29.02.2024. Oporavak Foruma na novoj adresi....
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Kao odgovor Elvisu glede telegonične ceste koja vodi na trg! Evo malo jasnije - cesta vodi kroz trijunfalni slavoluk dolje, a na trg se samo usputno može skrenuti. Pogledaj ostale trgove, pa vidi kako ceste idu kroz njih, a ovaj je potpuno po strani. Jasnije?
Siemensov telefon donešen iz rudnika, sada leži u atriju crkve do pronalaska boljeg mjesta. Inače, kako dolje nije bilo dozvoljeno imati bilo kakvu elektriku radi opasnosti od iskrenja i posljedično eksplozije eventualnih zapaljivih plinova, ovo je indukcijski telefon kojim se koristilo tako da bi rudar u oknu zavrtio ručicu i zvao na površinu ako je bilo što važno za javiti ... sva aparatura dolje koju ćemo vidjeti slijedeći put kad siđemo u okno bila je Siemensova ...
Najprije bih Vam se zahvalio na izvrsnoj reportaži i podacima o mjestu koje mi je bilo samo u prolazu i nije me uopće zanimalo (vjerovatno zbog arhitekture i nedostatku znanja o povijesti Raše). Dakle,kao tipični turist-kratka šetnjica,slijeganje ramenima i nazad u auto. Najbolji tekst o tom kulturocidu napisao je Marijan Milevoj na svom izvrsnom blogu "Labinska Republika".http://labinska-republika.blogspot.com/2012/03/rasa-neiskoristen-dragulj-rudarske.htmlOsobno, malo me trta ući u rudnik da ne naletim na ovu facu u mraku