Da to je taj otok kojega spominje elvis.
Samo nema tri palme.
Van teme... Ja se spremam već dva tjedana, ma i više, da ću sa sestričnom prošarati malo po Viškovu, a ti me pretekao.
Tu, gdje Jozo pumpu gradi, je, ja se sjećam negdje oko 1970. bila gostiona. Kasnije je tu živio moj prijatelj, Klanjac, trećemajac, odličan nogometaš Marijo Gržinčić. Navodno je njegov sin i prodao tu kuću Kalemu. A meni je ko psu žao te kuće. Ne znam zašto, ali eto...
Nekako mi se čini da tipovi ala Kalem bespovratno uništavaju prošlost. A kako su neki pametni rekli da narod koji nema svoje prošlosti da nema ni budućnosti.
I još ovo pa gren spat.
U toj ex kući je bila trgovina, štono se rekne, mješovitom robom prije WWII.
Pa mi je pričao moj dragi ujak da su tu, vraćajući se iz Ri s mamom, stali kako bi kupili neke namirnice. A u butigi je bio pravi fašist, s kapicom i resicama. I još u crnom. Brrr! Moji su, zna se, šurovali s ribelima pa su se genetskim prijenosom bojali fašista. A ovaj da je maloga Vlatka zazvao. Vlatko sav prestrašen dođe k njemu. A ovaj ga uhvati, zagrli i uzdigne do polica sa slatkišima. Kupio mu je najveću čokoladu i još bombona. te mu istresao sav novac koji je imao.
Plakao da je i stalno spominjao tre filji. Pa ti vidi... nisu ni fašisti baš jeli malu djecu.
Kasnije, kad je mali mami pokazao koliko mu je novaca dao, da je mama rekla da mu je dao više novaca nego šta su dobili za voz drva, koji su tog jutra odvezli u Ri.
Živjeli, ovakvi, fašisti, ča ne fusher!?