Autor Tema: Servis računala u Rijeci  (Posjeta: 13451 puta)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Jean

• Sr. Member
  • Datum registracije: Ožu 2012
Servis računala u Rijeci
« u: 25.04.2013., 05:23:02 »
Crk'o mi laptop. Acer aspire 5520-7a2g25mi. Dok sam jednu noć igrao neke igre na fejzbuku, ekran se zašarenio, a komp zablokirao. Ugasio ga na gumb, ali kad sam ga pokušao ponovno više nije htio. Počne se paliti, ali već nakon par sekundi se ugasi, a nakon još par pokuša ponovno i tako se pali-gasi dok god ne iščupam punjač i bateriju iz njega.

Prema onome šta čitam na netu, izgleda da je uslijed pregrijavanja popustio lem između GPU i matične ploče (video: ). Za taj kvar navodno postoji više rješenja. Jedno je ovo iz videa - pokušaj da se uslijed visoke temperature kontakti na matičnoj ploči i čipu ponovno zaleme. To je relativno kratkotrajno rješenje, a dugoročno rješenje bilo bi tzv. reballing - skidanje čipa i obnova kontakata sa njegove donje strane. Treća varijanta je kupnja druge matične ploče preko ebaya, ali tu nikad nisi načisto kakva je ploča (iako svi prodavači deklariraju ploče kao "tested"), a i ne znam kakva je procedura sa HAKOM-om... Četvrta varijanta je kupnja novog GPU čipa - opet preko ebaya, pa je opet isti problem (a i nema ih baš na ebayu). Naravno, uvijek postoji i varijanta kupnje drugog laptopa, ali ne da mi se kupovati slabiji laptop od ovog kojeg sam imao, a za boljeg nemam love.

Dakle, treba mi par informacija:
1. Gdje bi se jeftino mogao zalemiti GPU čip natrag za matičnu i zamijeniti termo pasta, ali da to ipak rade profesionalnom lemilicom, a ne fenom za skidanje farbe sa štokova
2. Radi li koji servis u Rijeci reballing i koliko to košta?
3. Kakva je procedura sa nabavkom informatičke opreme (matične ploče ili samo GPU čipa) preko ebaya?

duskom

• Gost
Odg: Servis računala u Rijeci
« Odgovori #1 u: 25.04.2013., 10:19:55 »
I ja imam Acer - Aspire 7520, sa istim problemom pregrijavanja. Moraš imati vanjski hladnjak (postolje), ili ga jednostavno postaviti na pločice, da ima bolju cirkulaciju zraka (kao ja). Taj problem sam zapazio kaa mi se LaP počeo rušiti. Sin mi je nanovo priljepio procesor, i postavio LAP sa većim razmakom od podloge. Osim toga treba bar 1x mjesečno usisati prašinu sa mrežice.  :citam2

Offline Jean

• Sr. Member
« Odgovori #2 u: 25.04.2013., 11:21:01 »
Što se tiče cirkulacije, uvijek ga koristim na glatkoj podlozi (ne doduše na pločicama, nego na stolu bez stolnjaka) i koliko je moguće pazim da je rešetka otvora za zrak slobodna (priključak za punjač je odmah do nje, pa treba paziti da je kabel okrenut na suprotnu stranu). Interesantno je da kad sam otvorio laptop, na rešetki nije bilo puno prašine iako sam ju zadnji put očistio još ljetos.

Ali zato je termo pasta i na CPU i na GPU i na onom trećem čipu u dnu bila pretvorena u kamen. Naravno da takva termo pasta nema nikakvu funkciju. Prijatelj koji je nekada radio u Netcomu kaže da termo pastu treba mijenjati najdulje svake dvije godine, a ovaj laptop je ovih dana proslavio 5. godišnjicu nabave...

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Vel 2012
« Odgovori #3 u: 25.04.2013., 12:25:14 »
Ali zato je termo pasta i na CPU i na GPU i na onom trećem čipu u dnu bila pretvorena u kamen. Naravno da takva termo pasta nema nikakvu funkciju. Prijatelj koji je nekada radio u Netcomu kaže da termo pastu treba mijenjati najdulje svake dvije godine, a ovaj laptop je ovih dana proslavio 5. godišnjicu nabave...

Najdulje svake dvije godine? Hm, prije ovog što sada imam, imao sam AthlonaXP overklokanog gotovo od dana kada sam ga kupio, cijelo vrijeme na 100% (vrtio sam jednu verziju SETI-ja), nekoliko godina se uopće nije gasio i nikakvih problema. doduše riječ je o "stolnoj" oliti desktop verziji. Sadašnji PC nema overklokani CPU ali mislim da ga imam već kojih 5 godina i naravno da nisam mijenjao termalnu pastu.
Celeron 300 overklokan na 333 je također radio 4-5 godina bez gašenja, mislim da radi i danas, naravno bez mijenjanja paste - ikada.

Možda su prijenosnici, zbog manje mjesta i slabije cirkulacije osjetljiviji? Mada ni na starlom HP laptopu nisam imao problema iako se ne sjećam ni da sam ga ikada očistio a kamoli zamijenio išta tipa termalne paste.

Offline Jean

• Sr. Member
« Odgovori #4 u: 30.05.2013., 03:07:51 »
Eto, pronašao servis koji radi reballing. U Saršonima. Za sad (već tri tjedna) sve šljaka bez ikakve greške (kuc-kuc!).

Cijena - otprilike četvrtina onoga koliko me tražio serviser mobitela i laptopa na Vežici (on to ne radi, nego nosi nekom trećem, pa taj treći njemu naplati 100€, a mora i on nešto zaraditi, pa je cijena 1100kn) - 400kn. Navodno je zamijenio i termo pastu. Putem kući iz Saršona stao sam u Elektromaterijalovom diskontu na Martinkovcu i pronašao ventilirajući podložak za laptop (spaja se na USB, ali ima i USB ulaz, pa ne zauima port) za 70kn, tako da ga sada pojačano hladim.

Offline EdiRi

• Newbie
  • *
  • Datum registracije: Srp 2013
« Odgovori #5 u: 27.07.2013., 12:05:53 »
Meni bila otisla graficka na laptopu starom dvije godine 2 mijseca nakon sto mi je isteklo jamstvo. Pitao sam u Rijeci u par servis i nitko nije popravljao takvu vrstu kvarova nego su mi preporucili da kupim novi laptop. Dobio sam jedan servis u Zagrebu koji bi to napravio ali cijena tog popravka bi bila oko 1200 kuna sto mi je malo previse jer bi onda stvarno kupio novi laptop. I na kraju po preporuci frenda sam nasao servis koji vrsi sve popravke na laptopima. Nazvao sam ih i bili su jako ljubazni te su mi objasnili u cemu je najvjerovatnije problem. Da sad neduljim, laptop mi je bio gotov za dva dana i naplatili su mi popravak 600 kuna sto je stvarno ok cijena i ja bio happy ko malo dijete.

Evo ako kome bude trebao servis laptopa u Rijeci ovo je link www.servisracunalarijeka.com

Online Magnum

• Administrator
  • Sr. Member
  • Datum registracije: Svi 2013
  • What do you see in the dark, when the demons come?
    • Magnum's place
« Odgovori #6 u: 27.07.2013., 12:55:55 »

Najdulje svake dvije godine? Hm, prije ovog što sada imam, imao sam AthlonaXP overklokanog gotovo od dana kada sam ga kupio, cijelo vrijeme na 100% (vrtio sam jednu verziju SETI-ja), nekoliko godina se uopće nije gasio i nikakvih problema. doduše riječ je o "stolnoj" oliti desktop verziji. Sadašnji PC nema overklokani CPU ali mislim da ga imam već kojih 5 godina i naravno da nisam mijenjao termalnu pastu.
Celeron 300 overklokan na 333 je također radio 4-5 godina bez gašenja, mislim da radi i danas, naravno bez mijenjanja paste - ikada.

Možda su prijenosnici, zbog manje mjesta i slabije cirkulacije osjetljiviji? Mada ni na starlom HP laptopu nisam imao problema iako se ne sjećam ni da sam ga ikada očistio a kamoli zamijenio išta tipa termalne paste.

Ja sam prije par dana mijenjao procesor i promijenio termalnu pastu, stavio sam ARCTIC COOLING MX-4, 39 kuna (nije nešto, ali to mi je naletilo...) i traje (prema specifikaciji proizvođača) 8 godina, nakon čega je treba zamijeniti.

Original pasta koja se nalazi na stock hladnjacima (barem na Intelu, ne znam za AMD) vjerojatno nije baš neko čudo od kvalitete, no radi.... Kao i kod elvisa, 24/7 nekoliko godina, overclockano sve što se moglo, seti se vrti po cijele dane i noći, svi kompovi koje sam imao, stavljena pasta kad sam ga sastavljao i zaboravim da sam je stavio.... Prije mijenjam komp (procesor i/ili hladnjak) nego pastu ;-)

Kako god okreneš, preporuča se mijenjanje paste baš iz toga razloga što se ne zna kakva je pasta stavljena. Naravno, u koliko se komp hladi adekvatno (ventilatori, propuh ;-) ) nebi smjelo biti problema s pastom ni na jednom hladnjaku.

Tu je jedini problem prijenosnika jer se oni (većina) ne hlade adekvatno, brzo se zapune prašinom i pasta prije postaje "kamen". Moj HP 6 godina svakodnevno radi, grije se kao termonuklearka, ali nemam problema, malo sam počistio ventilator od prašine i vozi dalje....
Objasniš li nešto tako jasno da nitko ne može pogrešno razumjeti, netko će ipak krivo shvatiti.

Offline rijeka53

• Full Member
    • rijeka-apartmani
« Odgovori #7 u: 27.07.2013., 14:23:46 »
"... Moj HP 6 godina svakodnevno radi, grije se kao termonuklearka, "

:hmm... utjesno, san mislela samo moj kuri  :bath

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #8 u: 27.07.2013., 22:22:45 »
  :hmm... utjesno, san mislela samo moj kuri 

Zavisi što mu radiš to može biti normalno. CPU mog PC-ija ima deklariranu "toplinsku snagu" oliti Max TDP od 65W, što možda ne zvuči puno ali svatko tko je probao uhvatiti golim rukama upaljenju žarulju od 60W zna koliko peče  :greensmile

Online Magnum

• Administrator
  • Sr. Member
    • Magnum's place
« Odgovori #9 u: 27.07.2013., 22:39:42 »
Kad radim nešto na kompu , tepreature su po 50-60 stupnjeva na sve 4 jezgre.... Par stupnjeva gore-dolje. I to po ovim vrućinama. Zeza me prednji ventilator (moram ga promijeniti, već sam 2 puta dolivao ulje u njega...) pa je malo više u kućištu...

Na laptopu me strah i pogledat... Doduše, trebao bih ga punit samo kad se isprazni, punjenje ga grije previše.... Ali ventilator odozdola pa će se i to malo srediti  :citam1
Objasniš li nešto tako jasno da nitko ne može pogrešno razumjeti, netko će ipak krivo shvatiti.

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #10 u: 28.07.2013., 15:23:48 »
Na laptopu me strah i pogledat... Doduše, trebao bih ga punit samo kad se isprazni, punjenje ga grije previše....

Još jednostavnije - izvadi bateriju kada se napuni, ako ga ne nosaš previše to bi trebalo rješiti problem grijanja kod punjenja a i ponešto će produžiti životni vijek bateriji :palacgore

Online Magnum

• Administrator
  • Sr. Member
    • Magnum's place
« Odgovori #11 u: 28.07.2013., 17:10:56 »
Na laptopu me strah i pogledat... Doduše, trebao bih ga punit samo kad se isprazni, punjenje ga grije previše....

Još jednostavnije - izvadi bateriju kada se napuni, ako ga ne nosaš previše to bi trebalo rješiti problem grijanja kod punjenja a i ponešto će produžiti životni vijek bateriji :palacgore

To ne radim jer sam se dosta puta opekao. Ne doslovno već onaj osjećaj kad radiš a nestane struje bez razloga ili ti netko prođe i iščupa kabel, a baterija vani.

S baterijama ili imaš sreće ili nemaš. Ja na ovom (za divno čudo) imam sreće. Traje i daje ;-)

Sent from my HTC One X using Tapatalk 4 Beta

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Dont drive faster than your guardian angel can fly
    • O svemu i svačemu
« Odgovori #12 u: 22.09.2013., 18:52:53 »
Don't drive faster than your guardian angel can fly!

Offline mestro67

• Newbie
  • *
  • Datum registracije: Pro 2013
« Odgovori #13 u: 11.12.2013., 14:40:58 »
Dakle, treba mi par informacija:
1. Gdje bi se jeftino mogao zalemiti GPU čip natrag za matičnu i zamijeniti termo pasta, ali da to ipak rade profesionalnom lemilicom, a ne fenom za skidanje farbe sa štokova
2. Radi li koji servis u Rijeci reballing i koliko to košta?
3. Kakva je procedura sa nabavkom informatičke opreme (matične ploče ili samo GPU čipa) preko ebaya?

1./.2. Znam da je Nenad iz http://arabba.hr/ to radio za nekih 300 - 400 kuna.
3. Nakon ulaska u EU je stvar puno lakša i jeftinija, ne plaća se porez ako paket stiže unutar granica EU.

Ako je u pitanju Dell, oni općenito imaju problema sa pregrijavanjem dok su na punjaču.

madcox

• Gost
« Odgovori #14 u: 11.12.2013., 19:19:28 »

Ako je u pitanju Dell, oni općenito imaju problema sa pregrijavanjem dok su na punjaču.

sjećam se da sam na nekom portalu čitala da je s tim Dellom bila neka poprilično velika afrera, da su im baterije često eksplodirale.