29.02.2024. Oporavak Foruma na novoj adresi....
0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.
Grobnik-Jelenje, pokraj Podkilavca, zid kao humak je iskorišten i kao suhozid je iskorišten kao rub korita potoka Lužac. Ovdje je bilo zajebano usred zime preskakati s druge strane.Za ljubitelje životinja da im moja ekspozicija prođe u veselju.Vrh Kuka, brdo Kilavac, vidljiva je rimska kula 4x4 m usred divljine. Otkada nema ratarstva i stočarstva sve je zaraslo.Potez zidina sa istakama svakih 3 metara. Istake su služile da se postave po njima grede po kojima bi vojnici stražarili.Grobničke Alpe i Grobničko polje, najmanja mikroregija u Hrvatskoj.
evo da upotpunimo i pripadajućim promo videom
Citat: Asterix - 02.07.2015., 16:47:46evo da upotpunimo i pripadajućim promo videomPromo video izgleda puno bolje od izložbe BTW možda se varam ali nekako mi se ne čini povijesno točnim da netko 238 n.e spominje ime Italije kao što stoji u citatu kojim počinje promo video Očekivao bi da kaže Rim ili Rimsko carstvo/republiku ... Italija mi se čini jako friškom državnom tvorevinom.
Italija se spominje još od Herodota - praktički od početka naše ere. Još prije, prema Dionizu s Halikarnasa, koji je živio u Augustovo doba (umro 7. pr. n.e.) i prema Diodoru sikulskom kaže se da su Ausoni (ustvari stari Grci) naselili prostor današnje provincije Reggio Calabria i pod kraljem Onotrijem osvojili prostor sve do Alpa. Onotrijev je nasljednik sin Italo, po kome onda dolazi i ime cijelog prostora tj. poluotoka - Italija.Sve se po predanju događa 16 generacija p r i j e pada Troje.
No opet, 238 godine jedva je prošlo stoljeće od vrhunca Rimskog carstva i ima još nekoliko stoljeća do rascjepa a još više do konačnog pada. Malo mi je čudno da bi netko tada spominjao u ovom kontekstu samo dio tog Carstva (iako centralni) ... a bo.