Autor Tema: Usporedne fotografije Rijeke i okolice nekad i sad  (Posjeta: 188855 puta)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bazilisk

• Sr. Member
  • Datum registracije: Vel 2012
Usporedne fotografije Rijeke nekad i sad
« Odgovori #6 u: 29.02.2012., 00:15:06 »
Riječka Riva, Palazzo Adria i Palazzo Bacich 1920-tih prošlog stoljeća i danas.
Na novoj fotografiji se dobro vidi adaptacija na krovištu, dograđen 5-ti kat na krovu današnje zgrade Jadrolinije - detalj koji ne može promaknuti pažlivom oku pasioniranog promatrača!
Krovište nije podizano, kupole su ostale na istom mjestu.

Sve dok se nisam počeo ovako strastveno baviti usporedbama, pojma o tome nisam imao, kao ni o mnogim drugim sličnim detaljima na našim povijesnim zdanjima.
Baš kao ni većina naših sugrađana!
« Zadnja izmjena: 15.12.2015., 00:13:02 od ilirija »

Offline Bazilisk

• Sr. Member
« Odgovori #5 u: 29.02.2012., 00:11:49 »
Ove dvije usporedbe naprosto moraju biti prezentirane zajedno!

Za razliku od ostalih mojih foto-usporedbi u kojima sam autor svih novih fotografija, ovdje su oba autora meni nepoznata, obije su fotografije nastale prije mog rođenja.
Snimljene su neposredno prije i poslije II svjetskog rata.
Dobro ilustriraju razaranja riječke luke.

Pogledamo Rijeku sa Rive Boduli još jednom, preskačući razorenu međufazu!

Ovaj puta sa vremenskim razmakom otprilike jednakom životnom vijeku prosječnog Riječanina...
... i naravno, mojom novom fotografijom!

U okvir zgrada koje su preživjele bombardiranje luke, stali su neki posve novi objekti!
Kako su se i koliko uklopili, prosudite sami!
« Zadnja izmjena: 15.12.2015., 00:09:31 od ilirija »

Offline Bazilisk

• Sr. Member
« Odgovori #4 u: 29.02.2012., 00:00:51 »
Ipak je red da se napiše i par riječi o mom forumskom identitetu / avataru.

Bazilisk je pravi naziv za ... većini naših sugrađana dobro znanog trsatskog zmaja!

"ZMAJ" na Gradini, Trsat
autor Anton Dominik von Fernkorn (Erfurt, 17. ožujka 1813. - Wien, 15. studenog 1878.), austrijski kipar.

U starosti, na samrtnoj postelji Laval Nugent izražava želju za uvođenje željezničke pruge u Hrvatsku, a umire 22. kolovoza 1862. godine u Bosiljevu, gdje je najradije i boravio.
Iz Bosiljeva njegovo je tijelo prevezeno u grobnicu "Mir junaka" u starom gradu Trsatu nad Rijekom, i položeno kraj sarkofaga njegove žene. Pred grobnicom još i danas stoji jedan od 2 brončana zmaja s pijetlovom glavom (pravi naziv je Bazilisk!) koji su čuvali grobnicu držeći u rukama štit i žezlo. Te zmajeve je izradio Fernkorn po Nugentovoj narudžbi, a bilo ih je ukupno 4: dva za Bosiljevo i dva za Trsat. Posljednji zmaj je u Bosiljevu postojao još prije nepune godine dana (zapisano 14.04.2008.), i tad mu se gubi trag!(?)

više na
tag: http://www.udruga-kameleon.hr/tekst/941/

« Zadnja izmjena: 03.03.2012., 18:52:36 od Bazilisk »

Offline Bazilisk

• Sr. Member
Odg: Uporedne fotografije Rijeke nekad i sad
« Odgovori #3 u: 28.02.2012., 23:50:39 »
Meni osobno je ova usporedba jedna od dražih!

Malo je lokacija (zabilježenih na staroj fotografiji) doživjelo toliko dramatičnih promjena poput ove na Školjiću!
Tko bi od današnjih prolaznika pretpostavio da se upravo tu pralo rublje, da tuda i dan-danas (natkriven do svog utoka u Rječinu) protječe potok Školjić?
« Zadnja izmjena: 15.12.2015., 00:06:26 od ilirija »

Offline Bazilisk

• Sr. Member
Odg: Usporedne fotografije Rijeke nekad i sad
« Odgovori #2 u: 28.02.2012., 23:23:21 »
Usporedba vrijedna otvaranja teme!

Moje iskrene čestitke!
Bravo Zokxy!
Ovu enigmu doista nije bilo ni malo jednostavno odgonetnuti!
Respect!

Idem odmah nešto iščeprkati za nastavak teme ...
Odakle da počnem?
« Zadnja izmjena: 03.03.2012., 18:51:25 od Bazilisk »

Offline zokxy

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Dont drive faster than your guardian angel can fly
    • O svemu i svačemu
Usporedne fotografije Rijeke i okolice nekad i sad
« Odgovori #1 u: 28.02.2012., 23:11:50 »
Temu otvaram i očekujem vrhunske filigranističke priloge našeg suradnika ...  ;)

Piše: uništena njemačka baterija na Sv. Ani 21.04.1945.  Pošli smo tragom ove slike koja je odolijevala već predugo - i našli lokaciju - i još se vide tragovi i nakon 66 godina!

Prva stvar - nije Sveta Ana već je lokacija na brdu Kačjak! Dosta je to zavelo naše tragače prije! Tu smo već pronašli i započetu podzemnu gradnju - vjerojatno je bila zamišljena kao jaka utvrda, no vrijeme im je iscurilo i nisu je stigli dovršiti - najvjerojatnije Nijemci, jer je Todt uz prisilni rad lokalnog stanovništva te zadnje godine rata intenzivno rovao ovim dijelom Rijeke!

Piše: uništena njemačka baterija na Sv. Ani 21.04.1945.

Pošli smo tragom ove fotografije i plazili još neizgrađenim područjem, i konačno - našli smo je! Moj pas i ja!  :)

Našao sam je!!!!!!!!!!!!!! Pogled na brda i konture, zgrade, sve paše! A i još se na lokaciji vidi ostataka betonskog zida koji se dobro vidi na originalnoj fotki.

« Zadnja izmjena: 21.11.2017., 19:23:45 od zokxy »