Forum Udruge 051
Forum Udruge 051 o gradu Rijeci i okolici
Dobrodošli,
Gost
. Molimo
prijavite se
ili se
registrirajte
.
1 Sat
1 Dan
1 Tjedan
1 Mjesec
Beskonačno
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
29.02.2024. Oporavak Foruma na novoj adresi....
Forum
Forum
Pomoć
Traži
Kalendar
Članovi
Vidi Popis članova
Traženje korisnika
Prijava
Registracija
Forum Udruge 051
»
Tehnologija i znanost
»
Hardware
»
LED rasvjeta
« natrag
naprijed »
Ispis
Str: [
1
]
Dolje
Autor
Tema: LED rasvjeta (Posjeta: 10622 puta)
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
elvis
Global Moderator
Hero Member
Datum registracije: Vel 2012
LED rasvjeta
«
u:
30.12.2014., 18:25:06 »
Imate li iskustva sa LED rasvjetom?
Probao sam ovih dana sa jeftinijim primjercima (naručeni direktno iz Kine) i blago rečeno nisam baš oduševljen. Ne znam da li je problem u samoj LED tehnologiji ili u (pre)jeftinim primjercima ali ovo je gotovo neiskoristivo za "normalnu" rasvjetu.
Prvo sam probao sa LED trakom, po podacima, 5 metara bi trebalo davati 6000 lumena, što bi otprilike odgovaralo klasičnoj žarulji od 375W. Ne može se baš direktno uspoređivati jer nije isto kada svjetlo dolazi iz jedne loptice ili 1cm široke i 5 m duge trake, ali trebalo bi svakako biti puno svjetlije.
Mislim da vam je jasno iz uvoda da se to nije desilo.
U sobi imam štednu žarulju od 20W koja svijetli otprilike kao klasična od 100W. Spojio sam LED traku na struju, powermetar je pokazao da vuče 32W, po specifikaciji trebala bi trošiti 30W ali tu je još driver koji nešto potroši dakle to je u redu. No problem je što je svijetlila slabije od žarulje.
Dakle LED traka koja bi trebala davati 6000 lumena svjetla je slabije osvijetlila sobu od žarulje koja daje 1200 lumena.
Kako sam samo isprobavao, traka nije bila najbolje postavljena - samo sam je razmotao i prebacio preko ormara, ali mislim da bi 6000 lumena čak i u neoptimalnoj postavi trebalo bez problema nadmašiti 1200 lumena u centru sobe i plafona.
Ili ne?
A možda je problem u jeftinim LEDicama iz Kine, možda su skuplje i bolje, tj možda zbilja daju lumena koliko piše po specifikaciji?
Nakon toga sam probao LED u "jednom komadu", 10W po specifikaciji. Spojio sam jednu na napajanje preko powermetra i pokazalo je nešto sitno ispod 9W. Nakon toga sam je prišarafio za komad lima i još prije toga premazao sa toplinskom pastom. Kada sam ponovo probao, pokazalo je cca 12W , pretpostavljam da se u prvom pokušaju previše grijala pa nije mogla raditi punom snagom.
No opet, iako bi trebala davati lumena isto kao i štedna žarulja, soba je bila bitno mračnija. Doduše LED ima relativno usmjeren snop, pa možda je u sredini zbilja dala deklarirani broj lumena, no nemam instrument pa nisam mogao izmjeriti ali ni to mi ne bi pomoglo jer za osvijetliti sobu bi mi trebalo barem 3 komada. Što na kraju daje cca 36W. A LED rasvjeta bi trebala biti najštedljivija.
Kakva su vaša iskustva?
Evidentirano
Asterix
Full Member
pćelica :D
Odg: LED rasvjeta
«
Odgovori #1 u:
30.12.2014., 19:32:00 »
Elvis ja koristim LED žarulje i jako sam zadovoljna, prvenstveno što svjetlost koju emitiraju izgleda puno ugodnije, traju puno duže od štednih a i nisu tako štetne za okoliš kao štedne. U zadnjih godinu dvije smo polako sve žarulje u stanu zamijenili sa takvim žaruljama, a ne znam da li je zbog toga, ali i rata za struju mi je manja (sad po zimi plaćamo nekih 135kn na mjesec).
Evidentirano
fusher
Hero Member
Datum registracije: Stu 2012
«
Odgovori #2 u:
30.12.2014., 22:26:43 »
chip led 10W sveti ko lampadina od 75W al lampadina hita svetlo sakamo a led je usmjeren. najboje je za vanjsku rasvjetu. stavil san ih na mesto reflektori od 150W, a i 3x1W san nabaždal va kućišta od reflektori i takal ih preko fotosenzora, traka se koristi za ambjentalno svetlo, nimaju leća i rashitaju svetlo, za nutarnju rsavjetu najboje do sada se pokazalo gu10 3x3w (ili mr16) jako svetlo, velika leća.
Evidentirano
z355ko
Full Member
Datum registracije: Pro 2013
«
Odgovori #3 u:
31.12.2014., 23:25:35 »
Elvis
ja gledan na to tako da u stvari svijetlo u kući najviše troši, pa su ledice jako dobre za one prostore gdje se ne boravi a trebaju biti često osvijetljene ili gdje treba duže svijetliti, nema smisla stavljati ledice npr. iznad ogledala u kupatilu, ali u hodnik, pred ulaze, pa čak i u dnevni boravak svakako da s tim da treba imati i žarnice radi čitanja ili nekih važnijih radova.
jedan poznanik s Orehovice ugrađuje ledice pa ako hoćeš dat ću ti njegov broj ako želiš razmijeniti iskustva isto ih nabavlja preko ebaya
Evidentirano
bolje biti vjetar nego list
Magnum
Administrator
Sr. Member
Datum registracije: Svi 2013
What do you see in the dark, when the demons come?
«
Odgovori #4 u:
01.01.2015., 09:56:03 »
Ja sam stavio 5 komada u dnevni da mi zamijene halogenke koje su prečesto pregarale. Došle iz Kine, stavio ih i iako bi trebale svijetliti jače od halogene ekipe, svijetle kao jedna halogenka od 35W a ne kao 5 kako je deklarirano. Istina da su smd u silikonskoj ovojnici, ali ipak... Isčaših oči. Vjerojatno bi se gu10 pokazale puno bolje, ali za to moram promijeniti luster.
Sent from my HTC One max using Tapatalk
Evidentirano
Objasniš li nešto tako jasno da nitko ne može pogrešno razumjeti, netko će ipak krivo shvatiti.
fusher
Hero Member
«
Odgovori #5 u:
01.01.2015., 13:27:04 »
baš čera san nabaždeval E27 izgled obične lampadini, led 7W. ugodno iznenađenje!
je da je 8USD al naspram oneh "kukuruzi" je betlehem!
ako znate ča su kukuruzi, ma znate
Evidentirano
milić
Global Moderator
Hero Member
Datum registracije: Tra 2012
«
Odgovori #6 u:
01.01.2015., 15:33:39 »
Smejen se sam sobun dok ovo čitan, a nisan, ne poludel još, aš me domišlja na moje fantastično poznavanje teh noveh lampadin, žarnic kako bi va Studenoj rekli. Dojadila mi je plafonjera va kuhinje i ja par let važen ča kupit-čisto promene radi. I kupin ja neč ča mi se pijažalo. Donesen ja to doma i pita me Mali- a gdje ćeš staviti žarulju. Ja zajdin va stav ježa. Što, kakva žarulja... I stvarno ni mesta ni za prst staviti nutra. A lepa plafonjera, kot Vidošević. I niš, kupil ja halogenu neku žarulju, ako se to tako zove, a max more bit od 40W. A prvo je bila od 75W. I tako, već jedno dva leta, ja živin va polumrake i j...n sam sebe i oniste ki su važgali svetlo.
Evidentirano
Prošeći se z manun okolo Trsata.
elvis
Global Moderator
Hero Member
«
Odgovori #7 u:
01.01.2015., 17:51:34 »
Izgleda da (i) opet Kinezi daju lažne podatke i/ili rade "lažne" LEDice.
6000 lumena je 5 (pet) puta više svjetla od 1200lumena, sve i da sam totalno krivo postavio, barem bi uz strip trebalo biti zasljepljujuće svjetlo ... svjetlo je ali baš zasljepljujuće - teško .
BTW kupio sam pred koji mjesec reflektor sa 10W LED unutra. Spojim na struju i očekujem da budem zasljepljen, a ono svijetli kao noćno svjetlo u spavaćoj. Spojim ga na powermetar i vidim da ne vuče ni 5W .. što bi trebalo dati svjetla ni ko 40W obična, a takve ili slabije od 25W se i stavljaju u spavaće sobe.
Otvorim reklektor a untura "drajver" koji daje 12V i 450mA što znači da ako je i LEDica stvarno od 10W može maksimalno dobiti 5.5W
«
Zadnja izmjena: 01.01.2015., 22:32:36 od elvis
»
Evidentirano
Magnum
Administrator
Sr. Member
Datum registracije: Svi 2013
What do you see in the dark, when the demons come?
«
Odgovori #8 u:
01.01.2015., 19:56:52 »
Mmmda...
Mene isto sve to izluđuje, trebao bih staviti 5*5 ovakvih lampu da imam svjetla...
Od prijašnjih 150W G9 halogenki (koje su mi btw taman dobro svijetlile u ovih 20m2 dnevnog....) došao sam na (hmmmm) 25W LED i taman toliko i svijetle. Kao što Elvis kaže trebalo bi s toliko lumena svijetliti kroz mene, a ne da moram žmirkati kao Jelenko dok tražim nešto po stolu....
Kud sam išao da uštedim na (pre)čestoj kupovini halogenki koje su toliko nekvalitetne bile da sam ih prečesto mijenjao, tako sam mislio malo uštediti i na potrošnji EE jer mi računi po zimi uzimaju 750-900 kn, ovisno o temperaturi na Belvederu, na kraju krajeva i ljeti su mi oko 450 kn...
Sad kupim ove LEDice i platim ih 100kn komplet. I banana. Sad ću ih staviti (uz adaptere) negdje po stanu, a ovdje probati ili ovo (
Marsing G9 15W 1000lm 3500K 104-SMD 3014 LED Warm White Light Bulb Lamp
) ili se vratiti na G9 halogenke, a možda i da promijenim luster i stavim nešto gdje mogu ugurati GU10. U ove ne mogu jer imaju kugle na krajevima pa ne mogu staviti adapter i zabiti lampicu kroz otvor na kugli.
Inače, takve su sada u uporabi:
«
Zadnja izmjena: 01.01.2015., 22:52:37 od magnum.cro
»
Evidentirano
Objasniš li nešto tako jasno da nitko ne može pogrešno razumjeti, netko će ipak krivo shvatiti.
fusher
Hero Member
«
Odgovori #9 u:
01.01.2015., 21:08:34 »
zeleni ste vi a ebay-e kad vas tako kinezi preveslaju
traka-ambjentalno svetlo. pa magari pisali da je za oče zgoret, ko prvo, ni hladila i nemore se stavit jača ledica, tj more, al će durat 2 i pol minuti. točka. amen. šlus.
reflektor- i čip ti je neki trajlala, aš obično ako je preslab drajver sejeno sveti samo zgori, a ako je prejak drajver onda žmiga čip. sad kinezu hebi mater i išći povrat lovi od paypala, ili ako mu nisi feedback dal seri da ni prišlo i da ćeš ga za gut, obično pošaju još jedanput
@ magnum
zaboravi na ovi lumini. ovo je va range lampic za na borić, ledice za poziciju na aute
Evidentirano
elvis
Global Moderator
Hero Member
«
Odgovori #10 u:
01.01.2015., 22:40:05 »
Reflektor je s Banggood-a i nisam se ni žalil, samo sam u recenziji napisal kako je tj da more dat max cca 5W i sami su se javili da mi daju djelomični refound
SAda gledam kako da zamjenim drajver, ima ih od 18W za 3$. Koliko mi treba to bi trebalo biti dosta.
A što se tiče hlađenja - primjetil sam da utječe ne samo trajnost nego i na svjetlinu. 10W LED sam spojio direktno na drajver bez ikakvog hladila i powermetar je pokazal cca 8W, nakon toga sam je zelepil i zavidal za limenu ploči powermetar je pokazal cca 12W
No sada si mi razriješio dilemu, mislel sam ovu LED traku zalepit va kuhinje ispod ormarića da svetli na radnu površinu i dvoumil sam se da li da je zalepim drito ili da ipak odozdola stavim neki lim. Sada nema više dileme, prvo neki lim da se boje hladi.
Evidentirano
fusher
Hero Member
«
Odgovori #11 u:
02.01.2015., 00:26:08 »
kupi aluminijsku šinu z poklopcen ta traku, imaju va elektrokastav, cca 25kn metar, zgleda pristojno i ni sranja kad treba čistit
Evidentirano
Ispis
Str: [
1
]
Gore
« natrag
naprijed »
Forum Udruge 051
»
Tehnologija i znanost
»