Smokey eyes je, u pravilu, tehnika nanošenja sjenila kojom ono iz najtamnije nijanse postepeno prelazi u najsvjetliju. Pravila su tu da se krše pa se danas smokeyem smatraju mnogi načini blendanja tamnih sjenila. Jedan od njih vam je u svom članku predstavila i Variola. Danas ćemo ići po školski i kreirati smokey look koji je, po meni, najlakše izvediv i apsolutno svima pristaje. Problem naravno nastaje ukoliko vam blendanje nije jača strana, jer je ovaj look čisto blendanje, blendanje i još malo blendanja. Zato jednom kad se uvježbate, možete izgledati tajnovito i seksi kad god poželite.

Look sam izvela na Ivinim očima boje lješnjaka (zeleno-smeđe) iz kojih sam odlučila izvući zelenu nijansu. Iz tog sam razloga posegnula za najboljim prijateljem zelenkastih očiju, ljubičastim sjenilom (Inglot Pearl 439).
Preporučujem nanijeti podlogu tek nakon što ste našminkale oči. Sjenila se truse, a kad se tamno sjenilo zalijepi na podlogu pomoći će jedino brisanje vlažnom maramicom.
1.Prvo sam uokvirila lice. Iva ima sivkaste obrve blagog luka koje sam lagano posmeđila sjenilom (Catriceovim duom za obrve) i podigla. Na fotki je, naravno, samo jedna sređena toliko da se vidi razlika.
2.Na pomični dio kapka sam nanijela debeli sloj crne olovke za oči koja je masnije strukture. Takve su npr. NYX-ova Jumbo olovka ili Essence-ova „I love rock“. Ukoliko ste brze s blendanjem, umjesto olovke možete koristiti crni Maybelline-ov Color tattoo. Brzo se suši, ali je zato nepomičan, crnji od noći i čini najbolju podlogu za smokey eyes.
3.Olovku blendam prema gore, za što može poslužiti prst (preporučljivo u slučaju Color tattoo-a) ili tvrđi plosnati kist. Prilikom blendanja se fokusirajte na gornji dio olovke, dok dio uz trepavice niti ne dirate. Ukoliko ste taj dio previše zblendale, slobodno dodajte još olovke. Želimo postići gradient efekt koji čini osnovu kvalitetnog smokey-a.
S blendanjem se čovjek lako zanese pa pokušajte ne prijeći sredinu kapka. Najgornji dio kapka na kojeg će ići sjenilo želimo ostaviti praznim da bi sjenilo na njemu bilo najsvjetlije nijanse.
4. Zabavni dio – izbor sjenila. Ukoliko niste ziheraš možete probati ljubičasti, maslinasto zeleni, tamnoplavi li čak tamnocrveni smokey eyes. Ukoliko je dobro izveden i boja pristaje licu, nema brige oko toga da će izgledati kao masnica ili konjuktivitis. Sjenilo nanosite tako da ga kistom lagano pritišćete uz olovku. Naglasak na lagano jer, iako želimo da se to sjenilo zalijepi za olovku, ukoliko se zalijepi prejako nema te sile koja će ga kasnije kvalitetno zblendati.
Imajte strpljenja prilikom blendanja, pa ako i traje pola sata – nek' traje. Barem ćete na kraju izgledati zavodljivo umjesto trashy, a sa svakim idućim smokeyjem će se minutaža smanjiti. Moji favoriti među kistovima za blendanje su Sedona Lace EB13, Eco tools-ov kist za blendanje i Coastal Scents-ov debeli, lagano plosnati, bezimeni kist za blendanje iz seta od 22 kista.
Pokušajte se othrvati urođenom nam porivu da dođemo preblizu obrvama - malo iznad pregiba i to je to. Ne zaboravite izblendati i vanjski kut oka.
5.Proces s gornjeg kapka ponavljamo i na donjem, naravno, u puno manjoj mjeri. Dakle nanesemo olovku...
6. ...blendamo tvrđim plosnatim kistom ne dirajući olovku uz rub trepavica...
7. Nanos sjenila i blendanje. Na donji i gornji waterline nanesite crni gel liner. Ne zaboravite njim zaći i među trepavice. Gel lineri se zadržavaju puno dulje od olovke, a ukoliko ga stavite i na donji i na gornji kapak, neprestano će se (u vrlo maloj mjeri) preslikavati jedan na drugi i tako trajati cijeli dan.
8. Na unutarnji kut oka sam nanijela svijetlo sjenilo te maskaru na gornje i donje trepavice. Naš smokey je gotov!
Ostatak lica sam zadržala neutralnim. U ovom je slučaju čak ok nanijeti samo bronzer bez rumenila, a ako se ipak ne možete zamisliti bez rumenila neka ga bude minimalno i neka bude savršeno blendano. Usne su također neutralne jer jak ruž uz tamni smokey, van editorijala i catwalka, samo rijetkima pristaje.
Izvor