Autor Tema: Bunkeri Rijeka web stranica  (Posjeta: 95 puta)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Lijo

• Jr. Member
  • **
  • Datum registracije: Lip 2024
Bunkeri Rijeka web stranica
« u: 10.05.2025., 19:41:20 »
Link: https://bunkeririjeka.com

Htio bih vam predstaviti web stranicu koju sam napravio s ciljem da se okupe sve informacije i saznanja o riječkim fortifikacijama na jednom mjestu. Web stranicu sam već prije najavio u temi o karti riječkih fortifikacija https://croinfo.net/forum051novi/index.php?topic=4635.0, a sada nakon dosta vremena sam ju uspio isprogramirati do kraja, na središtu stranice se nalazi karta riječkih fortifikacija s legendom i dodacima koji se mogu uključiti poput fortifikacija koje su postojalje ali su sada srušene ili izgubljene što je lappino predložio. Na sve lokacije se može kliknuti i onda se otvori prozor s imenom fortifikacije i ponekad kratkim opisom, a za fortifikacije koje su dokumentirane na stranici u naslovu prozora je link do stranice o toj fortifikaciji i ispod naslova je jedna slika. Na stranici se također nalazi i enciklopedija u kojoj su linkovi do svih opisa fortifikacija i još do stranica namjenjenih za više općenite teme poput Alpskog bedema ili nekakvih drugih povijesnih tema vezanih za fortifikacije. Uz to na stranici se nalazi i blog koji je namjenjen za nekakve izvještaje s terena ili više nevezane teme. Teme i opise fortifikacija na stranici objavljuju administratori, odnosno ja i moji prijatelji, no postoji i opcija za moderatore koju sam namjenio za neke druge ljude koji su zainteresirani i žele doprinjeti stranici, tako da ako je tko zainteresiran može javiti. Pošto je stranica još nova jako malo toga je napisano, trenutno su opisane samo utvrde Sveti Križ 3 i Solin i bunkeri preku puta Hartere, trenutno ja i moji prijatelji nemamo jako puno vremena zbog mature i drugih obaveza tako da će još potrajati prije nego što uspijemo dokumentirati neki veći broj fortifikacija. Na glavnoj stranici ispod karte nalazi se i link za kartu ako se postojeća ne učitava, razlog tome je što glavna karta koristi google maps javascript api i on dopušta broj od oko 28000 pristupa karti mjesečno prije nego što se krene naplaćivati te sam iz tog razloga postavio limit na 900 pristupa karti dnevno te ako se ikada premaši taj limit klikom na link otvoriti će se ista karta samo u embed obliku, koja ima malo manje funkcija jer nema dodatke, no i dalje se radi o istoj karti samo u malo ružnijem obliku i većina funkcija je na toj karti i dalje dostupna.

Kao što sam rekao cilj ove web stranice je kako bi okupila sva postojeća saznanja i informacije na jednom bolje organiziranom mjestu, danas se većina informacija o bunkerima na interentu nalazi na ovom forumu, i nesšto manje na LPR forumu, što je odlično za rasprave o tim temama, no nije baš vrlo organizirano i zato smo prvo došli i na ideju karte riječkih fortifikacija i ubrzo kasnije i do ideje o ovoj web stranici. Uz to brojne slike s tih starijih tema su izgubljene, a i neki stari forumi poput kolekcionari.com ugašeni, nedavno je nestao i onaj croinfo blog na kojem se nalazilo dosta slika i informacija koje više nisu dostupne, iz tog razloga htio bih da se sva ova saznanja očuvaju na jednom mjestu. Izvori svih informacija će biti navedeni, bilo to linkovi na forum ili knjige i sve slike koje nismo mi slikali također imaju navedeni izvor. Koliko sam ja vidio web stranice na ovu temu baš i ne postoje, postoji ona stranica projekta revival koja sadrži puno krivih informacija, a i uz to na njihovoj karti je označen vrlo mali broj utvrda, postoji i ona stranica tracesofwar koja isto ima neku kartu fortifikacija na kojoj također fali dosta toga, a i praktički svaki opis je samo "Ovo je utvrda građena za vrijeme fašističke Italije", zato smatram da je ovaj dio interneta dosta nepopunjen. Ova stranica nije napravljena radi profita niti sadrži niti će sadržavati ikave reklame, jedini trošak koji moram plaćati za stranicu je domena, hostam ju na svom serevru tako da ne plaćam hosting niti za stranicu niti za slike, a i pošto sam ju praktički cijelu isprogramirao from scratch bez korištenja ikakvih alata ne moram se brinuti o nekakvim budućim restrikcijama koje bih trebao plaćati i zbog toga je stranica dosta fleksibilna pošto ju mogu dalje poboljšavati u budućnosti. Ako ikoga zanima backend stranice je isprogramiran u pythonu pomoću flaska, a frontend je dosta jednostavan i većina toga je samo javascript kod za kartu, dizajn stranice baš i nije najbolji, ali ja nemam baš nekog smisla niti volje za to, možda nekada angažiram nekog web dizajenera da to malo sredi. Web stranica i sve slike koje su uplodane na nju su hostane na mom serveru tako da ne ovise o nekom drugom servisu, jedino je kmz za kartu hostan na google my mapsu, ali ako ikada bude problem sa tim njega isto mogu hostati sa svog servera.

Sve u svemu nadam se da će stranica dobro poslužiti sadašnjim i budućim bunkerašima i ostalima zainteresiranim za ovaj dio riječke povijesti, potruditi ćemo se dokumentirati što više fortifikacija u nekoj bliskoj budućnosti, ako imate kakve prijedloge ili kakva pitanja slobodno recite.

Offline Daluka

• Full Member
  • Datum registracije: Lis 2015
Odg: Bunkeri Rijeka web stranica
« Odgovori #1 u: 11.05.2025., 12:57:51 »
Kad već koristiš moje priloge onda to i navedi.

Offline Lijo

• Jr. Member
  • **
  • Datum registracije: Lip 2024
« Odgovori #2 u: 11.05.2025., 13:13:36 »
Kad već koristiš moje priloge onda to i navedi.
Stavio sam link do teme na forumu od kud sam preuzeo sliku, ako želite da bude u nekom drugom formatu samo recite kako da navedem pa ću promjeniti

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Datum registracije: Vel 2012
« Odgovori #3 u: 12.05.2025., 19:47:55 »
 :cool2 :bravo :bravo3