Ako nije T-com što je onda? Hrvatski Telekom d.d.?
Upravo tako.
Iako me smeta istodobno me malo i fascinira kako se brand T-Com duboko ugnijezdio za svega 5-6 godina postojanja.
Tamo negdje ~1995 su razdvojili poštu od telekomunikacija li svejedno su ljudi nastavili govoriti da idu u "poštu" kada su u stvari trebali Telekom dio.
Kako je PTT postojao "oduvijek" to mi nije bilo čudno. Ali T-com naziv je bio u opticaju svega ~5 godina i uspio se "ugnijezditi" u (pod)svijest ljudi.
Malo kronologije:
Siječanj 1999.Utemeljen Hrvatski Telekom
Razdvajanjem HPT-a - Hrvatske pošte i telekomunikacija na HP - Hrvatsku poštu d.d. i HT - Hrvatske telekomunikacije d.d utemeljen Hrvatski Telekom.
Listopad 2001.Deutsche Telekom AG postaje većinskim vlasnikom HT-a
Deutsche Telekom AG postaje većinskim vlasnikom HT-a, s udjelom u vlasničkoj strukturi 51%, dok je vlasnik preostalog dijela Vlada Republike Hrvatske
Siječanj 2003.Izdvajanje pokrenih komunikacija
Hrvatski Telekom osniva tvrtku kćer - HT mobilne komunikacije d.o.o., u 100%-tnom vlasništvu HT-a.
1. listopada 2004.HT ulazi u T obitelj
Hrvatski Telekom je postao dijelom globalnog T-branda, robne marke Deutsche Telekoma, jednog od vodećih telekom operatora. Ulaskom u T obitelj, HT je promijenio obilježja svoje robne marke, zadržavajući istodobno svoj nacionalni identitet.
1. siječnja 2010.Objedinjeno poslovanje T-Coma i T-Mobilea
Pripajanjem društva T-Mobile Hrvatska d.o.o. društvu HT-Hrvatskog Telekoma d.d, uz prethodnu suglasnost Nadzornog odbora Hrvatskog Telekoma, objedinjeno je poslovanje T-Coma i T-Mobilea u jednu, maksimalno korisnički orijentiranu organizaciju.
21. svibnja 2010.Promjena imena
Tvrtka Društva službeno se promijenila iz tvrtke HT – Hrvatske telekomunikacije d.d. u tvrtku Hrvatski Telekom d.d.