Autor Tema: Razne fortifikacije  (Posjeta: 105092 puta)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Daluka

• Full Member
  • Datum registracije: Lis 2015
Odg: Razne fortifikacije
« Odgovori #408 u: 11.01.2026., 15:13:16 »

No možda mi je najviše od svega interesantan onaj položaj označen iznad kartinga na Preluku, nisam siguran treba li označavati bunker za strojnicu ili tobruk tipa 59a,

piše ti u legendi, MG Schartenstand + sklonište za posadu, masivno.
Ako čitaš kartu kako treba vidiš da je to iznad kave, ispod Panorame. Dali je što ostalo? To je sam rub kave tu je bilo dosta urušavanja kamenja, tako da?

Offline Lijo

• Jr. Member
  • **
  • Datum registracije: Lip 2024
    • Bunkeri Rijeka
« Odgovori #407 u: 11.01.2026., 14:16:37 »
Ne gledaj to doslovno, kartu treba analizirat na osnovu: što je bilo do kapitulacije 43., što nakon, vrstu (tip, oblik) gradnje, Talijani su imali jedan način gradnje Nijemci drugi.
Shvaćam, zanimljiva mi je ova baterija na kačjku, označeno je 6 položaja s 4 skloništa, čudno mi je da je samo 1 ostao čitav, no sjećam se da sam pred dosta vremena bio u toj šumici iza i pronašao sam nešto što je izgledao kao nekakvo malo sklonište u rovu bez krova, mislio sam da je to nešto od vremena kasnije kad je tamo bila vojarna JNA, no možda je ostatak jednog od tih skloništa, to bi se trebalo sve ponovno pretražiti.

Zanimljiva mi je i ona baterija iznad Kostrene, ne ona pored stadiona nego onda druga u izgradnji, čini mi se kao da je približno na sličnoj lokaciji gdje je danas ona nekakava osmatračnica i oni drugi čudni ostaci o kojima je isto bio napravljen post.

No možda mi je najviše od svega interesantan onaj položaj označen iznad kartinga na Preluku, nisam siguran treba li označavati bunker za strojnicu ili tobruk tipa 59a, danas je na tom cijelom području i dalje šuma pa možda postoje neki tragovi toga i dalje, to bi se trebalo istražiti.

Edit: U prilogu je slika tog položaja na preluci (br. 46)

Sent from my ELI-NX9 using Tapatalk

« Zadnja izmjena: 11.01.2026., 14:39:34 od Lijo »

Offline Daluka

• Full Member
« Odgovori #406 u: 11.01.2026., 14:02:36 »
Ne gledaj to doslovno, kartu treba analizirat na osnovu: što je bilo do kapitulacije 43., što nakon, vrstu (tip, oblik) gradnje, Talijani su imali jedan način gradnje Nijemci drugi.

Offline Lijo

• Jr. Member
  • **
    • Bunkeri Rijeka
« Odgovori #405 u: 11.01.2026., 13:47:53 »
Meni je jako zanimljivo kako je onaj bunker kod torpeda s talijanskim oklopom označen na ovoj karti....

Offline Lijo

• Jr. Member
  • **
    • Bunkeri Rijeka
« Odgovori #404 u: 10.01.2026., 14:49:59 »
Da ne bude da nikog ne zanima... :)

Naj mi je jača zanimljivost hobija "bunkerologije" što tu nema nikad kraja, jer se uvijek mogu saznati nove stvari, potvrditi (ili eliminirati) postojeće pretpostavke.

Tako da ću sada iskoristiti svoj post otprije skoro 10 godina da vidim koliko (ni)sam bio u pravu, a vezano na stanje njemačkih fortifikacija u ožujku 1945. godine, prema onoj karti. Prvo ću se citirati, a onda ispravljati pogrešne navode.  :pusiti

Na našem području njemačke stalne bitnice bile su na slijedećim lokacijama:

1. Ičići kamp: 4 položaja + osmatračnica/zapovjedno mjesto, relativno očuvani.

Ovo sam više/manje napisao točno; uz topničke bunkere su još bili planirani zasebni bunkeri za municiju, a postojali su i otvoreni položaji za topove. Prema kopnu/zaleđu bila je planirana gradnja položaja tipa "tobruk".

2. Volosko: 4 položaja + osmatračnica/zapovjedno mjesto, 2 bunkera očuvana (to je onaj kod "Ville Bunker", +jedan iznad ceste), druga dva su bila potaracana kad su se gradile okolne kuće, navodno. Zanimljivo je da je podzemni sustav koji je povezivao bunkere (ili barem dio njih) očuvan, a stanovnici su ga samo zagradili "da ne idu jedni drugima u podrume", kako je rekao vlasnik kuće koja stoji na bunkeru iznad ceste. Također je sačuvano i par tobruka u blizini.

Tu sam si malo dao mašte. Jesu bila planirana 4 topnička bunkera, ali su svi bili unutar naselja s gornje strane ceste. U ožujku 1945. izgrađen je bio jedan par, drugi se nalazio u gradnji. Podzemnim su prolazim bili povezani dva po dva bunkera, bunker kod "Ville Bunker" nije bio dijelom sustava, već je bio zasebnim objektom za PT top; još jedan takav PT bunker gradio se malo sjevernije od njega. Uporištu/bitnici su pripadala i 3 tobruka.

3. Kantrida: ? položaja, očuvan jedan bunker u lučici. Imam nekakve glasine o bunkeru ugrađenom u stijenu iznad stadiona, a moguće je da je veliki bunker koji je bio na obali na mjestu gdje je sada pomoćno igralište bio zapovjednim mjestom.

Bunker u lučici na Kantridi je bio izgrađen za PT top, tamo nije bilo bitnice. Veliki bunker na obali ostaje misterija, uopće nije prikazan na karti.

4. Turnić, ispod ulice Giuseppe Carabino. Netipična 2 položaja (netipična zbog broja, samo 2) sa zapovjednim mjestom, dva tobruka uz topničke bunkere i podzemnim dijelom. Očuvani, tek je zapovjedno mjesto nestalo.

Za mene netipična, ali za njemačke topničke fortifikacije oko Rijeke upravo tipična, jer su obično bila baš dva para top. bunkera s zajedničkim podzemnim dijelom.

5. Sušak, Boulevard ispod Pariza: ? položaja, očuvan jedan bunker ispod raskršća, zazidan. Kao mulac sam bio unutra, ne sjećam se da li je imao kakav dodatni prolaz. Podatak od projektanta E. Bertija (RIP 2010) je da je sustav na Boulevardu bio najsloženijim njemačkim fortifikacijskim projektom, uz onaj na Trsatu (kod samostana).

2 položaja koja su dijelila podzemni dio, upravo kao i na Turniću. Kod samostana je gradnja dakle isto njemačka, ali to smo već pretpostavljali zbog tobruka.

6. Sv. Ana, otvoreni PA položaji, ostaci skloništa/spremišta za municiju (ili je ovo možda talijanski položaj).

Potvrđeno je da su položaji bili njemački, 4+2 otvorenog tipa.

7. uvjetno, bunker na ulazu u V. Lenac, vjerojatno tip R612

Dosta točno, zasebni PT bunker s tobrukom.

8. Urinj, ? položaja, danas sačuvana 2, unutar prostora termoelektrane, + osmatračnica i tobruk vani.

Ukupno je trebalo biti 4 položaja u betonskim bunkerima, plus jedan zasebni otvoreni topnički položaj. Sačuvana su 2 jer su bila izgrađena samo dva, i to nakon ožujka 1945. godine, jer je jedan od ta dva još uvijek prikazan u kao "u gradnji" na karti.

Ekstra toga su talijanski topnički položaji, kod doma umirovljenika na Kantridi, ...

Prema karti, to je njemačko.

... na Rujevici, ...

Dvije grupe otvorenih topničkih položaja (jedan mi se čini malo pogrešno lociran na karti), kaže njemačko. Također, što u davnašnjem postu nisam spomenuo, bitnica na Drenovi (njemačka).

... dvije lokacije na Pulcu...

Bitnica otvorenog tipa ispod utvrde "Katarina B" je označena kao njemačka, ona na potezu od "Katarine B" do Velog vrha nije označena uopće.

... i na Strmici.

Nije označeno postojanje nikakve bitnice.

Postoji i nekakav neidentificirani topnički položaj na Pećinama iznad lučice, uz temelje bunkera talijanskog tipa.

Njemački otvoreni topnički položaj, uz tobruk.

Da manje bunkere i tobruke uz obalu ni ne spominjem.

I-haj-haj, koliko tek toga ima...  :pusiti

Eto.

Posebna su priča velike talijanske utvrde, koje su isto uglavnom označene, kao i neki zasebni objekti, poput onog čudnog skloništa (danas javnog) unutar naselja Pulac. O tome kasnije.
Da se nadovežem na ovo o Urinju, tamo se nalazi jedan otvoreni PZ topnički položaj, istog tipa kao i oni kod staračkog doma Bivio (talijanska gradnja?), nalazi se u nečijem dvorištu odmah iznad lučice (označen je i na bunkeririjeka.com karti)

« Zadnja izmjena: 11.01.2026., 13:45:41 od Lijo »

Offline Rijeka

• Global Moderator
  • Sr. Member
  • Datum registracije: Vel 2012
« Odgovori #403 u: 09.01.2026., 10:57:10 »

Naj mi je jača zanimljivost hobija "bunkerologije" što tu nema nikad kraja, jer se uvijek mogu saznati nove stvari, potvrditi (ili eliminirati) postojeće pretpostavke.
...

Kad si već u motu, a pisanje ti ide, kad je za očekivati novo izdanje Tragom Alpskog bedema?   :popcorn

Offline Daluka

• Full Member
« Odgovori #402 u: 09.01.2026., 08:06:10 »

Kad se analiziraju Talijanski i Njemački materijali ima materijala za reizdanje TAB

Offline lappino

• Full Member
« Odgovori #401 u: 09.01.2026., 07:38:16 »

Tako da ću sada iskoristiti svoj post otprije skoro 10 godina da vidim koliko (ni)sam bio u pravu, a vezano na stanje njemačkih fortifikacija u ožujku 1945. godine, prema onoj karti. Prvo ću se citirati, a onda ispravljati pogrešne navode.  :pusiti

Na našem području njemačke stalne bitnice bile su na slijedećim lokacijama:

1. Ičići kamp: 4 položaja + osmatračnica/zapovjedno mjesto, relativno očuvani.

Ovo sam više/manje napisao točno; uz topničke bunkere su još bili planirani zasebni bunkeri za municiju, a postojali su i otvoreni položaji za topove. Prema kopnu/zaleđu bila je planirana gradnja položaja tipa "tobruk".

2. Volosko: 4 položaja + osmatračnica/zapovjedno mjesto, 2 bunkera očuvana (to je onaj kod "Ville Bunker", +jedan iznad ceste), druga dva su bila potaracana kad su se gradile okolne kuće, navodno. Zanimljivo je da je podzemni sustav koji je povezivao bunkere (ili barem dio njih) očuvan, a stanovnici su ga samo zagradili "da ne idu jedni drugima u podrume", kako je rekao vlasnik kuće koja stoji na bunkeru iznad ceste. Također je sačuvano i par tobruka u blizini.

Tu sam si malo dao mašte. Jesu bila planirana 4 topnička bunkera, ali su svi bili unutar naselja s gornje strane ceste. U ožujku 1945. izgrađen je bio jedan par, drugi se nalazio u gradnji. Podzemnim su prolazim bili povezani dva po dva bunkera, bunker kod "Ville Bunker" nije bio dijelom sustava, već je bio zasebnim objektom za PT top; još jedan takav PT bunker gradio se malo sjevernije od njega. Uporištu/bitnici su pripadala i 3 tobruka.

3. Kantrida: ? položaja, očuvan jedan bunker u lučici. Imam nekakve glasine o bunkeru ugrađenom u stijenu iznad stadiona, a moguće je da je veliki bunker koji je bio na obali na mjestu gdje je sada pomoćno igralište bio zapovjednim mjestom.

Bunker u lučici na Kantridi je bio izgrađen za PT top, tamo nije bilo bitnice. Veliki bunker na obali ostaje misterija, uopće nije prikazan na karti.

4. Turnić, ispod ulice Giuseppe Carabino. Netipična 2 položaja (netipična zbog broja, samo 2) sa zapovjednim mjestom, dva tobruka uz topničke bunkere i podzemnim dijelom. Očuvani, tek je zapovjedno mjesto nestalo.

Za mene netipična, ali za njemačke topničke fortifikacije oko Rijeke upravo tipična, jer su obično bila baš dva para top. bunkera s zajedničkim podzemnim dijelom.

5. Sušak, Boulevard ispod Pariza: ? položaja, očuvan jedan bunker ispod raskršća, zazidan. Kao mulac sam bio unutra, ne sjećam se da li je imao kakav dodatni prolaz. Podatak od projektanta E. Bertija (RIP 2010) je da je sustav na Boulevardu bio najsloženijim njemačkim fortifikacijskim projektom, uz onaj na Trsatu (kod samostana).

2 položaja koja su dijelila podzemni dio, upravo kao i na Turniću. Kod samostana je gradnja dakle isto njemačka, ali to smo već pretpostavljali zbog tobruka.

6. Sv. Ana, otvoreni PA položaji, ostaci skloništa/spremišta za municiju (ili je ovo možda talijanski položaj).

Potvrđeno je da su položaji bili njemački, 4+2 otvorenog tipa.

7. uvjetno, bunker na ulazu u V. Lenac, vjerojatno tip R612

Dosta točno, zasebni PT bunker s tobrukom.

8. Urinj, ? položaja, danas sačuvana 2, unutar prostora termoelektrane, + osmatračnica i tobruk vani.

Ukupno je trebalo biti 4 položaja u betonskim bunkerima, plus jedan zasebni otvoreni topnički položaj. Sačuvana su 2 jer su bila izgrađena samo dva, i to nakon ožujka 1945. godine, jer je jedan od ta dva još uvijek prikazan u kao "u gradnji" na karti.

Ekstra toga su talijanski topnički položaji, kod doma umirovljenika na Kantridi, ...

Prema karti, to je njemačko.

... na Rujevici, ...

Dvije grupe otvorenih topničkih položaja (jedan mi se čini malo pogrešno lociran na karti), kaže njemačko. Također, što u davnašnjem postu nisam spomenuo, bitnica na Drenovi (njemačka).

... dvije lokacije na Pulcu...

Bitnica otvorenog tipa ispod utvrde "Katarina B" je označena kao njemačka, ona na potezu od "Katarine B" do Velog vrha nije označena uopće.

... i na Strmici.

Nije označeno postojanje nikakve bitnice.

Postoji i nekakav neidentificirani topnički položaj na Pećinama iznad lučice, uz temelje bunkera talijanskog tipa.

Njemački otvoreni topnički položaj, uz tobruk.

Da manje bunkere i tobruke uz obalu ni ne spominjem.

I-haj-haj, koliko tek toga ima...  :pusiti

Eto.

Posebna su priča velike talijanske utvrde, koje su isto uglavnom označene, kao i neki zasebni objekti, poput onog čudnog skloništa (danas javnog) unutar naselja Pulac. O tome kasnije.
« Zadnja izmjena: 09.01.2026., 08:24:55 od lappino »

Offline lappino

• Full Member
« Odgovori #400 u: 09.01.2026., 05:06:22 »
Ovo je iz Kalteneggera ili iz dokumenata? (Kaltenegger je referentni njem. autor za zbivanja kraja rata u OZAK-u...)
« Zadnja izmjena: 09.01.2026., 08:22:14 od lappino »

Offline Daluka

• Full Member
« Odgovori #399 u: 06.01.2026., 08:18:20 »
Jao, ovo je fortifikacijski ekvivalent Deklaracije o nezavisnosti...

Našlo bi se toga još, ali kako vidim ne interesira to više nikoga, na forumu su "in" neke druge teme.

Schluss kämpfe des 97. Geb. A.K. und 188. Geb. Div. im Raume
Fiume und Villa del Nevosa ( Jlir. Bistrica).

Zur Sicherung des oberitalienischen Raumes war unter anderen
Div. auch die 188. Geb. Div. ( General Itn. v. Hösslin ) im Raume
Belluno - Tarvis - Görz eingesetzt, mit Div. Stab in Belluno. Haupt=
aufgabe der 188. Geb. Div. war jedoch die Heran = und Ausbildung front
verwendungsfähigen Rekruten für die 2.,3. und 5.Geb. Div., die laufend
nach einer Ausbildungszeit von 8 Wochen abgegeben wurden, um anschlies=
send wieder mit jungen, 17 - 18 jährigen Rekruten aufgefüllt zu wer=
den. Mit schweren Panzerwaffen war die Geb. Div. nicht ausgestattet.
Sie besass nur 2 Artl.- Abtlg., 1 Pion. Batl., 1 Nachr. Komp. bei 139.
Res. Geb.Jäg, Rgt..
1 grünen Pion. Komp. bei Res. eb.Jäg.Rgt. 137.,
1 Panz.Jäg, Komp. bei Res.Geb.Jäg.Rgt.136.

8.IV. - 7. V. 1945
Etwa 8.4. 1945 wurden alle Regts.-Kommandeure und Kommandeure
der Div. Truppen zu einer Besprechung zur Div. nach Sessana beordert.
Dort wurden wir unterrichtet über
1.) Umgliederung der 188. Geb.Div., derart, dass die jüngsten Rekrute
in einem Batl. pro Regiment zusammengefasst und zurückgelassen sollten
mit den ausgebildeten und kampfkräftigen Teilen ebenfalls ein Batl.
zu bilden sei und
2.)mit einer Herausnahme aus dem Küstenverteidigungsabschnitt gerechnet
werden müsste,
3.) die 188. Geb. Div. im Raume südostwärts Villa des Nevoso sich zu ver=
sammeln habe mit einem Einsatz zur Entlastung des Rückmarsches der
H.Gr.E. ( Löhr ) aus dem Südosten und
4.) Gen. d. Geb.Truppe Kübler ( Bef.H.der Adriat. Küstenzone ) diesen Auf=
trag durch angriffsweises Vorgehen in ostwärtiger Richtung zu lösen
gedenke.Es werden keine Rekruten mehr an die Feld-Div. abgegeben, mit
der Umgliederung sei sofort zu beginnen, das Herausziehen der kampf=
kräftigen Teile werde noch geordnet werden.
Die Regimenter wurden umbenannt und zwar
Res. Geb.Jg.Rgt. 136 in Ge.Jäg.Rgt. 9ol ( Oberst Berger),
Res. Geb.Jg.Rgt. 137 in Ge.Jäg.Rgt. 902 ( Oberstltn.Dr. Schulze ),

i.tako.dalje.
« Zadnja izmjena: 06.01.2026., 09:10:28 od Daluka »

Offline lappino

• Full Member
« Odgovori #398 u: 05.01.2026., 11:06:20 »
Jao, ovo je fortifikacijski ekvivalent Deklaracije o nezavisnosti... Stanje fortifikacija oko Rijeke, svaka čast!

Offline Daluka

• Full Member
« Odgovori #397 u: 03.01.2026., 11:59:43 »
Možda se neke stvari promijene u Novoj godini.

Offline Kigor

• Global Moderator
  • Full Member
« Odgovori #396 u: 25.12.2025., 07:23:41 »
Ima ima ali su dobro skriveni. U jednom je godinama zivio jedan beskucnik dok nidu zazidali bunker. Blizu su glavne ceste

Sent from my SM-S921B using Tapatalk

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #395 u: 24.12.2025., 21:19:01 »
Ne znam što me više iznenađuje , je li to da ih tu ima 3 komada ili da je netko napisao za namjenu terena  - bunker  :lol1 :happydancing :lol2

Offline lappino

• Full Member
« Odgovori #394 u: 05.07.2022., 14:42:45 »
Čelična kupola iste utvrde, kompletno nepronalaziva zbog šumetine te žbunja svakojakog: