Autor Tema: Geografska baza napuštenih objekata bivše JNA  (Posjeta: 7924 puta)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Magnum

• Administrator
  • Sr. Member
  • Datum registracije: Svi 2013
  • What do you see in the dark, when the demons come?
    • Magnum's place
Geografska baza napuštenih objekata bivše JNA
« u: 23.03.2015., 21:55:12 »
Preuzeto u cijelosti s bug.hr:

Nekidan je objavljeno kako je na Internetu postala dostupna geografska baza napuštenih objekata bivše JNA

Baza objekata, super! - pomislih, i to na više razina. Naime, sada će konačno poduzetnici, lokalna zajednica, udruge i strani investitori na jednom mjestu moći pregledati sve te objekte i eventualno naći neki za koji mogu ponuditi revitalizaciju, stavljanje u nekakav svrhovit način uporabe, i slično. Bajkovito razmišljanje? Čitajte dalje... Osim toga, u svom osobnom bavljenju fotografijom obožavam apokaliptične lokacije, nekada naseljena, a sada napuštena i zapuštena mjesta, pa ću pregledom baze možda naći i nešto vrijedno foto-izleta....

Svima s iskustvom života i rada u ovoj zemlji, ne treba posebno pojašnjavati da najkasnije u drugom pasusu mogu očekivati razočarenje i hejt. Baza je loša, nepotpuna, gotovo beskorisna.

Interaktivna karta može se vidjeti na stranici http://vojnaimovina.milimap.com

U bazi je 231 nekretnina. Crvene zastavice označavaju nekretnine, odnosno vojne prostore koji nemaju točnu lokaciju ili fotografiju, a zelene zastavice su one nekretnine kojima su dodijeljene točne koordinate i fotografije. Tih zelenih, s "točnim koordinatama", fotografijama i pogledom odozgo iz Google Eartha, nabrojao sam točno 5, slovima pet! Ostali "nemaju točnu lokaciju ili fotografiju" kao da je kasarnu JNA teško locirati na topo kartama, satelitskim slikama, ili osobnim obilaskom. I opet imamo bizarnu situaciju u kojoj nam neka međunarodna organizacija, u ovom slučaju Google, mapira i autima obiđe, vizualizira i virtualizira, čitavu zemlju i to na iznenađujuće cjelovit i efikasan način, a naši skupo plaćeni državni uredi, kojima bi to trebao biti jedini smisao postojanja, sjede u svojim tornjevima od ebanovine i čačkaju nos. Jednog dana, i neka to bude što skorije, Internetski startupi nudit će na svim razinama usluge kvalitetnije i bolje od države, i ostat će nam samo ključni problem - kako da se riješimo same države i njenih nameta.

Informacije o većini lokacija su beskorisne. Pogledajmo na primjer lokaciju 139. Kaže, Golo Brdo, Petrovac, nemamo podatak o kvadraturi, nemamo fotografiju, da imamo potencijalnu ideju korištenja nemamo otkud početi, pogled odozgo iz Google Eartha pokazuje obližnju šumu, šira lokacija je Sisak, Sisačko-moslavačka županija, a jedina napomena o nekretnini - "zapušteno". Napomena "zapušteno" prati i većinu ostalih objekata u bazi, zapravo većina je stavki kao ovo Golo Brdo.

Inače, pored ni sam ne znam koliko ministarstava, državnih, općinskih i županijskih ureda, agencija i tko zna čega, mi imamo jednu koja bi se specifično trebala baviti baš ovim. Zove se DUUDI, Državni ured za upravljanje državnom imovinom. Doduše, nije da nam je i taj DUUDI nužan, ovakvim se stvarima bez problema mogu baviti županijski uredi za katastar, ministarstvo pravosuđa (s dva geeka na ovakvom zadatku), ministarstvo obrane (kao slijednik JNA i njihove imovine) ili tkogod i štogod. Ali eto, imamo DUUDI, kao, ono buraz, baš turbo specijaliziranu ustanovu kojoj ovako nešto jednostavno ne bi trebalo promaći ama baš nikako, i koja je ovakvu bazu na Internetu trebala imati još pred 10-15 godina.

Podsjećam, od raspada Jugoslavije i JNA prošlo je četvrt stoljeća! A mi još nismo sposobni složiti popis njihovih nekretnina.

Autor projekta je Centar za mirovne studije. Projekt je provođen tijekom protekle dvije godine uz financijsku podršku EU u sklopu programa IPA 2010. Uz Centar za mirovne studije na projektu su radili Transparency International Mađarska, Transparency International UK, Sveučilište u Zagrebu, Zelena Istra, Eko Zadar i Cenzura Plus. Drugim riječima - država i njen DUUDI bili su nesposobni napraviti čak i ovako lošu kartu, te se u izradu trebao uključiti cijeli niz tijela i nevladinih organizacija kojima to u principu nije glavni posao, ali za lovu - iz EU i/ili državnog budžeta, mogu pogledati... i napraviti ovakav poluproizvod.

I tu je ono gotovo klasično kod javnih projekata u Hrvatskoj - zašto bismo mi radili svoj posao, kad ga možemo prebaciti na građane? Mapu prati poziv za crowdsourcanjem informacija: "Ukoliko znate gdje se nekretnina nalazi, molimo Vas da nam pomognete smjestiti ju tako da na google maps (earth view) ručno pronađete lokaciju, te u komentar kopirate koordinate te lokacije. Također, ako imate slike trenutnog stanja nekretnine, stavite ju na web kako bi svima bilo vidljivo."

Fenomenalno! Ja da ti ručno tražim i unosim lokaciju u bazu, i dajem na korištenje svoju fotku?? Vi ćete dobiti financiranje od države, EU, ili bog te pitaj otkud, ali ćete se za punjenje baze stvarnim podacima i fotografijama, oslanjati na dragovoljne  priloge i neplaćen rad građana? Da ne govorim da se tu kod unosa koordinata od strane Internetskih čudaka može događati trolanje, namjerno dezinformiranje i razni oblici internetskog vandalizma. Slična je shema i kod prirodnih katastrofa - kad udari poplava, skupo plaćene budžetske organizacije prodaju zjake, DUZS vrti palčeve, Crveni križ broji lovu na oročenim računima, ali su zato mediji preplavljeni pozivima, apelima i "pomoć zovi!" telefonskim brojevima kako bi građani opet radili tuđi posao, koji su već platili. O tome smo već pisali ovdje.

http://www.bug.hr/komentari/gradani-radite-nas-posao/141439.aspx

Objasniš li nešto tako jasno da nitko ne može pogrešno razumjeti, netko će ipak krivo shvatiti.

Offline fusher

• Hero Member
  • Datum registracije: Stu 2012
Odg: Geografska baza napuštenih objekata bivše JNA
« Odgovori #1 u: 23.03.2015., 22:20:56 »
i?
pa naša bajna država nima još nit popis nekretnina va svojemu vlasništvu. neš kot toliko san bogat da neznan ča iman
a ti se tu loviš nekakoveh kazermi..

Offline LLeon

• Full Member
  • Datum registracije: Ožu 2012
« Odgovori #2 u: 23.03.2015., 23:19:03 »
Polit benzinom i zapalit. Potaracat do temelja. Kamen na kamenu ne ostavit. :fluch

Zastava 129 zapičena u šumu na Pulcu. Nemam pojma ima li nečega tamo. Prema GE, naziru se ostaci nekakvih ruševina. :297

Kaže: "objekti neoštećeni" :greensmile
Ulica: Gundulićeva br. 5.  :lol1 :lol3 Gundulićeva je na Bulevardu, prema karti na rijeka.hr kbr. 5 niti ne postoji... :ruka

Je li ikome jasno što se uopće vodi pod lokaciju 129? :89

Offline Magnum

• Administrator
  • Sr. Member
    • Magnum's place
« Odgovori #3 u: 24.03.2015., 01:10:21 »
Polit benzinom i zapalit. Potaracat do temelja. Kamen na kamenu ne ostavit. :fluch

Zastava 129 zapičena u šumu na Pulcu. Nemam pojma ima li nečega tamo. Prema GE, naziru se ostaci nekakvih ruševina. :297

Kaže: "objekti neoštećeni" :greensmile
Ulica: Gundulićeva br. 5.  :lol1 :lol3 Gundulićeva je na Bulevardu, prema karti na rijeka.hr kbr. 5 niti ne postoji... :ruka
Je li ikome jasno što se uopće vodi pod lokaciju 129? :89

Svima s iskustvom života i rada u ovoj zemlji, ne treba posebno pojašnjavati da najkasnije u drugom pasusu mogu očekivati razočarenje i hejt. Baza je loša, nepotpuna, gotovo beskorisna.
..........

U bazi je 231 nekretnina. Crvene zastavice označavaju nekretnine, odnosno vojne prostore koji nemaju točnu lokaciju ili fotografiju, a zelene zastavice su one nekretnine kojima su dodijeljene točne koordinate i fotografije. Tih zelenih, s "točnim koordinatama", fotografijama i pogledom odozgo iz Google Eartha, nabrojao sam točno 5, slovima pet! Ostali "nemaju točnu lokaciju ili fotografiju" kao da je kasarnu JNA teško locirati na topo kartama, satelitskim slikama, ili osobnim obilaskom.

.......

Informacije o većini lokacija su beskorisne. Pogledajmo na primjer lokaciju 139. Kaže, Golo Brdo, Petrovac, nemamo podatak o kvadraturi, nemamo fotografiju, da imamo potencijalnu ideju korištenja nemamo otkud početi, pogled odozgo iz Google Eartha pokazuje obližnju šumu, šira lokacija je Sisak, Sisačko-moslavačka županija, a jedina napomena o nekretnini - "zapušteno". Napomena "zapušteno" prati i većinu ostalih objekata u bazi, zapravo većina je stavki kao ovo Golo Brdo.
..........

I tu je ono gotovo klasično kod javnih projekata u Hrvatskoj - zašto bismo mi radili svoj posao, kad ga možemo prebaciti na građane? Mapu prati poziv za crowdsourcanjem informacija: "Ukoliko znate gdje se nekretnina nalazi, molimo Vas da nam pomognete smjestiti ju tako da na google maps (earth view) ručno pronađete lokaciju, te u komentar kopirate koordinate te lokacije. Također, ako imate slike trenutnog stanja nekretnine, stavite ju na web kako bi svima bilo vidljivo."

Hehehehe
Objasniš li nešto tako jasno da nitko ne može pogrešno razumjeti, netko će ipak krivo shvatiti.

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Vel 2012
« Odgovori #4 u: 24.03.2015., 12:15:16 »
Jednog dana, i neka to bude što skorije, Internetski startupi nudit će na svim razinama usluge kvalitetnije i bolje od države, i ostat će nam samo ključni problem - kako da se riješimo same države i njenih nameta.

Mašturko dobro piše i to ne sporim, ali ne slažem se sa svim njegovim tezama. A posebno mi se "zgadio" kada je prije nekoliko godina napisao nešto u stilu da je Feralau odgovaralo da ih vlast progoni jer im je to kao davalo reklamu.  :facepalm
Zanimljivo da nisam još primjetio neki članak u Bugu u kojem bi se izrugivali, popljuvali ili istražili i otkrili neku negativnost kod nekog  njihovog oglašivača.

Ne da internetski (postoji diskusija o tome da li se  piše Interent ili Internet, ali kada završava na ski se piše malim slovom)startupi neće nuditi usluge kvalitetnije i bolje od države nego to neće nitko. Samo treba pogledati iskustva sa privatizacijom javnih usluga, tipa željeznice, vode i sl. Prvo što privatnik napravi je da smanji troškove ( smanji održavanje, istraživanje i razvoj, otpusti ljude) i podigne cijene.
Da neki kratkotrajni posao privatnik obavi brže i kvalitetnije ako ga se dobro kontrolira a ne zato što su sami po sebi efikasniji.

Fenomenalno! Ja da ti ručno tražim i unosim lokaciju u bazu, i dajem na korištenje svoju fotku??

Panoramio anyone?  :greensmile

Offline Magnum

• Administrator
  • Sr. Member
    • Magnum's place
« Odgovori #5 u: 24.03.2015., 13:24:21 »
A tako to ide. Ovo je bilo samo zato jer država, ta gutačica para, gledajući sa stajališta "običnog" građanina, troši enormnu sumu novaca na "svoje" gluposti, a sada bi da je ti isti građani zamijene u besplatnoj inačici "idi pa vidi".

Znam ja zašto je On to napisao i kako je On to napisao, ni stoji sramotna činjenica da 30 godina nisu u stanju napravit popis objekata.

A što se tiče same baze, jadno.

I to je sve što imam reći.

Panoramio. Svoje fotke na korist svima. Potpuno u redu. Ova baza? Jadno. Zašto? Jer je to napravila država koju plaćamo da to rafi.

Između ostalog.

Poslano sa mog HTC One max koristeći Tapatalk

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #6 u: 24.03.2015., 13:39:28 »
Potpuno se slažem da je sramota što to državne službe već nisu napravile.

Offline LLeon

• Full Member
  • Datum registracije: Ožu 2012
« Odgovori #7 u: 24.03.2015., 13:50:02 »
A tako to ide. Ovo je bilo samo zato jer država, ta gutačica para, gledajući sa stajališta "običnog" građanina, troši enormnu sumu novaca na "svoje" gluposti, a sada bi da je ti isti građani zamijene u besplatnoj inačici "idi pa vidi".

Znam ja zašto je On to napisao i kako je On to napisao, ni stoji sramotna činjenica da 30 godina nisu u stanju napravit popis objekata.
Zato sam ja i napisao da takvu državu treba zapalit, potaracat i zatrt da ni sjeme ne ostane (uvijek sam bio za radikalna rješenja). :bravo5 :greensmile

Pročitao sam ja to, nisam ćorav. Traže pomoć građana za otkrivanje lokacija. :facepalm
Nego mi nije jasno; ako je netko već zapičio zastavicu na Pulac, onda ju je zapičio sa razlogom "tu negdje postoji neki napušteni vojni objekt" i tu informaciju je iz neke baze podataka izvukao. Pa je li tako teško potražit točnu lokaciju objekta, a ne zastavu zapičit u šumu. I je li tako teško napisat: vojarna, skladište, zgrada na toj i toj adresi, poligon..........., a ne pod opis upisat adresu (i to očigledno nepostojeću) koja se nalazi na drugom kraju grada. :ruka

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #8 u: 24.03.2015., 14:25:52 »
Nego mi nije jasno; ako je netko već zapičio zastavicu na Pulac, onda ju je zapičio sa razlogom "tu negdje postoji neki napušteni vojni objekt" i tu informaciju je iz neke baze podataka izvukao. Pa je li tako teško potražit točnu lokaciju objekta, a ne zastavu zapičit u šumu.

Nije teško  ako si u Rijeci ali je ako si u Zagrebu  :pusiti