Susret s ovom zmijom je prošao bez stresa pošto sam bila uvjerena da se radi o neotrovnoj crnoj poljarici i zato sam je tako hladnokrvno slikala iz blizine
.
Do susreta je došlo u strogom rezervatu Bijele i Samarske stijene negdje u proljeće. Tek kad sam jednom znalcu spomenula da smo vidjeli poljaricu i pokazala ovu fotografiju, saznala sam da se ipak radi o crnoj riđovki, koja je baš tipična za to područje.
Riđovka je inače najrasprostranjenija zmija iz porodice ljutica. Živi na različitim staništima uključujući obronke na visinama od 3000m u europskim Alpama te u otvorenoj tundri sjeverno od arktičkoga kruga. Riđovka je različitih boja-od sive, smeđe,boje hrđe pa do crne,ali većina jedinki ima istaknute cik-cak pruge duž tijela. Dužina je 65-90cm.
Hrana ove zmije su uglavnom mali glodavci i gušteri koje lovi iz zasjede ili aktivno progoni.
Otrov ove zmije nije jak pa uz adekvatno liječenje nije smrtonosan za ljude. U slučaju susreta sa ovom zmijom, najbolje je ostaviti je da ode svojim putem jer kao ni većina zmija neće ugristi ako se ne dira i ne ugrožava.
Nadam se da netko ima za dodati sliku šarene riđovke, jer ja nemam