Povezani Događaji

• Osnivanje Satnije veze Operativne zone Rijeka: 17.12.1991

Autor Tema: Osnivanje Satnije veze Operativne zone Rijeka  (Posjeta: 750 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Magnum

• Administrator
  • Sr. Member
  • Datum registracije: Svi 2013
  • What do you see in the dark, when the demons come?
    • Magnum's place
Osnivanje Satnije veze Operativne zone Rijeka
« u: 27.11.2024., 21:09:05 »
Na današnji dan 1991. godine osnovana je Satnija veze Operativne zone Rijeka.

Tijekom ratnih godina mijenjala je naziv i postala 253. Samostalna satnija veze Zbornog područja Gospić s bazom u barakama u ličkom selu Smiljan kraj Gospića.

Tijekom ratnih godina djelovali smo na cijelome području odgovornosti ZP Gospić, bili ispomoć ostalim postrojbama HV-a, kao i Armiji BiH.

Nakon rata i povratka u Rijeku, u vojarnu Draga, postrojba je dobila naziv 255. Satnija veze V. Zbornog područja Pazin te je, nakon preustroja, postala 255. Bojna veze V. korpusa HKoV OSRH s bazom na Trsatu i kasnije u Delnicama.

Nakon preustroja HV-a postrojba je ugašena 2006. godine, djelatnici su prebačeni ili su sami prešli u druge postrojbe HV-a.

Kroz postrojbu je osim nekoliko djelatnih vojnih osoba prošlo oko 1000 pripadnika hrvatske vojske, što u pričuvnom sastavu, što kao ročnici, koji su nakon pješačke obuke u Puli te specijalističke obuke u pukovniji veze u Samoboru dolazili kod nas na ratište te sudjelovali u svim akcijama zajedno s nama djelatnicima i pričuvnim sastavom te kao ispomoć ostalim postrojbana na području odgovornosti. Ne zaboravimo i ročnike "dosluženike" koji su vojni rok započeli u JNA, te nakon toga pobjegli te se vratili u HV da bi doslužili svoj vojni rok. Većina ih ne nakon toga vraćena u našu postrojbu (ili neku drugu postrojbu) kao pričuvni sastav HV.
Objasniš li nešto tako jasno da nitko ne može pogrešno razumjeti, netko će ipak krivo shvatiti.

Offline FiumeRi

• Global Moderator
  • Jr. Member
  • Datum registracije: Vel 2012
    • Riječke poštanske marke
Odg: Osnivanje Satnije veze Operativne zone Rijeka
« Odgovori #1 u: 28.11.2024., 20:55:17 »
Svi već znaju ali ja volim uvijek ponoviti da sam bio pod Magnumovom zapovjedničkom čizmom.

Nisam znao ovaj podatak da je na Trsatu promijenjen naziv iz satnije u bojnu. Meni je, s obzirom na broj djelatnih osoba, već i naziv satnija djelovalo pretjerano.

Offline Magnum

• Administrator
  • Sr. Member
    • Magnum's place
« Odgovori #2 u: 28.11.2024., 23:35:13 »
Svi već znaju ali ja volim uvijek ponoviti da sam bio pod Magnumovom zapovjedničkom čizmom.

Nisam znao ovaj podatak da je na Trsatu promijenjen naziv iz satnije u bojnu. Meni je, s obzirom na broj djelatnih osoba, već i naziv satnija djelovalo pretjerano.

Malo nas je, al smo....  :lol1

Da, na spisku 240 ljudi u satniji.... A vidio si i sam koliko nas je radilo za tih 240 :-)

Je, postali smo Bojna veze, pukovnik Repić zapovjednik, ja prvi dočasnik i onda standardno, operativa, logistika, personalni odjel, 2 satnije....

Tako je dobro krenulo i onda je uslijedilo masovni egzodus u mirovine, gašenje bojne (spajanje s karlovačkom bojnom veze) i tako...
Eto, ostaje zapisano u povijesti.... Kao i tvoje sudjelovanje u tom segmentu OS RH :-)

Objasniš li nešto tako jasno da nitko ne može pogrešno razumjeti, netko će ipak krivo shvatiti.

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #3 u: 30.11.2024., 09:48:05 »

Tijekom ratnih godina mijenjala je naziv i postala 253. [...] je dobila naziv 255.[...] nakon preustroja, postala 255.

Kako se određuju ovi brojevi?   :help2 :pojmanemam :help1

Offline Magnum

• Administrator
  • Sr. Member
    • Magnum's place
« Odgovori #4 u: 30.11.2024., 21:02:46 »

Tijekom ratnih godina mijenjala je naziv i postala 253. [...] je dobila naziv 255.[...] nakon preustroja, postala 255.

Kako se određuju ovi brojevi?   :help2 :pojmanemam :help1

Iskreno nemam pojma, mislim da je to random redom po nekom spisku pa brigade od 100 na dalje, satnije 200 na dalje, bojne ispod 100 i tako....

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #5 u: 30.11.2024., 22:29:32 »
Ima smisla, a i valjda sve vojske vole "velike" brojeve da ispadnu veće