29.02.2024. Oporavak Foruma na novoj adresi....
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
No možda mi je najviše od svega interesantan onaj položaj označen iznad kartinga na Preluku, nisam siguran treba li označavati bunker za strojnicu ili tobruk tipa 59a,
Ne gledaj to doslovno, kartu treba analizirat na osnovu: što je bilo do kapitulacije 43., što nakon, vrstu (tip, oblik) gradnje, Talijani su imali jedan način gradnje Nijemci drugi.
Da ne bude da nikog ne zanima... Naj mi je jača zanimljivost hobija "bunkerologije" što tu nema nikad kraja, jer se uvijek mogu saznati nove stvari, potvrditi (ili eliminirati) postojeće pretpostavke.Tako da ću sada iskoristiti svoj post otprije skoro 10 godina da vidim koliko (ni)sam bio u pravu, a vezano na stanje njemačkih fortifikacija u ožujku 1945. godine, prema onoj karti. Prvo ću se citirati, a onda ispravljati pogrešne navode. Na našem području njemačke stalne bitnice bile su na slijedećim lokacijama:1. Ičići kamp: 4 položaja + osmatračnica/zapovjedno mjesto, relativno očuvani.Ovo sam više/manje napisao točno; uz topničke bunkere su još bili planirani zasebni bunkeri za municiju, a postojali su i otvoreni položaji za topove. Prema kopnu/zaleđu bila je planirana gradnja položaja tipa "tobruk".2. Volosko: 4 položaja + osmatračnica/zapovjedno mjesto, 2 bunkera očuvana (to je onaj kod "Ville Bunker", +jedan iznad ceste), druga dva su bila potaracana kad su se gradile okolne kuće, navodno. Zanimljivo je da je podzemni sustav koji je povezivao bunkere (ili barem dio njih) očuvan, a stanovnici su ga samo zagradili "da ne idu jedni drugima u podrume", kako je rekao vlasnik kuće koja stoji na bunkeru iznad ceste. Također je sačuvano i par tobruka u blizini.Tu sam si malo dao mašte. Jesu bila planirana 4 topnička bunkera, ali su svi bili unutar naselja s gornje strane ceste. U ožujku 1945. izgrađen je bio jedan par, drugi se nalazio u gradnji. Podzemnim su prolazim bili povezani dva po dva bunkera, bunker kod "Ville Bunker" nije bio dijelom sustava, već je bio zasebnim objektom za PT top; još jedan takav PT bunker gradio se malo sjevernije od njega. Uporištu/bitnici su pripadala i 3 tobruka.3. Kantrida: ? položaja, očuvan jedan bunker u lučici. Imam nekakve glasine o bunkeru ugrađenom u stijenu iznad stadiona, a moguće je da je veliki bunker koji je bio na obali na mjestu gdje je sada pomoćno igralište bio zapovjednim mjestom.Bunker u lučici na Kantridi je bio izgrađen za PT top, tamo nije bilo bitnice. Veliki bunker na obali ostaje misterija, uopće nije prikazan na karti.4. Turnić, ispod ulice Giuseppe Carabino. Netipična 2 položaja (netipična zbog broja, samo 2) sa zapovjednim mjestom, dva tobruka uz topničke bunkere i podzemnim dijelom. Očuvani, tek je zapovjedno mjesto nestalo.Za mene netipična, ali za njemačke topničke fortifikacije oko Rijeke upravo tipična, jer su obično bila baš dva para top. bunkera s zajedničkim podzemnim dijelom.5. Sušak, Boulevard ispod Pariza: ? položaja, očuvan jedan bunker ispod raskršća, zazidan. Kao mulac sam bio unutra, ne sjećam se da li je imao kakav dodatni prolaz. Podatak od projektanta E. Bertija (RIP 2010) je da je sustav na Boulevardu bio najsloženijim njemačkim fortifikacijskim projektom, uz onaj na Trsatu (kod samostana).2 položaja koja su dijelila podzemni dio, upravo kao i na Turniću. Kod samostana je gradnja dakle isto njemačka, ali to smo već pretpostavljali zbog tobruka.6. Sv. Ana, otvoreni PA položaji, ostaci skloništa/spremišta za municiju (ili je ovo možda talijanski položaj).Potvrđeno je da su položaji bili njemački, 4+2 otvorenog tipa.7. uvjetno, bunker na ulazu u V. Lenac, vjerojatno tip R612Dosta točno, zasebni PT bunker s tobrukom.8. Urinj, ? položaja, danas sačuvana 2, unutar prostora termoelektrane, + osmatračnica i tobruk vani.Ukupno je trebalo biti 4 položaja u betonskim bunkerima, plus jedan zasebni otvoreni topnički položaj. Sačuvana su 2 jer su bila izgrađena samo dva, i to nakon ožujka 1945. godine, jer je jedan od ta dva još uvijek prikazan u kao "u gradnji" na karti.Ekstra toga su talijanski topnički položaji, kod doma umirovljenika na Kantridi, ...Prema karti, to je njemačko.... na Rujevici, ...Dvije grupe otvorenih topničkih položaja (jedan mi se čini malo pogrešno lociran na karti), kaže njemačko. Također, što u davnašnjem postu nisam spomenuo, bitnica na Drenovi (njemačka).... dvije lokacije na Pulcu...Bitnica otvorenog tipa ispod utvrde "Katarina B" je označena kao njemačka, ona na potezu od "Katarine B" do Velog vrha nije označena uopće.... i na Strmici.Nije označeno postojanje nikakve bitnice.Postoji i nekakav neidentificirani topnički položaj na Pećinama iznad lučice, uz temelje bunkera talijanskog tipa. Njemački otvoreni topnički položaj, uz tobruk.Da manje bunkere i tobruke uz obalu ni ne spominjem.I-haj-haj, koliko tek toga ima... Eto.Posebna su priča velike talijanske utvrde, koje su isto uglavnom označene, kao i neki zasebni objekti, poput onog čudnog skloništa (danas javnog) unutar naselja Pulac. O tome kasnije.
Da ne bude da nikog ne zanima... Naj mi je jača zanimljivost hobija "bunkerologije" što tu nema nikad kraja, jer se uvijek mogu saznati nove stvari, potvrditi (ili eliminirati) postojeće pretpostavke....
Da ne bude da nikog ne zanima... Naj mi je jača zanimljivost hobija "bunkerologije" što tu nema nikad kraja, jer se uvijek mogu saznati nove stvari, potvrditi (ili eliminirati) postojeće pretpostavke.
Jao, ovo je fortifikacijski ekvivalent Deklaracije o nezavisnosti...