Autor Tema: Karta Riječkih fortifikacija  (Posjeta: 124 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Online Lijo

• Jr. Member
  • **
  • Datum registracije: Lip 2024
Karta Riječkih fortifikacija
« u: 20.11.2024., 02:03:49 »
Već prije objavljeno i na LPR forumu, no objaviti ću i ovdje.
Ja i nekoliko prijatelja zainteresiranih za vojnu povijest Rijeke smo pred oko godinu dana odlučili krenuti ovaj dosta ambiciozan projekt i pokušati označiti sve fortifikacije iz WW2 u Rijeci i široj riječkoj okolici na karti u google mapsu.
Fortifikacije su označene kružnim ikonicama kojima boja pozadine predstavlja kategoriju te fortifikacije, a u sredini se nalazi grb države koja ju je izgradila. Kategorije na karti su: podzemne utvrde, veliki bunkeri, bunkeri, tobruci, stražarnice/osmatračnice, topničke baterije/zapovjedni centri topničkih baterija, vojna skloništa i garnizoni/vojarne.

Podzemne utvrde su označene crvenom bojom, pod njih spadaju završene i nezavršene utvrde pa čak i one tek u iskopu, no također i nekoliko ne baš "pravih" utvrda poput one ispod zvjezdarnice ili npr. tobruka s podzemnim skloništem, naime pod utvrde smo definirali sve fortifikacije koje imaju podzemni dio i direktno povezane borbene položaje(ili bar planirane/u izgradnji).

Pod velike bunkere spadaju veći i kompleksniji nadzemni bunkeri s više prostorija, poput onih na Vežici i Križišću, no također i bunkeri koji nisu nužno veliki, već više kompleksni(npr. više od 2 ili 3 prostorije i puškarnice) od drugih bunkera i oni su označeni narančastom bojom.

Kategorija bunkeri je najšira i u nju spadaju svi nadzemni bunkeri od onih manjih poput čuvara pruge pa i do većih koji su relativno manje kompleksni od bunkera kategoriziranih pod veliki bunkeri i ona je označena žutom bojom.

Tobruci su označeni svjetlo zelenom bojom.

Stražarnice i osmatračnice su označene plavom bojom.

Pod topničke baterije spadaju svi PT ili PZ topnički položaji i zapovjedni centri baterija i oni su označeni sivom bojom.

Pod vojna skloništa spadaju sva podzemna, nadzemna i manja rovovska skloništa koja su bila vojne namjene, ponekad mogu biti naoružana, ali za razliku od utvrda borbeni položaji su odvojeni od podzemnog dijela(npr. sklonište kod samostana na Trsatu ima tobruke koji čuvaju ulaze, ali nisu povezani s podzemnim dijelom) i ona su označena tamno zelenom bojom.

Pod kategoriju garnizoni/vojarne spadaju pretežito mali garnizončići koji se nalaze pored pruge, pošto su ponekad više nalik na nekakvu kuću ili imaju kule umjesto bunkera njih smo svrstali u zasebnu kategoriju od bunkera, također smo tu svrstali i vojarne poput one u Bregima i iznad Rukavca. Na karti su označene smeđom bojom.

Također bunkeri(na karti žuti i narančasti) koji su bili samo u stadiju iskopa ili vrlo ranih radova su numerirani kompleksnim brojevima za razliku od svih drugih fortifikacija.

Trenutno imamo označeno nekih tristotinjak fortifikacija, što naravno nije još ni blizu broju svih fortifikacija, ali svako malo ažuriramo kartu i označavamo nova mjesta. Nešto najbliže našem projektu što sam uspio pronaći su stranice traces of war, revival i rapalska meja, no čini mi se da ni jedna od tih stranica nema dovoljno označenih fortifikacija na našem području.

U planu je također bila i izrada web stranice koja bi integrirala ovu kartu i uz to imala dodatne informacije o svakoj fortifikaciji poput slika i opisa, ali također i neke više općenite povijesne teme, na njoj sam ja krenuo raditi ovo ljeto, no trebam još isprogramirati i završiti par stvari.

Kao što sam rekao ima tu još puno posla, ali radimo na tome kad god stignemo. Vjerovatno postoje i neke greške ili mjesta koja su krivo označena, ali sve u svemu nadam se da smo bar malo pridonjeli zajednici bunkeraša.
U budućnosti planiramo, uz web stranicu, dodati i još vojarna, a možda i napraviti kartu sa civilnim skloništima u Rijeci.

Link na kartu: https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1LEKh5L0wGQvKLUedeo9kFx7YCxM9FMg&ll=45.35073165549162%2C14.389688605906716&z=11

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

Offline lappino

• Full Member
  • Datum registracije: Vel 2012
Odg: Karta Riječkih fortifikacija
« Odgovori #1 u: 20.11.2024., 09:28:20 »
Ajme meni nije mi dobro!

Ovo će biti razlogom neprospavanih noći...

Imam ideju da bi na kartu trebalo staviti i lokacije na kojima su potvrđeno bile fortifikacije, ali su maknute/srušene (sa ili bez ostataka).

Enivej, super posao!

Offline Rijeka

• Global Moderator
  • Sr. Member
« Odgovori #2 u: 20.11.2024., 10:39:56 »
...
Kao što sam rekao ima tu još puno posla, ali radimo na tome kad god stignemo.
Link na kartu: https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1LEKh5L0wGQvKLUedeo9kFx7YCxM9FMg&ll=45.35073165549162%2C14.389688605906716&z=11
...

Samo dajte, prati vas i ženski dio čitateljstva  :connie
Hranite se zdravim mislima i pazite da Vam imunitet ne opadne na serviranu glupost :)

Online Lijo

• Jr. Member
  • **
« Odgovori #3 u: 20.11.2024., 11:39:15 »
Ajme meni nije mi dobro!

Ovo će biti razlogom neprospavanih noći...

Imam ideju da bi na kartu trebalo staviti i lokacije na kojima su potvrđeno bile fortifikacije, ali su maknute/srušene (sa ili bez ostataka).

Enivej, super posao!
Dobra ideja, kada napravimo web stranicu na karti će biti layeri koji se mogu uključit i isključit npr. iskopi, nedovršene utvrde ili one koje su nestale

Offline lappino

• Full Member
« Odgovori #4 u: Danas u 06:15:51 »
Evo da dodam par malih stvari:

45°18'20.3"N 14°29'15.1"E Žurkovo, položaj u kaverni (betonirani) sa skloništem.

45°18'00.8"N 14°29'27.7"E Žurkovo, položaj u kaverni (betonirani) sa skloništem i tobrukom (danas zazidan).

45°17'44.2"N 14°29'48.2"E Žurkovo, sklonište u kaverni (nebetonirano) sa tobrukom.

45°18'50.8"N 14°28'12.5"E Pećine, topnički položaj (talijanski?).

Također, sačuvani rupnikovi bunkeri iznad želj. postaje Meja, jedan je tute: 45°18'28.2"N 14°35'52.0"E.

Ostaci rupnikovog bunkera na cesti za Trnovicu: 45°23'42.5"N 14°25'03.8"E.

Za sada toliko.

Online Lijo

• Jr. Member
  • **
« Odgovori #5 u: Danas u 10:13:50 »
Evo da dodam par malih stvari:

45°18'20.3"N 14°29'15.1"E Žurkovo, položaj u kaverni (betonirani) sa skloništem.

45°18'00.8"N 14°29'27.7"E Žurkovo, položaj u kaverni (betonirani) sa skloništem i tobrukom (danas zazidan).

45°17'44.2"N 14°29'48.2"E Žurkovo, sklonište u kaverni (nebetonirano) sa tobrukom.

45°18'50.8"N 14°28'12.5"E Pećine, topnički položaj (talijanski?).

Također, sačuvani rupnikovi bunkeri iznad želj. postaje Meja, jedan je tute: 45°18'28.2"N 14°35'52.0"E.

Ostaci rupnikovog bunkera na cesti za Trnovicu: 45°23'42.5"N 14°25'03.8"E.

Za sada toliko.
Hvala, dodano, osim ovih svih na Žurkovu jer ja mislim da bi to trebali provjerit na terenu da vidimo u šta da ih svrstamo

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #6 u: Danas u 11:07:33 »
Prva liga i svak čast  :palacgore :bravo3 :bravo :cool2 :bravo2

Nego od kuda "punite" podatke?
Pitam jer npr kod Kamenjaka na brdu Svib a koji je u stvari Veliki Svib ima ucrtan samo jedan Rupnik bunker a tamo ih ima 3 s te strane i još jedan sa SZ strane. Po tome predpostavljam da barem tu niste bili fizički jer bi vidjeli i ostale.

Online Lijo

• Jr. Member
  • **
« Odgovori #7 u: Danas u 11:25:55 »
Prva liga i svak čast  :palacgore :bravo3 :bravo :cool2 :bravo2

Nego od kuda "punite" podatke?
Pitam jer npr kod Kamenjaka na brdu Svib a koji je u stvari Veliki Svib ima ucrtan samo jedan Rupnik bunker a tamo ih ima 3 s te strane i još jedan sa SZ strane. Po tome predpostavljam da barem tu niste bili fizički jer bi vidjeli i ostale.
Ovisi, na nekim mjestima smo bili i ucrtali, a neke smo ucrtali sa informacija sa foruma, ove rupnikove smo najviše samo ucrtali tako da smo zumirali po satelitskim snimkama jer se puno njih tako može vidjeti, ali nismo još uživo bili na Rupnikovoj liniji osim malim dijelom oko Hreljina.
U Rijeci smo obišli veliku većinu fortifikacija uživo, kao i u Kostreni, Urinju, Hreljinu i Križišću, od neke šire okolice obišli smo Zvoneća, Brege, Rukavac, Mlake i Ravno, na svim ostalim lokacijama nismo bili još uživo, pogotovo na Rupnikovoj liniji i po pruzi. Najveći problem trenutno nam je da još nitko ne vozi auto pa ovisimo o busevima većinu vremena pa je malo teško doći do većine tih lokacija pogotovo Rupnikove linije, ali to će se uskoro promjeniti. Trenutno nam je prioritet obići zapadne fortifikacije šire okolice pa ćemo onda poslje na Rupnikovu liniju.

Offline elvis

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odgovori #8 u: Danas u 14:08:10 »
Obilazite sa busem? To je top level truda i zalaganja.  :palacgore

Ja sam obišao većinu bunkera Rupnikove linije ali sa motorom.
Do nekih se može jako blizu doći i sa autom ali za većinu to treba biti ili auto kojeg ti nije žao ili ipak neki terenac.
Naravno, zavisno od toga koliko ste spremni hodati, ako vam to nije problem onda može i običan auto.

Tražio nešto drugo a našao ovo, ima možda i 10 godina od kako sam je stavio .. čak se ne sjećam ni je li baš moja  :301

Offline lappino

• Full Member
« Odgovori #9 u: Danas u 14:14:15 »
Moja je.  :greensmile

Ali ne bih bio siguran da nisam provjerio. Mislim da je bila nastala za forum Kolekcionara (koliko smo li samo materijala izgubili kad je taj forum nestao).

Offline Daluka

• Full Member
  • Datum registracije: Lis 2015
« Odgovori #10 u: Danas u 14:31:21 »

Bunkeri i položaji KJ koje su popisali talijani do 1941. godine prije napada.

Online Lijo

• Jr. Member
  • **
« Odgovori #11 u: Danas u 15:32:42 »

Bunkeri i položaji KJ koje su popisali talijani do 1941. godine prije napada.
Postoji li kakav kmz ovoga, izgleda mi kao da je označeno u nekakvom digitalirizanom obliku na ovoj slici?

Online Lijo

• Jr. Member
  • **
« Odgovori #12 u: Danas u 15:33:16 »
Obilazite sa busem? To je top level truda i zalaganja.  :palacgore

Do nekih se može jako blizu doći i sa autom ali za većinu to treba biti ili auto kojeg ti nije žao ili ipak neki terenac.
Naravno, zavisno od toga koliko ste spremni hodati, ako vam to nije problem onda može i običan auto.

Tražio nešto drugo a našao ovo, ima možda i 10 godina od kako sam je stavio .. čak se ne sjećam ni je li baš moja  :301

Nije problem hodanje, samo da možemo doći barem blizu brda s autom

Offline lappino

• Full Member
« Odgovori #13 u: Danas u 17:32:15 »
Evo još par:

45°16'46.5"N 14°36'58.8"E (rupnikovac, dobro se razaznaje na ortofoto snimci iz 1968. godine, i potvrđen je na terenu).

45°18'52.8"N 14°31'44.6"E Sv. Kuzam, talijanski bunker nedaleko onog kojeg ste označili. Uz još jednu talijansku stražarnicu (valjda) pored ta dva bunkera, to čini mali garnizon za zaštitu pruge.

Offline Daluka

• Full Member
  • Datum registracije: Lis 2015
« Odgovori #14 u: Danas u 18:22:13 »
Autoremont