Kako sam više puta spomenuo da sam pristalica izreke koja se pripisuje Napoleonu - "ne pripisuj zblobi ono što se može pripisati nesposobnosti", tako i u ovom slučaju (nestanak petokrake na spomeniku NOB-a u Brnčićima) mislim da je u pitanju prije nesposobnost ili ne briga a ne zla namjera.
Sasvim je moguće da je konkretna petokraka 90-tih bila "klimava" i to doslovno. Da li je netko pomogao da otpadne do kraja ili vrijeme obavilo svoje - ne znam. Također ne znam je li je netko otuđio istu zbog želje da je zaštiti ili iz mržnje prema dijelu povijesti/događanja koje je pretstavljala.
Nisam ni previše prolazio tuda u to vrijeme (a ni kasnije) a još manje obraćao pažnju na taj spomenik ali sam u jednom trenutku primjetio da na ogradi Doma do spomenika nema više petokrake nego se se na istom mjestu nalazi šahovnica. Je li tada nestala i petokraka sa spomenika? Ne znam, a niti ne znam kada je stavljena šahovnica, ja sam je primjetio, bolje rečeno snimio 2002, a postavljena je ranije.
No pretpostavljam da se 2018-te, kada je išao "face-lifting" spomenika, ekipa došla do spomenika, očistila okolinu, sam spomenik, obnovila natpise a za nedostajaću petokraku ih nije bilo briga. Možda je neko nekoga i upitao ako zna gdje je ista a možda i nije. Uglavnom nisu je našli pa je nisu ni vratili, a da spomenik ne ostane s rupama za pričvršćivanje iste su "zagletali".
Ukratko, 2018-te nisu vratili petokraku jer nikoga nije bilo briga niti se ikome dalo potruditi da se napravi replika.