29.02.2024. Oporavak Foruma na novoj adresi....
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Citat: ilirija - 05.01.2015., 11:46:5005.01.1860. Carskim Reskriptom Bartol Zmajić je imenovan velikim županom Riječke županije i civilnim kapetanom Bakra i Rijeke. Izvor: N.Labus------------------------------------------------------------------------------našao sam jednu nepodudarnost. Ja imam isti podatak kao i ti, ali danas sam naletio na jedan drugi podatak o imenovanju Zmajića za župana:http://ppmhp.hr/120-godina-svecana-odora-baruna-vinka-zmajica/ :"..... Porodica Zmajić podrijetlom je iz Korčule, gdje se 1696. po prvi put spominju Vinko Smaich i njegova žena Katarina Ragusin. Vinko III. Zmajić dolazi 1797. u Bakar. Ondje se oženio Antonijom Medanić. Njihov je sin Bartol Benedikt Zmajić (1813–1888) nakon završena pravnog studija radio isprva u Bakru, a potom pri riječkom Guberniju. U razdoblju od 1852. do 1860. bio je predsjednik i inspektor Središnje pomorske oblasti. Osobito se zalagao za javno dobro i unapređenje zdravstvenih prilika, i to pomažući stanovništvo za vrijeme velike epidemije kolere, koja je 1855. godine zadesila Rijeku i okolicu. U razdoblju od 1861. do 1868. obnašao je čast velikog župana Riječke županije. Zbog svojih je zasluga uzdignut u red viteza (1855) i baruna (1876) te je odlikovan Redom viteza Željezne krune II. i III. razreda, a uz nasljednu plemićku titulu baruna dodan mu je pridjevak Svetoivanski. Od 1870. godine zastupnik je u Hrvatskom saboru i delegat u Ugarskom parlamentu. Bio je velik rodoljub, vatreni ilirac, prijatelj bana Ivana Mažuranića i Josipa Jurja Strossmayera. ...."To bi značilo da nije od Sječnja 1860. nego '61. Šta vi mislite o tome?
05.01.1860. Carskim Reskriptom Bartol Zmajić je imenovan velikim županom Riječke županije i civilnim kapetanom Bakra i Rijeke. Izvor: N.Labus------------------------------------------------------------------------------