

• Jr. Member
  • **
  • Datum registracije: Svi 2014
Poboljšanje foruma
« u: 08.08.2017., 09:53:44 »
Pozdrav svima,

dugo vremena me muči a vjerujem da nisam jedini. naime ovaj naš forum po mom osobnom mišljenju je zastario. treba mu jedan dobar i temeljiti facelift.
ja se toliko ne razumijem u to ali koliko sam uspio shvatiti problem je do hostinga. znači za ovu cijenu koju sad plaćamo (ne znam koliko je to) možemo dobiti ovaj tip foruma.

sad mene zanima ako je problem u novcu (ako da o kojem bi se iznosu radilo?) jeste li za to da dio koji imamo u kasi od donacija preusmjerimo u kvalitetniji hosting? ili da i sami skupimo neke donacije, ili na kraju krajeva da podignemo članarinu.

smatram da bi puno više ljudi bilo aktivnije (prvi ja iako do sada priznajem i nisam previše pridonio radu a i još neki s kojima sam razgovarao na tu temu) da imamo pregledniji forum, vizualno atraktivniji (ne ovako tužno sivo sučelje kakvo vidim po hrpu drugih foruma), i što je najbitnije forum koji podržava umetanje privitaka (bez ograničenja da moram svakoj slici smanjivati kvalitetu) i gdje jednostavno nećemo riskirati gubitak postova i slika.

LPR kao forum je odlično zamišljen i tako nečemu treba težiti.
ekipu imamo na croinfu i to je najbitnije ali fale te neke tehničke stvari da se digne na jednu višu razinu jer riskiramo odlazak u prosječnost ili gubitak ikakve aktivnosti kao gore navedeni forum.

zanimalo bi me vaše mišljenje na ovu temu.
hvala i neka nitko ne zamjeri  :pusiti

Offline Magnum

• Administrator
  • Sr. Member
  • Datum registracije: Svi 2013
  • What do you see in the dark, when the demons come?
    • Magnum's place
Odg: Poboljšanje foruma
« Odgovori #1 u: 08.08.2017., 10:27:28 »
Eto, samo da se osvrnem na ovo...

Pošto koristim za svoje potrebe isti ovakav forum imam neka iskustva u tome pa, ovako...

Forum je takav kakav je, neke sitnice se mogu izmjeniti, boje i slično, to je čisto onako, malo zezancije i da se.

LPR ima drugi tip foruma, phpBB koji je sasvim drugačiji i bio bi problem prebaciti sve što je na SMF na njega, ne isplati se jer nije sigurno da će sve i uspjeti, postoji za to rješenje, ali poradi toga što nije sve čisti original već ima i dodataka, a i konverter postoji samo za verziju 1.1, kažem, nije sigurno da bi to išlo.

Osobno sam, kod izrade svoga foruma, izabrao SMF zbog velike baze nadogradnji i dodataka te rasprostranjenosti istoga, a i preglednosti.

Moje osobno mišljenje je (a naravno svatko ima svoje) je da je forum dovoljno pregledan, s time da bi se dalo porazgovarati o eventualnim izmjenama hijerarhije foruma, sklapanja i skupljanja po cjelinama i tako to.

Što se tiče samih privitaka, promet bi previše patio (a time i cijena te brzina foruma) kad bi se stavljale fotografije u originalnim veličinama. Ograničenja jednostavno moraju postojati, možda bi se prelaskom na neki drugi hosting moglo postići da veličina privitaka bude malo veća, ali to nebi bilo previše odstupanja.

Gledajući sve zajedno, vizualna atraktivnost je kod ovih tipova foruma malo zeznuta jer forum koriste različite (vrlo) dobne skupine ljudi (a i razine informatičke osposobljenosti) te bi, u načelu,  trebao biti što jednostavniji za korištenje.

Sad, dobro je da ima prijedloga za poboljšanje, pitanje je samo da li su izvedivi te da li će biti previše kompromisa tipa ljepota na uštrb brzine ili brzina na uštrb cijene.... Negdje se isplati nešto izmjeniti, a negdje opet ne...

Eto, ja bih toliko o tome, dobro je da se ideje iznose, to je i bit svega, napredak je dobra stvar :-)

Pozdrav
« Zadnja izmjena: 08.08.2017., 10:36:12 od Magnum »
Objasniš li nešto tako jasno da nitko ne može pogrešno razumjeti, netko će ipak krivo shvatiti.

Offline Kont

• Global Moderator
  • Sr. Member
  • Nullius in verba
« Odgovori #2 u: 08.08.2017., 11:28:17 »
Ovdje je najveći problem maksimalna ograničena (512 kb) veličina privitaka po postu i nemogućnost umetanja privitaka u post. Zbog toga dio aktivnijih članova koristi vanjske servise za upload slika na forum, a koji su se pokazali nesigurnima (najnoviji slučaj Photobucket) ili koriste jedan privitak po postu što zatrpava forum i čini ga manje preglednim. Ostali članovi foruma ne znaju koristiti vanjske servise za upload slika pa su se preselili na Face. Dakle, rješenje bi bilo povećati maksimalnu veličinu privitaka po postu i omogućiti umetanje više privitaka u post. Što se tiče brojnih tema rasutih po forumu, to bi se naknadno dalo spojiti u nekakvu smislenu i pregledniju cjelinu.

Offline ja moren

• Full Member
  • Datum registracije: Ožu 2015
« Odgovori #3 u: 08.08.2017., 12:32:50 »
ja san jedan od slabije infopismenih i tlaka mi je smanjivat sliki ili delat linki negde drugde pa selit

zoxy se dvaput potrudil objasnit mi usmeno objasnit kako ali sorry

oden na tomos forum storin link jer iman automatsku opciju i onda cp semo

znači po mene je tu najveći problem..
ki more-more...

Offline Kigor

• Global Moderator
  • Full Member
  • Datum registracije: Vel 2012
« Odgovori #4 u: 10.08.2017., 07:33:48 »
Magnum je sve rekao i potpuno se slazem. Mogu samo dodati da na pocetku rada se mjenjala i estetika no bilo je brdo kritika i vratilo se kako je sada

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #5 u: 10.08.2017., 09:51:48 »
Jedino što meni donekle nedostaje na forumu su - lajkovi. Malo čudno za osobu koja nije na Fejsu  :)

Znam da lajkovi mogu potencijalno narušiti "atmosferu" na forumu ali mi se sviđaju kao način izražavanja pohvale članovima koji postaju. Ovako ponekad i ne pohvalim nekoga jer mi je malo neugodno reći samo bravo, a plus što onda takvi postovi (koji sadrže samo neki pozitivni emoji ili "hvala" "bravo") "zatrpavaju" forum i "prekrivaju" korisne  postove.

A što se tiče izgleda, jedina stvar koja mi malo smeta a ne mogu je promijeniti sa svoje strane je izbor emojia, zapravo ne izbor nego količina. Koristim ih svega par, a zauzmu mi pola ekrana. Idealno bi bilo ako bi se moglo napraviti da postoje user liste, na koje bi onda mogao staviti samo one koje redovito koristim. Ili ako to nije moguće,  da cijelo vrijeme bude prikazana skraćena lista a da se do potpune dolazi kroz dodatni link.

Offline sijori

• Jr. Member
  • **
« Odgovori #6 u: 16.08.2017., 10:32:30 »
Da skratimo priču ostaje sve po starom  :kap

Offline Kont

• Global Moderator
  • Sr. Member
  • Nullius in verba
« Odgovori #7 u: 16.08.2017., 16:36:09 »
Da skratimo priču ostaje sve po starom  :kap

:citam1 :citam2 :knjizevnost

Offline LLeon

• Full Member
  • Datum registracije: Ožu 2012
« Odgovori #8 u: 17.08.2017., 18:47:57 »
ovaj naš forum po mom osobnom mišljenju je zastario. treba mu jedan dobar i temeljiti facelift.

Nije samo ovaj forum zastario, nego su forumi općenito zastarjeli način virtualne komunikacije. Nekoliko (uglavnom specijaliziranih) ih se održalo, a ostali, tipa "trla baba lan.." su na izdisaju ili već ugašeni. Slično je i sa blogovima. Razlog tomu su društvene mreže, prvenstveno Facebook. Dovoljno je pogledat brojne fb grupe koje su svojim područjem interesa bliske ovom forumu. REF, VGKT (brate mili, tu sam isti dan požalio što sam ušao.. kakve baljezgarije.. nekim ljudima je stvarno dosadno u životu) :ruka NREF (tu ni ne želim uć) , Bos Anđeles IN, Bos Anđeles OUT, Ti si iz pizde jokine ako se domišljaš... Pa tu svaka vukojebina ima svoju fb grupu koja je aktivnija od ovog foruma. Mnogi naši sugrađani su vrlo aktivni u tim grupama, ali niti jedan ne dolazi na forum, koliko god se naš bloger Zoka trudio navlakušama i linkovima na forum ih privući. :lol3

Je li tome razlog "tužno sivo sučelje"? Rekao bih: NE. Doduše, dogodilo mi se da su me neki web portali ili aplikacije odmah u startu odbili svojim lošim grafičkim izgledom i da sam potražio neke druge, slične, ali oku ugodnije. Međutim, ti portali su mi bili usputna zanimacija, recimo nevažni. Kad mi je nešto važno, kad sam za nešto zagrijan, kad u nečemu želim sudjelovat, grafički dizajn mi je zadnja stavka. A i ne možeš mi reć da fb ima neko "revolucionarno", moderno sučelje.

LPR kao forum je odlično zamišljen i tako nečemu treba težiti.
ekipu imamo na croinfu i to je najbitnije ali fale te neke tehničke stvari da se digne na jednu višu razinu jer riskiramo odlazak u prosječnost ili gubitak ikakve aktivnosti kao gore navedeni forum.

Kad si već spomenuo LPR: slažem se da je odlično zamišljen, i teme su odlično posložene i grafički je ugodan oku, ali što to vrijedi kad je postao doslovno: blog. :lol1 I ono što me posebno iznenađuje: Duče nije glavni bloger. :eek Shvatio čovjek da postoji život izvan foruma :palacgore i da forum mora bit usputna zanimacija, a ne svaki sekund slobodnog vremena glavinjat po DAR-ovima i što ti ja znam kakvim još prašnjavim mjestima i to sve bjesomučno trpat na forum...  :ruka Ma kome..? Za koga? C'mon.. get a life...

Ukratko: najbolje da ostane sve po starom, jer spasa nema. :pusiti

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Dont drive faster than your guardian angel can fly
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #9 u: 17.08.2017., 19:23:27 »
Lleon hvala na tvom mišljenju. I hvala na doprinosu "blogu" jer u njemu ima osim tvojih pljuvačkih i tvojih vrlo konstruktivnih i edukativnih postova.

Davno sam rekao, i opet ponavljam, boli me quraç što tko misli o meni i mom trudu ovdje, ne radim to za druge nego iz svog gušta i ne želim nikog tlačit da ovdje objavljuje išta. Ako neće, ne mora. Ja ću kad god uhvatim vremena.
Kao što će i Udruga 051 živjeti dok sam ja u snazi da guram kako guram. Drago mi je da smo kroz forum i Udrugu upoznali divne ljude koji su me se dojmili i koji cijene rad i trud, neki manje neki više, neki otpadaju usput, novi se priključuju, i nekako guramo dalje. Da svi dnevno objave samo 1 post kuda sreće ... ali neka ...
Ne žalim se nikad. Što se tiče poboljšanja foruma na način kako predlaže sijori i kont, žalim, ali o tom ne znam ništa, a ako znalci kažu da je to veći problem, ja im vjerujem.
Dakle, ako ne može, ne može. Ako se mogu prilagoditi neka se prilagode, ako ne, žao mi je, ali ne želim ikoga opteretiti da radi na održavanju foruma za džabe, a nitko ne objavljuje ni ono što bi mogao bez muke i na ovakvom forumu - blogu.
Hvala svima na mišljenjima i brizi, ali ako ja gubim svoje vrijeme ovdje to je samo moj problem, ničiji drugi, ni ja ne pametujem nikom za bicikliranje, trčanje, obilaske pruge, itd itd.

Bilježim se sa štovanjem, bloger Zokxy.
Don't drive faster than your guardian angel can fly!

Offline LLeon

• Full Member
  • Datum registracije: Ožu 2012
« Odgovori #10 u: 17.08.2017., 19:36:46 »
ni ja ne pametujem nikom za bicikliranje, trčanje, obilaske pruge, itd itd.

Elvis i Damir, jeste čuli? :301

A trče samo lopovi. :bravo5

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #11 u: 18.08.2017., 08:37:34 »
 :facepalm

Ono kad netko omaši ceo fudbal!
Od sveg si se baš za ovo zakačio. A svima jasno što htjedoh reći.

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #12 u: 21.08.2017., 11:47:06 »
 :bravo5

Uz malo trikova moguć je i na ovakvom forumu i mix texta i fotki između teksta. U svaki post i to nakon onog prvog sa tekstom, uploada se po jedna slika, i poslije kopira code - adresa svake fotke iz tih ostalih postova u taj prvi te nakon toga izbrišu svi ostali postovi osim ažuriranog prvog. Tako ostaju fotke na željenom mjestu unutar teksta u samo jednom postu, iako i dalje svaka ta pojedinačna fotka mora imati max. 512 K.

Citiram Magnuma: "Što se tiče samih privitaka, promet bi previše patio (a time i cijena te brzina foruma) kad bi se stavljale fotografije u originalnim veličinama. Ograničenja jednostavno moraju postojati, možda bi se prelaskom na neki drugi hosting moglo postići da veličina privitaka bude malo veća, ali to ne bi bilo previše odstupanja."

Kont, Sijori?

Offline Kont

• Global Moderator
  • Sr. Member
  • Nullius in verba
« Odgovori #13 u: 21.08.2017., 12:59:33 »
Budem probao, ali mi se čini previše posla za objavu kvalitetnog posta a pogotovo za popravak već objavljenih postova. Uzgred, na drugim forumima vidim postove sa 5-6 slika ukupne veličine 2-3 Mb po postu pa im brzina nije opala :help2
« Zadnja izmjena: 21.08.2017., 13:09:38 od Kont »

Offline Kigor

• Global Moderator
  • Full Member
« Odgovori #14 u: 21.08.2017., 13:01:45 »
To sigurno nema nigdje

Sent from my iPhone using Tapatalk